Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PS. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaką rolę odgrywa obrócenie słoików po pasteryzacji?

 

Między innymi sprawdzić czy jest dobrze zamknięty słoik . Ja też nigdy nie odwracam .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81104
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kol. Chudziak proszę nie odwracać słoików z gorącą zawartością , która reaguje

z plastikową częscią zakrętki.Zachodzi szkodliwa reakcja .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81108
Udostępnij na innych stronach

Kol. Chudziak proszę nie odwracać słoików z gorącą zawartością , która reaguje

z plastikową częscią zakrętki.Zachodzi szkodliwa reakcja .

No i dla mnie jest to przekonywujący argument. Dzięki Nestor.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81109
Udostępnij na innych stronach

Zebrałam dzisiaj reszte pomidorów ze szklarenki,w tym sporo zielonych.

Może ktoś ma jakiś ciekawy przepisik na zielone pomidorki.Co roku robiłam

sałatkę wg swoje przepisu,może teraz coś innego albo jakaś inna sałatka :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81213
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81228
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

-2 kg zielonych pomidorów

-20 dkg cebuli

-5 dkg soli

-po kilka goździków, ziarenek pieprzu,ziela angielskiego, 3 liście laurowe.

Zalewa:

-1 litr wody

-pół szklanki octu 10%

-10 dkg cukru

Pomidory umyć, pokroić w plastry, przełożyć do miski. Dodać obraną cebulę pokrojoną w cienkie talarki, delikatnie wymieszać, oprószyć solą, przykryć i odstawić na 24 godziny. Z podanych składników ugotować zalewę. Pomidory i cebulę starannie odcedzić, rozłożyć (nie ugniatać !) do słoików, dodać do każdego słoika 2 goździki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po kawałku liścia laurowego. Luźno napełnione słoiki zalać gorącą marynatą, zakręcić. Pasteryzować 25-30 min, w zależności od wielkości słoika.

 

Przepis mam z jakiejś " babskiej gazety" :grin: sprawdzony przeze mnie i moją znajomą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81234
Udostępnij na innych stronach

Zrób te zielone pomidory dokładnie jak ogórki kiszone. Są tak samo smaczne jak ogórki. Wielu już próbowało tych ogórków na zlotach, polecam. Albo ukiś z papryką, też smaczne. A ja mam na ogródku „czarne ” pomidory, są ciekawe wizualnie. Jak mi powiedziano to odmiana „Czarny Królewicz” Bardzo smaczne!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81287
Udostępnij na innych stronach

Grzyby marynowane I

 

Składniki:

1 kg mieszanych grzybów

1 cebula

1/3 l octu winnego (6 proc.)

1/4 l wody

2 łyżki cukru

łyżeczka ziela angielskiego

łyżeczka pieprzu

3 liście laurowe

sól

 

Sposób wykonania:

Zagotować litr wody z łyżeczką soli i pokrojoną cebulą. Wrzucić umyte grzyby i gotować prawie do miękkości. Wyjąć, osączyć, włożyć do słoików. Ocet zagotować ze szklanką wody, cukrem, zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1/2 łyżeczki soli. Zalewę ostudzić i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i odstawić.

 

 

Grzyby marynowane II

 

Składniki:

2 kg grzybów (małych borowików, podgrzybków, gąsek, maślaków, pieczarek)

2 szklanki wody

2 szklanki octu (10%)

2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

2 łyżeczki ziela angielskiego

2 łyżeczki czarnego pieprzu

5 liści laurowych

5 dag cukru

1 dag soli

 

Sposób wykonania:

Większe grzyby pokroi na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować, nakryć pokrywką i gotować jeszcze 10 minut, zostawić do ostudzenia. Grzyby oczyścić, bardzo dokładnie wypłukać i osączyć. W dużym garnku zagotować 2 litry wody, włożyć grzyby i gotowa na małym ogniu 30 minut. Osączyć na sicie, włożyć do słoików i gdy wystygną, zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach). Słoiki starannie zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

 

 

Grzyby w oliwie z oliwek

 

Składniki:

1 kg małych mieszanych grzybów

1/2 l białego octu winnego

1/4 l wody

6 gałązek tymianku

4 ząbki czosnku

2 kawałki skórki cytrynowej

oliwa z oliwek

sól

liście laurowe

pieprz ziarnisty

 

Sposób wykonania:

Grzyby opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i gałązkami tymianku gotować 30 minut. Włożyć grzyby, gotować 10 minut, osączyć i włoży do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Gorącą oliwą zalać grzyby. Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

 

Przepisy z internetu.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81337
Udostępnij na innych stronach

Buraczki z papryka

 

 

Buraczki z papryka .

 

8 dużych buraków

8 średnich marchewek

3 duże cebule

2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )

1/2 szk. cukru

1/2 szkl. octu

1/2 szkl. oleju

sol, pieprz do smaku

 

Ugotować buraczki i marchewkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Paprykę pokroić w kostkę , cebule w talarki i razem udusić do miękkości na oleju.

Połączyć buraczki, marchew z uduszona cebulą I przyprawy . Pasteryzować około 10 minut..

 

przepis z internetu

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81665
Udostępnij na innych stronach

przepis z internetu

Tak się zastanawiam ,czy jest sens przepisywać przepisy z internetu . Może wystarczy podanie adresu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81670
Udostępnij na innych stronach

przepis z internetu

Tak się zastanawiam ,czy jest sens przepisywać przepisy z internetu . Może wystarczy podanie adresu .

