andrzej k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Września 2009 PS. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaką rolę odgrywa obrócenie słoików po pasteryzacji? Między innymi sprawdzić czy jest dobrze zamknięty słoik . Ja też nigdy nie odwracam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Września 2009 Kol. Chudziak proszę nie odwracać słoików z gorącą zawartością , która reaguje z plastikową częscią zakrętki.Zachodzi szkodliwa reakcja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 20 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Września 2009 Kol. Chudziak proszę nie odwracać słoików z gorącą zawartością , która reaguje z plastikową częscią zakrętki.Zachodzi szkodliwa reakcja .No i dla mnie jest to przekonywujący argument. Dzięki Nestor. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Września 2009 Zebrałam dzisiaj reszte pomidorów ze szklarenki,w tym sporo zielonych.Może ktoś ma jakiś ciekawy przepisik na zielone pomidorki.Co roku robiłam sałatkę wg swoje przepisu,może teraz coś innego albo jakaś inna sałatka :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 21 Września 2009 Kiedyś jadłem dżem z zielonych pomidorów nie mam przepisu ale może ktoś z forumowiczów ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 21 Września 2009 Dżem z zielonych pomidorów Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 21 Września 2009 Sałatka z zielonych pomidorówSkładniki:-2 kg zielonych pomidorów-20 dkg cebuli-5 dkg soli-po kilka goździków, ziarenek pieprzu,ziela angielskiego, 3 liście laurowe.Zalewa:-1 litr wody-pół szklanki octu 10%-10 dkg cukruPomidory umyć, pokroić w plastry, przełożyć do miski. Dodać obraną cebulę pokrojoną w cienkie talarki, delikatnie wymieszać, oprószyć solą, przykryć i odstawić na 24 godziny. Z podanych składników ugotować zalewę. Pomidory i cebulę starannie odcedzić, rozłożyć (nie ugniatać !) do słoików, dodać do każdego słoika 2 goździki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po kawałku liścia laurowego. Luźno napełnione słoiki zalać gorącą marynatą, zakręcić. Pasteryzować 25-30 min, w zależności od wielkości słoika. Przepis mam z jakiejś " babskiej gazety" :grin: sprawdzony przeze mnie i moją znajomą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 21 Września 2009 Zrób te zielone pomidory dokładnie jak ogórki kiszone. Są tak samo smaczne jak ogórki. Wielu już próbowało tych ogórków na zlotach, polecam. Albo ukiś z papryką, też smaczne. A ja mam na ogródku „czarne ” pomidory, są ciekawe wizualnie. Jak mi powiedziano to odmiana „Czarny Królewicz” Bardzo smaczne! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 21 Września 2009 A oto moje wyroby cukinia 2 kolorowa marynowana z tymiankiem oraz pomidorki koktajlowe w osolonej wodzie. Jutro dodam przepisy: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 22 Września 2009 Grzyby marynowane I Składniki: 1 kg mieszanych grzybów 1 cebula 1/3 l octu winnego (6 proc.) 1/4 l wody 2 łyżki cukru łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka pieprzu 3 liście laurowe sól Sposób wykonania: Zagotować litr wody z łyżeczką soli i pokrojoną cebulą. Wrzucić umyte grzyby i gotować prawie do miękkości. Wyjąć, osączyć, włożyć do słoików. Ocet zagotować ze szklanką wody, cukrem, zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1/2 łyżeczki soli. Zalewę ostudzić i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i odstawić. Grzyby marynowane II Składniki: 2 kg grzybów (małych borowików, podgrzybków, gąsek, maślaków, pieczarek) 2 szklanki wody 2 szklanki octu (10%) 2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 2 łyżeczki ziela angielskiego 2 łyżeczki czarnego pieprzu 5 liści laurowych 5 dag cukru 1 dag soli Sposób wykonania: Większe grzyby pokroi na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować, nakryć pokrywką i gotować jeszcze 10 minut, zostawić do ostudzenia. Grzyby oczyścić, bardzo dokładnie wypłukać i osączyć. W dużym garnku zagotować 2 litry wody, włożyć grzyby i gotowa na małym ogniu 30 minut. Osączyć na sicie, włożyć do słoików i gdy wystygną, zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach). Słoiki starannie zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Grzyby w oliwie z oliwek Składniki: 1 kg małych mieszanych grzybów 1/2 l białego octu winnego 1/4 l wody 6 gałązek tymianku 4 ząbki czosnku 2 kawałki skórki cytrynowej oliwa z oliwek sól liście laurowe pieprz ziarnisty Sposób wykonania: Grzyby opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i gałązkami tymianku gotować 30 minut. Włożyć grzyby, gotować 10 minut, osączyć i włoży do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Gorącą oliwą zalać grzyby. Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Przepisy z internetu. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Września 2009 Buraczki z papryka Buraczki z papryka . 8 dużych buraków 8 średnich marchewek 3 duże cebule 2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg ) 1/2 szk. cukru 1/2 szkl. octu 1/2 szkl. oleju sol, pieprz do smaku Ugotować buraczki i marchewkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Paprykę pokroić w kostkę , cebule w talarki i razem udusić do miękkości na oleju. Połączyć buraczki, marchew z uduszona cebulą I przyprawy . Pasteryzować około 10 minut.. przepis z internetu Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Września 2009 przepis z internetu Tak się zastanawiam ,czy jest sens przepisywać przepisy z internetu . Może wystarczy podanie adresu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Września 2009 przepis z internetu Tak się zastanawiam ,czy jest sens przepisywać przepisy z internetu . Może wystarczy podanie adresu . Pozdrawiam Jest sens Andrzejku, jeśli strona nie działa i wtedy linka nie ma. A nasza stronka działa. Przepisy które ja podałem już nie ma w necie, tam gdzie kiedyś były. