Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi proszę bo mam dylemat. Ostatnio robiłem kiełbaskę z dzika .

Sól i peklosól pół na pół w ilości 18g na kilogram mięsa. Część tej kiełbaski zrobiłem na biało do ugotowania ,grilowania i upieczenia.

Słyszałem że w wysokich temperaturach azotyn sodu przechodzi w toksyczny azotan.

czy mogę tą kiełbasę gotować i piec?

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2616-azotyn-sodu/
Udostępnij na innych stronach

:wink: Coś tam rzeczywiście słyszałeś. Podczas grillowania, kiedy podnosimy temperaturę peklowanych produktów powyżej 160 st.C wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy.

Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2616-azotyn-sodu/#findComment-69409
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.