Kaciak Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2009 Powiedzcie mi proszę bo mam dylemat. Ostatnio robiłem kiełbaskę z dzika .Sól i peklosól pół na pół w ilości 18g na kilogram mięsa. Część tej kiełbaski zrobiłem na biało do ugotowania ,grilowania i upieczenia.Słyszałem że w wysokich temperaturach azotyn sodu przechodzi w toksyczny azotan.czy mogę tą kiełbasę gotować i piec? Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2616-azotyn-sodu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2009 :wink: Coś tam rzeczywiście słyszałeś. Podczas grillowania, kiedy podnosimy temperaturę peklowanych produktów powyżej 160 st.C wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy.Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2616-azotyn-sodu/#findComment-69409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.