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Września 2009 andrzej k, podałem źródło bo to nie mój przepis :smile: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-81699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megalotravis Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Lutego 2010 funt = 0.45 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Lutego 2010 Hallo!!!! 1kg=2FUNTY=1000g!!!1funt=1/2 kg=500g!!! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Lutego 2010 Słowniczek miar i wag funt = 405,5 g garniec = 4 litry kwarta = 1 litr (1/4 garnca) kwaterka = 0,25 l łokieć = 47,4 cm (wg miar ros.) łut = 13,67 g ośmina = 104,9 l (miara ros.) pud = 16,38 kg (miara ros.) Funt o którym mowa w podanym przez Paplę "kórnickim" przepisie, to tzw. funt nowopolski = 405,5 g i nie ma nic wspólnego z funtem brytyjskim (~454 g.) Olek.P, a skąd u Ciebie wzięły się takie zaokrąglenia ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 6 Lutego 2010 Olek.P, a skąd u Ciebie wzięły się takie zaokrąglenia ?Popatrz na adres i wszystko będzie jasne W Niemczech potocznie funt oznacza pół kilograma. Podobnie zresztą jest na Śląsku. Szczególnie starsi ludzie używają tego określenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-98426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 31 Lipca 2010 Mam kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam tutaj, ża Papla pasteryzuje w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie. Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie. Z góry dziękuję!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 31 Lipca 2010 Witam ! Nie trzeba pasteryzować w piekarniku przetworów by wyszły chrupiące,'' skapciałe'' wychodzą jak je rozgotujesz. Wystarczy jak włożysz słoiki do zimnej wody po dekielek w garnku i zaczniesz gotować. Od chwili zagotowania zmniejszasz gaz, niech się lekko gotuje i pasteryzujesz od 5 do 7 minut. Wystawiasz nakrętkami do dołu - ogórki czy papryka wtedy dojedzie. Ja tak robię i niema problemu :grin: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Od chwili zagotowania zmniejszasz gaz, niech się lekko gotuje i pasteryzujesz od 5 do 7 minut. Mogę tylko potwierdzić , ja obrałem sobie 10 minut i jest super . Oczywiście , musi być początek zagotowania uchwycony prawidłowo a nie po iluś tam minutach . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja nadal jestem pełna niepewności w sprawie tej pasteryzacji. Potrzebuję konkretnej odpowiedzi - temperatura powinna być taka a taka, czas dla słoika 0,25l taki a taki, dla 0,33l taki a taki, dla 0,5l taki.... przepraszam, że jestem upierdliwa, ale to dla mnie ważne. Kiedy będę już po kilku sezonach pasteryzowania , to wtedy pewnie też jak wam wystarczą mi informacje ogólnikowe. Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w tepteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania? Dlatego zależy mi na informacji PASTERYZOWANIU W PIEKARNIKU. Ustawię piekarnik na określona temperaturę, odczekam od zgaszenia lampki (okreslającej nagrzanie piekarnika) określony czas dla konkretnych pojemności i będę pewna, że zrobiłam wszystko dobrze. Jeszcze jedno - do jakiej wysokości mam napełniać słoiki i czy zakręcić je do końca przed wstawieniem do piekarnika.Z góry dziękuję za dokładne, konkretne wskazówki dla osoby początkującej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Papla, Papla, Ulituj się nade mną i pomóż mi w tej kwestii: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=143987&sid=458cd61bf62bf422232a79e5c70a1cbc#143987 Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Papla ma problemy z dostępem do sieci, więc ostatnio nie zagląda na forum i raczej Ci nie pomoże Tutaj masz przykład dla słoików 0,9l: Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 100°C przez 45 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-118877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Papla, Papla, Ulituj się nade mną i pomóż mi w tej kwestii: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=143987&sid=458cd61bf62bf422232a79e5c70a1cbc#143987 Z góry dziekuję Witam serdecznie Pasteryzuję słoiki w piekarniku od dwóch lat praktycznie. W zależności od wielkości słoika dobierałem czas pasteryzacji. Temperaturę ustawiałem na pokrętle na 100°C (w rzeczywistości po pomiarze termometrem mój piekarnik dawał maks 94,6°C przy włączonym termoobiegu, polecam sprawdzić piekarnik jaki masz, bo po sprawdzeniu kilku kuchenek w rodzinie, ani jedna nie grzała wg temperatury nastawionej na pokrętle, rozbieżności byłu od +-5°C do nawet +-12°C) Słoiki małe, 0.5 l wstawiałem do zimnego piekarnika, ustawiałem temperaturę, włączałem termoobieg i po 30 minutach wyjmowałem, słoiki 0.9l (i teraz tylko takie pozostawiłem do przetworów z uwagi na praktyczne zastosowanie) na 40-45 minut, w zależności od wsadu jaki był. No obrane ogórki w musztardzie dawałem tylko na 25 minut. W razie dodatkowych pytań postaram się odpowiedzieć w zależności od czasu i dostępu do internetu. Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych przetworów. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/6/#findComment-119425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.