Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Waszmościom. 
Bardzo proszę o porady dotyczące budowy wędzarni ogrodowej murowanej z grillem

Założenia
-> wędzarnia na zewnątrz murowana z klinkieru od góry do dołu, a jednocześnie podążająca za najlepszymi praktykami z forum

-> nie wędzę ogromnych ilości ot od czasu do czasu jakiś wyrób dla 3 osobowej rodziny więc nie potrzebuje ogromnej wędzarni.

Konstrukcja wędzarni

-> Wędzarnie zamierzam postawić na wylewce betonowej - nie wiem czy jej grubość ma znaczenie
-> Palenisko z cegieł w rozmiarze 3x3 cegły i wysokie na 9 warstw
-> pierwsza warstwę cegieł zalewam betonem (celem łatwiejszej obsługi paleniska)
-> Drzwiczki najszersze jakie uda mi się znaleźć + szuflada jeśli uda się znaleźć

Zamierzam przeszukać lokalne skupy złomu może coś trafię

-> Komora murowana na zewnątrz w środku obita deskami + na ściankach blacha
-> U góry komory regulowane otwory oraz klapka z tyłu (otwierana do osuszania)

-> Pozostałe elementy wg najlepszych praktyk budowy "kibelka"

Teraz pytania / wątpliwości
1) Komora wędzarnicza, czy obijać również dach komory od wewnątrz drewnem?
2) Dach wędzarni, szukałem jakiś inspiracji ale większość kolegów idzie w drewno. Ciesielka jest mi obca chciałbym coś prostszego. Pomyślałem o:
a) ułożeniu na górze cegieł, tak jak się robi ogrodzenia, ale boje się o przeciekanie wody do środka komory
b) płytka / płytki gresowe grube robiące za dach dwu/jednospadowy.

Konstrukcja grila,

a) widziałem dużo projektów o konstrukcji otwartej, nie mam pojęcia czy to się sprawdza, a może lepiej zabudować od góry
b) a może zamiast robić grila osobno wsadzić stworzyć grill-komorę (raczej nie grilluje i nie wędzę w jednym czasie?

Będę wdzieczny za wszelkie sugestie. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23480-grilo-w%C4%99dzarnia-murowana-pytania-o-dach-i-wymiary-grila/