Maxell Opublikowano 16 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2024 Kiełbasa żywiecka Bogumiła Składniki mięsne: - Mięso szynka kl. I – 5 kg, zmielone na sitku fi 13 - Boczek surowy – 3 kg, mielony na sitku fi 8 – Golonka b/k – 1 kg, zmielona na sitku makowym. Przyprawy: 17 g/kg - peklosól 3 g/kg - pieprz grubo mielony 3 g/kg - czosnek 1 g/kg - gorczyca ziarno 5% - zimna woda Sposób wykonania: Każdy rodzaj mięsa pokroiłem w kostkę 3x3 cm i zapeklowałem dawką 17 g/kg peklosoli. Odstawiłem do chłodziarki na 48 h. Po tym czasie mięso zmieliłem na odpowiednich sitach, połączyłem ze sobą. Dodałem wszystkie przyprawy, wodę i dokładnie wymieszałem masę do momentu uzyskania kleistości. Uprzednio namoczone osłonki białkowe fi 65, ściśle nadziałem farszem i odwiesiłem, w temperaturze pokojowej, na 2 h do osadzenia. Umieściłem batony w wygrzanej wędzarni i po osuszeniu, wędziłem w temperaturze około 55 stopni ok. 3 h/3,5 h. Następnie podpiekałem w temperaturze 90 stopni do osiągnięcia 68/70 stopni w środku wyrobu. Można odwiesić do podsuszenia. Smacznego Bogumił Sztuczka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21806-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-bogumi%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 16 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2024 czy golonkę mieliłeś tylko raz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21806-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-bogumi%C5%82a/#findComment-954562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.