jacekw21 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 godzin temu SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie było na maszynce nr.8 -boczek 2kg/10mm -szynka 2kg/szarpak -1 kl.wołowiny 1,5 kg/krojone w kostkę 1,5 cm -piersi z kurczaka 1,5 kg /krojona w kostkę 1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 4g/kg -czosnek 4g/kg zgnieciony w prasce i dodany do wody -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -przyprawa ziołowa grill prymat 4g/kg -peklo sól 18g/kg -woda 10% -osłonka białkowa WYKONANIE Mięso szynka i boczek tniemy w kostkę około 3-4 cm do peklowania natomiast wołowinę i drób tniemy już docelowo w kostkę 1,5 cm max 2 cm. Peklujemy 2 dni w temp. 4-6 stopni, po tym czasie mielimy szynkę i boczek. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa dodając stopniowo wodę i wszystkie przyprawy. Mieszamy wyrabiamy masę mięsną do tej pory, aż wchłonie całą wodę i będzie mocno klejąca. Osłonki moczymy w letniej wodzie kilka minut następnie dość ściśle napełniamy. Osadzamy około 2 godziny w temp. pokojowej, następnie wędzimy w 60 stopniach 4 godz.Po wędzeniu odparzamy w 80-90 st. do temp w środku 72. gdy osiągnie końcową temp. hartujemy w zimnej wodzie 15 min. Ps. na próbę zrobiłem też w jelitach wieprzowych i powiem też jest fajnie. Kiełbasa ogólnie jest smaczna dość mocno aromatyczna konsystencja zwięzła-zwarta można ukroić cieniutkie plasterki ,nie rozpadają się . Polecam .SMACZNEGO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 godzin temu Ładnie się prezentuje👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/#findComment-1034659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 godziny temu 3 godziny temu, Staszek7 napisał(a): Ładnie się prezentuje Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/#findComment-1034697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.