Gość pedro Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Lutego 2009 Może chodzi o parzybrodę. Była już mowa o tej potrawie na forum. W zależności od regionu Polski nosi ona różne nazwy. Podobna do zalewajki, zarzucajki itd. W google'ach jest sporo przepisów na parzybrobę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Lutego 2009 lesniak, może wiesz co zrobić żeby serek wg. Twojego przepisu był bardziej smarowny. Dziś wyjąłem go z lodówki i trochę ciężko się rozsmarowuje! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam Dziś wyjąłem go z lodówki i trochę ciężko się rozsmarowuje! Popróbuj nie kłaść do lodówki . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Lutego 2009 Popróbuj nie kłaść do lodówki Jeśli nie schowam to mi pies zeżre. Bydle jest cwane i wszędzie sięgnie! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Lutego 2009 Popróbuj nie kłaść do lodówki Jeśli nie schowam to mi pies zeżre. Bydle jest cwane i wszędzie sięgnie! Dobra, dobra, na psa to nie zwalaj ;-) PS. Jak to moja prababcia mawiała: Sami srota a na psa zwalota ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Lutego 2009 PS. Jak to moja prababcia mawiała: Sami srota a na psa zwalota ;-) :lol: :lol: :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Lutego 2009 Dobra, dobra, na psa to nie zwalaj No przecież na kogoś muszę! Co rano powiem... że to ja zeżarłem!? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Lutego 2009 że to ja zeżarłem!?No a niby kto??? :grin: :grin: :grin: Prababcia Papli??? :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Lutego 2009 radzio, ty psa do tego nie mieszaj................... :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Lutego 2009 No nie wiem.... może będzie wtedy bardziej smarowny? :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Lutego 2009 radzio , może tutaj znajdziesz rozwiązanie problemu smarowności serka :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam :grin: Radzio niestety niewiem mojej mamie też zawsze wychobził taki twardy do krojenia może zmiana tłuszczu np. na roslinny lub dodatek oleju załatwi sprawe. W książce Mleczarstwo T.Obrusiewicza pisze że przyczyna leży w złej kwasowosci sera ale w domowych warunkach trudno oto zadbać. Jak chcesz to skan książki jest na moim chomiku do pobrania a link znajduje sie na forum - hayd park - fajna książka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-55926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam. Serek topiony robię dość często. Mój sposób to 1 kg sera, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka kminku, trochę kurkumy i słodkiej papryki, masło wg. uznania. Ser przepuszczam przez maszynkę do mięsa sitko 4, mieszam z solą i sodą, zostawiam na 24godz. W między czasie parę razy przemieszam. Gdyby cały się nie rozpuścił to dodać jeszcze trochę sody. Do smażenia łaźnia wodna (garnek w garnek). Do garnka 50-100ml wody, kminek, kurkuma, papryka, 1/2 łyżeczki cukru, masło. Grzejemy żeby kminek dał aromat a kurkuma z papryką kolor i dodajemy ser. Podgrzewamy aż reszta sody się odgazuje, mieszamy. Następnie przelewamy do naczynek i po wystygnięciu smacznego. Smarowność zależy od ilości wody i czasu gotowania. OSTRZEGAM nie kupować serka mielonego "na sernik" Raz tak zrobiłem i więcej już NIE. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-56753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Października 2009 Ja ostatnio robię z serka mielonego (ale nie na sernik). Zainwestowałem w garnek do gotowania mleka o podwójnych ściankach (płaszcz wodny) i doskonale się sprawdził. Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-84689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Twaróg półtłusty - 1 kg Jaja – sztuk 2 Masło śmietankowe – ½ kostki Sól - ½ łyżeczki do herbaty Soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki do herbaty Kminek – ½ łyżeczki do herbaty Wykonanie: Ser twarogowy włożyć do miski metalowej rozkruszyć ,posypać solą, sodą oczyszczoną wymieszać przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Pozostawić tak na 2 – 3 godzin, w trakcie kilka krotnie przemieszać . Jak większość sera jest już rozpuszczona zagotować w garnku wodę na garnek postawić miskę i cały czas mieszać aż, do rozpuszczenia sera , następnie dodać masło a gdy się rozpuści dodać roztrzepane delikatnie jaja ,szybko mieszając odczekać chwilkę dodać kminek zamieszać kilkakrotnie i wylać serek bo przygotowanych wcześniej naczyń. Zrobiłem, próbowałem zrobić taki ser z własnego twarogu i podeszło taką wodą i nie wiem dlaczego się rozwarstwiło... dawno już nie robiłem - ale teraz to jakaś masakra i nie znam przyczyny .... niepowodzenia, koty i pies czekały na jeszcze... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Stycznia 2015 pierwszy serek topiony Jedno małe uporządkowanie terminologiczne ten rozdział dotyczy sera topionego z białego twarogu.Wszyske serki topione w naszych sklepach to serki topione z sera żółtego.Ale oczywiście tew tu opisane są smaczne i atrakcyjne Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jedno małe uporządkowanie terminologiczne ten rozdział dotyczy sera topionego z białego twarogu. No to uporządkowałeś terminologicznie, przecież gały widziały, że twaróg do sera brały.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Nie wiem jak wyglądał Twój twaróg ale myślę że problem tkwi w jego dużej wilgotności ... do takiego przepisu nadają się sery suche i chude inaczj wyjdzie braja Z podobnego patentu robilem kiedys serki żółte na szybko ... a topione toz twarogu który zgliwiał bez sody ... smród okrutny w domu ale smak hmmm ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/page/2/#findComment-399794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.