Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może chodzi o parzybrodę. Była już mowa o tej potrawie na forum. W zależności od regionu Polski nosi ona różne nazwy. Podobna do zalewajki, zarzucajki itd. W google'ach jest sporo przepisów na parzybrobę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55805
Udostępnij na innych stronach

lesniak, może wiesz co zrobić żeby serek wg. Twojego przepisu był bardziej smarowny. Dziś wyjąłem go z lodówki i trochę ciężko się rozsmarowuje!
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55884
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dziś wyjąłem go z lodówki i trochę ciężko się rozsmarowuje!

Popróbuj nie kłaść do lodówki . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55891
Udostępnij na innych stronach

Popróbuj nie kłaść do lodówki

Jeśli nie schowam to mi pies zeżre. Bydle jest cwane i wszędzie sięgnie!

Dobra, dobra, na psa to nie zwalaj ;-)

 

 

PS. Jak to moja prababcia mawiała: Sami srota a na psa zwalota ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55898
Udostępnij na innych stronach

PS. Jak to moja prababcia mawiała: Sami srota a na psa zwalota ;-)

 

:lol: :lol: :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55900
Udostępnij na innych stronach

Witam :grin: Radzio niestety niewiem mojej mamie też zawsze wychobził taki twardy do krojenia może zmiana tłuszczu np. na roslinny lub dodatek oleju załatwi sprawe. W książce Mleczarstwo T.Obrusiewicza pisze że przyczyna leży w złej kwasowosci sera ale w domowych warunkach trudno oto zadbać. Jak chcesz to skan książki jest na moim chomiku do pobrania a link znajduje sie na forum - hayd park - fajna książka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55926
Udostępnij na innych stronach

Witam. Serek topiony robię dość często. Mój sposób to 1 kg sera, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka kminku, trochę kurkumy i słodkiej papryki, masło wg. uznania. Ser przepuszczam przez maszynkę do mięsa sitko 4, mieszam z solą i sodą, zostawiam na 24godz. W między czasie parę razy przemieszam. Gdyby cały się nie rozpuścił to dodać jeszcze trochę sody. Do smażenia łaźnia wodna (garnek w garnek). Do garnka 50-100ml wody, kminek, kurkuma, papryka, 1/2 łyżeczki cukru, masło. Grzejemy żeby kminek dał aromat a kurkuma z papryką kolor i dodajemy ser. Podgrzewamy aż reszta sody się odgazuje, mieszamy. Następnie przelewamy do naczynek i po wystygnięciu smacznego. Smarowność zależy od ilości wody i czasu gotowania. OSTRZEGAM nie kupować serka mielonego "na sernik" Raz tak zrobiłem i więcej już NIE.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-56753
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Ja ostatnio robię z serka mielonego (ale nie na sernik). Zainwestowałem w garnek do gotowania mleka o podwójnych ściankach (płaszcz wodny) i doskonale się sprawdził.
Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-84689
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Twaróg półtłusty - 1 kg Jaja – sztuk 2 Masło śmietankowe – ½ kostki Sól - ½ łyżeczki do herbaty Soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki do herbaty Kminek – ½ łyżeczki do herbaty Wykonanie: Ser twarogowy włożyć do miski metalowej rozkruszyć ,posypać solą, sodą oczyszczoną wymieszać przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Pozostawić tak na 2 – 3 godzin, w trakcie kilka krotnie przemieszać . Jak większość sera jest już rozpuszczona zagotować w garnku wodę na garnek postawić miskę i cały czas mieszać aż, do rozpuszczenia sera , następnie dodać masło a gdy się rozpuści dodać roztrzepane delikatnie jaja ,szybko mieszając odczekać chwilkę dodać kminek zamieszać kilkakrotnie i wylać serek bo przygotowanych wcześniej naczyń.

 

 

 

Zrobiłem, próbowałem zrobić taki ser z własnego twarogu i podeszło taką wodą i nie wiem dlaczego się rozwarstwiło... dawno już nie robiłem - ale teraz to jakaś masakra i nie znam przyczyny .... niepowodzenia, koty i pies czekały na jeszcze... :cool:

post-41160-0-15190400-1422223431_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399763
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwszy serek topiony

Jedno małe uporządkowanie terminologiczne ten rozdział dotyczy sera topionego z białego twarogu.

Wszyske serki topione w naszych sklepach to serki topione z sera żółtego.

Ale oczywiście tew tu opisane są smaczne i atrakcyjne

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedno małe uporządkowanie terminologiczne ten rozdział dotyczy sera topionego z białego twarogu.

 

No to uporządkowałeś terminologicznie, przecież gały widziały, że twaróg do sera brały....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399769
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak wyglądał Twój twaróg ale myślę że problem tkwi w jego dużej wilgotności ... do takiego przepisu nadają się sery suche i chude inaczj wyjdzie braja ;)

Z podobnego patentu robilem kiedys serki żółte na szybko ... a topione toz twarogu który zgliwiał bez sody ... smród okrutny w domu ale smak hmmm ... ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.