 

Pozdrawiam

Jest sens Andrzejku, jeśli strona nie działa i wtedy linka nie ma. A nasza stronka działa.

Przepisy które ja podałem już nie ma w necie, tam gdzie kiedyś były.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81698
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Słowniczek miar i wag

funt = 405,5 g

garniec = 4 litry

kwarta = 1 litr (1/4 garnca)

kwaterka = 0,25 l

łokieć = 47,4 cm (wg miar ros.)

łut = 13,67 g

ośmina = 104,9 l (miara ros.)

pud = 16,38 kg (miara ros.)

Funt o którym mowa w podanym przez Paplę "kórnickim" przepisie, to tzw. funt nowopolski = 405,5 g i nie ma nic wspólnego z funtem brytyjskim (~454 g.)

 

Olek.P, a skąd u Ciebie wzięły się takie zaokrąglenia ? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98425
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, a skąd u Ciebie wzięły się takie zaokrąglenia ?

Popatrz na adres i wszystko będzie jasne ;) W Niemczech potocznie funt oznacza pół kilograma.

Podobnie zresztą jest na Śląsku. Szczególnie starsi ludzie używają tego określenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98426
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Mam kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam tutaj, ża Papla pasteryzuje w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie. Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie.

Z góry dziękuję!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118861
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Nie trzeba pasteryzować w piekarniku przetworów by wyszły chrupiące,'' skapciałe'' wychodzą jak je rozgotujesz. Wystarczy jak włożysz słoiki do zimnej wody po dekielek w garnku i zaczniesz gotować. Od chwili zagotowania zmniejszasz gaz, niech się lekko gotuje i pasteryzujesz od 5 do 7 minut. Wystawiasz nakrętkami do dołu - ogórki czy papryka wtedy dojedzie. Ja tak robię i niema problemu :grin:

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118864
Udostępnij na innych stronach

Od chwili zagotowania zmniejszasz gaz, niech się lekko gotuje i pasteryzujesz od 5 do 7 minut.

 

Mogę tylko potwierdzić , ja obrałem sobie 10 minut i jest super . Oczywiście , musi być początek zagotowania uchwycony prawidłowo a nie po iluś tam minutach . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118866
Udostępnij na innych stronach

Ja nadal jestem pełna niepewności w sprawie tej pasteryzacji. Potrzebuję konkretnej odpowiedzi - temperatura powinna być taka a taka, czas dla słoika 0,25l taki a taki, dla 0,33l taki a taki, dla 0,5l taki.... przepraszam, że jestem upierdliwa, ale to dla mnie ważne. Kiedy będę już po kilku sezonach pasteryzowania , to wtedy pewnie też jak wam wystarczą mi informacje ogólnikowe.

Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w tepteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania?

 

Dlatego zależy mi na informacji PASTERYZOWANIU W PIEKARNIKU. Ustawię piekarnik na określona temperaturę, odczekam od zgaszenia lampki (okreslającej nagrzanie piekarnika) określony czas dla konkretnych pojemności i będę pewna, że zrobiłam wszystko dobrze.

 

Jeszcze jedno - do jakiej wysokości mam napełniać słoiki i czy zakręcić je do końca przed wstawieniem do piekarnika.

Z góry dziękuję za dokładne, konkretne wskazówki dla osoby początkującej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118867
Udostępnij na innych stronach

Papla, Papla,

Ulituj się nade mną i pomóż mi w tej kwestii:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=143987&sid=458cd61bf62bf422232a79e5c70a1cbc#143987

Z góry dziekuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118872
Udostępnij na innych stronach

Papla ma problemy z dostępem do sieci, więc ostatnio nie zagląda na forum i raczej Ci nie pomoże :(

 

Tutaj masz przykład dla słoików 0,9l:

Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 100°C przez 45 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118877
Udostępnij na innych stronach

Papla, Papla,

Ulituj się nade mną i pomóż mi w tej kwestii:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=143987&sid=458cd61bf62bf422232a79e5c70a1cbc#143987

Z góry dziekuję

Witam serdecznie

 

Pasteryzuję słoiki w piekarniku od dwóch lat praktycznie. W zależności od wielkości słoika dobierałem czas pasteryzacji. Temperaturę ustawiałem na pokrętle na 100°C (w rzeczywistości po pomiarze termometrem mój piekarnik dawał maks 94,6°C przy włączonym termoobiegu, polecam sprawdzić piekarnik jaki masz, bo po sprawdzeniu kilku kuchenek w rodzinie, ani jedna nie grzała wg temperatury nastawionej na pokrętle, rozbieżności byłu od +-5°C do nawet +-12°C) Słoiki małe, 0.5 l wstawiałem do zimnego piekarnika, ustawiałem temperaturę, włączałem termoobieg i po 30 minutach wyjmowałem, słoiki 0.9l (i teraz tylko takie pozostawiłem do przetworów z uwagi na praktyczne zastosowanie) na 40-45 minut, w zależności od wsadu jaki był. No obrane ogórki w musztardzie dawałem tylko na 25 minut.

 

W razie dodatkowych pytań postaram się odpowiedzieć w zależności od czasu i dostępu do internetu. Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych przetworów.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-119425
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.