Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przesyłam Wam receptury na trzy kiełbaski, które otrzymałem od Włochów. Sądzę, że wszystko jest czytelne. Mnie te kiełbaski smakują, te smaki są tu uznawane, choćby dlatego, że Włochów w Vancouver jest kilkadziesiąt tysięcy, a oni trzymają się tradycji I swojej kuchni.

Pozdrawiam – Ligawa

 

KIEŁBASA ŚNIADANIOWA.

 

 

I. Mięso na emulsję (kutrowane lub siatka fi 2 mm)

 

1. Wołowina chuda; mostek, łopatka, pręga – 8,0 kg

2. Woda lodowa – 4,5 l

3. Razem: 12,5 kg

II. Pozostałe mięso i tłuszcz:

 

1. Słonina – 2,0 kg, zemleć przez siatkę fi 3 mm

2. Wieprzowina – 28,5 kg; okrawki z szynek lub baleronu; zemleć przez siatkę fi 5 mm

3. Razem: 30,5 kg

Razem wsad: 43,0 kg

III. Przyprawy w dkg/kg farszu:

 

1. Sól 1,80 dkg na cały farsz – 77,40 dkg

2. Cukier (złoty) 0,20 dkg na cały farsz – 8,60 dkg

3. Pieprz biały mielony 0,20 dkg na cały farsz – 8,60 dkg

4. Gałka muszkatołowa 0,05 dkg na cały farsz – 2,15 dkg

5. Kolendra 0,05 dkg na cały farsz – 2,15 dkg

6. Bellarom lub Vegeta 0,20 dkg na cały farsz – 8,60 dkg

7. Papryka (słodka) 0,15 dkg na cały farsz – 6,45 dkg

8. Czosnek do smaku 0,05 dkg na cały farsz – 2,15 dkg

 

IV. Jelita – baranie 22/24

 

KIEŁBASA WŁOSKA ŚNIADANIOWA surowa.

 

I. Mięso na emulsję (kutrowane lub siatka fi 2 mm)

 

1. Wołowina chuda; mostek, łopatka, pręga – 7,0 kg

2. Lód lub woda lodowa – 4,0 kg

Razem: 11,0 kg

 

II. Pozostałe mięso:

 

1.Wieprzowina – 27,0 kg; łopatka, karkówka; zemleć przez siatkę fi 5-6 mm

Razem wsad: 38,0 kg

 

III. Przyprawy w dkg/kg farszu:

 

1. Sól 1,80 dkg na cały farsz – 64,40 dkg

2. Pieprz biały mielony 0,50 dkg na cały farsz – 5,70 dkg

4. Pieprz czarny grubo mielony 0,08 dkg na cały farsz – 3,04 dkg

5. Papryka (słodka) 0,05 dkg na cały farsz – 1,90 dkg

6. Imbir 0,03 dkg na cały farsz – 1,14 dkg

7. Anyż 0,04 dkg na cały farsz – 1,52 dkg

8. Koper zmielony włoski 0,04 dkg na cały farsz – 1,52 dkg

9. Czosnek rzymski zgnieciony 0,05 dkg na cały farsz – 1,90 dkg

10. Ewentualnie można dodać Bellarom lub Vegeta 0,20 dkg na cały farsz – 7,60 dkg

 

IV. Jelita – baranie 22/24

 

PEPPERONI (grube do pizzy) fi 50 Fibrous.

 

I. Mięso na emulsję (kutrowane lub siatka fi 2 mm)

 

1. Wołowina chuda; mostek, pręga – 10,0 kg

2. Jeśli kutrujemy lód – 6,0 kg

3. Jeśli nie mamy kutra mielimy przez siatkę fi 1,5 – 2 mm i bardzo dokładnie i długo mieszamy z dodatkiem wody lodowej w ilości – 6,0 l

Razem: 16,0 kg

 

II. Pozostałe mięso:

 

1.Wieprzowina z łopatki 65/35 (chude mięso/tłuszcz) – 14,0 kg

2. Wołowina 70/30 – 14,0 kg

3. Razem – 28,0 kg

Razem wsad: 44,0 kg

Mięso z pkt. I i II mielone przez siatkę fi 5 mm.

 

III. Przyprawy w dkg/kg farszu:

 

1. Sól 1,80 dkg na cały farsz – 79,20 dkg

2. Peklosól 0,312 dkg na cały farsz – 13,72 dkg. w Kanadzie „SUPER CURE”

3. Pieprz czarny mielony 0,20 dkg na cały farsz – 8,80 dkg

4. Cayenne 0,10 dkg razem na cały farsz – 4,40 dkg

5. Chilli kruszona 0,10 dkg razem na cały farsz – 4,40 dkg

6. Anyż mielony 0,05 dkg razem na cały farsz – 2,20 dkg

7. Anyż cały 0,10 dkg razem na cały farsz – 4,40 dkg

8. Ziele angielskie 0,07 dkg razem na cały farsz – 3,08 dkg

9. Papryka (słodka) 0,05 dkg na cały farsz – 2,20 dkg

10. Czosnek 0,05 dkg na cały farsz – 2,20 dkg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2369-trzy-w%C5%82oskie-kie%C5%82basy-ligawy/
Udostępnij na innych stronach

Oni parzą kiłbaski śniadaniowe w takiej formie.

Oczywiście mozesz uwedzić, szczególnie pepperoni, wg ogólnie przyjętych u nas zasad. Cienkie dodatkowo sparzyc lub podsuszyć. Pełen luzik. :grin:

Ligawa pewnie omówi to dokładniej, jak tylko tu wpadnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2369-trzy-w%C5%82oskie-kie%C5%82basy-ligawy/#findComment-60459
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po południu rozmawiałem z Ligawą.

Dwie pierwsze kiełbaski je sie na gorąco (z wody lub z grilla), zas trzecia wędzi sie i parzy lub wedzi , podpieka i suszy.

Jak wspomniałem wcześniej, mozna eksperymentować z wedzeniem i parzeniem.

Jacek zapewniał, że warto je zrobić, gdyż smaki przy tym doborze przypraw, sa niezapomniane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2369-trzy-w%C5%82oskie-kie%C5%82basy-ligawy/#findComment-60614
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.