jarecki_s Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Po długich poszukiwaniach poddałem sie i stwierdziłem ze nie bede miał kupionego szynkowaru, bo w USA cos takiego porostu chyba jest nieosiągalne do kupienia. Dzisiaj bez koncepcji jak go wykonać pojechałem do Home Depot (cos w rodzaju Castorama) szukać materiałów na szynkowar. Szukałem jak najtańszego rozwiązania i po kilku zmianach koncepcji wymyśliłem szynkowar w którym moge regulować płynnie sile nacisku. Poniżej przedstawię opis jak go wykonałem. Gotowy wyglądał tak: http://img31.imageshack.us/img31/6048/p1060107.jpg 1. To było mi potrzebne do zrobienia mojego szynkowaru http://img197.imageshack.us/img197/3601/p1060089.jpg Płaskowniczki są ze stali nierdzewnej i mialy nawiercone otwory, a łańcuszek był sprzedawany na metry, pistolet najtańszy metalowy. Najpierw zabrałem sie za odcięcie niepotrzebnej części pistoletu http://img44.imageshack.us/img44/1590/p1060097.jpg http://img44.imageshack.us/img44/7154/p1060098.jpg W pistolecie były dziury ktore wykorzystałem do zaczepienia łańcuszków http://img188.imageshack.us/img188/301/p1060099.jpg Łańcuszki przyciąłem na odpowiednią długość i delikatnie rozszerzyłem na końcach robiąc haczyki, http://img198.imageshack.us/img198/1130/p1060103.jpg Po zamontowaniu łańcuszków wyglądało to tak http://img196.imageshack.us/img196/1654/p1060104.jpg Płaskowniczki ułożyłem na krzyż i przymocowałem do nich łańcuszki za pomocą drucików. http://img198.imageshack.us/img198/4233/p1060105p.jpg A oto zdjęcie gotowego szynkowaru. http://img198.imageshack.us/img198/1263/p1060106y.jpg Od góry dociska wsad cześć puszki, która pozostała po otwarciu jej. Ja daje dwa takie krążki, ponieważ są trochę cienkie. Zastanawia mnie czy falistość puszki nie bedzie przeszkadzała w wyjmowaniu szyneczki. Ale to sie okaże po pierwszej próbie mojego wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2009 jarecki_s, no nie bajka chłopie jak widac potrzeba jest matką wynalazków Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Rewelacja !!! ale puszka musi być bardzo sztywna. Ponieważ w czasie dociskania wsadu w cienkiej puszce łańcuchy będą odkształcać jej górną krawędz. Pomysłu gratuluję i pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zastanawia mnie czy falistość puszki nie bedzie przeszkadzała w wyjmowaniu szyneczki. Ale to sie okaże po pierwszej próbie mojego wynalazku. Na pewno będzie przeszkadzała, jak wyrób będzie dobrze sprasowany, a taki być musi. Musisz mieć dłuższy woreczek, skręcony na górze i po parzeniu trzeba ciągnąć za ten skręcony woreczek, żeby wydobyć wyrób. Poszukaj gładkiej puszki z nierdzewki. To znacznie ułatwi wyciąganie, a i urządzenie będzie trwalsze. Takie puszki można znaleźć w sklepach z pojemnikami do żywności, albo z artykułami sanitarnymi. Ogólnie pomysł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Poszukaj gładkiej puszki z nierdzewkipedro, dobrze Ci radzi, ale i tak nie zaszkodzi przed woreczkiem z farszem włożyć do niej dwie tasiemki "na krzyż", i nimi się posiłkować przy wyciąganiu wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Bardzo fajny pomysł. Ale czy nie lepiej by było umieścić jeszcze między tłoczek a mięsko sprężyny. Bo przecież gdzie tylko czytam i oglądam - takowe są. A tak to będzie na sztywno.Chyba że tak też może być. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki_s Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Dzięki wszystkim za komentarze. Rewelacja !!! ale puszka musi być bardzo sztywna. Ponieważ w czasie dociskania wsadu w cienkiej puszce łańcuchy będą odkształcać jej górną krawędz Puszka jest zrobiona z grubszej blachy, niema mowy o odkształceniach Poszukaj gładkiej puszki z nierdzewki.Szukałem ale nie mam koncepcji gdzie ją kupić, mieszkam w Nowym Yorku i pewnie maja gdzieś takie w sprzedaży, tylko nie wiem gdzie, zobaczymy jak będzie wychodzić mój pierwszy wyrób, jak beda duze problemy, bede szukal na gwałt innej puszki. Bardzo fajny pomysł. Ale czy nie lepiej by było umieścić jeszcze między tłoczek a mięsko sprężyny. Gdzieś czytałem że duze praski wcale nie miały sprężyn, ze sprężyny zostały dodane podczas miniaturyzacji na potrzeby domowe. niech sie może wypowiedzą inni czy sprężyna jest konieczna, ale wydaje mi sie ze moim dociskiem mogę dość sporo docisnąć wsad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Masz rację. Dawniej pokrywki prasek były dokręcane śrubami.Co do puszki to myślę, że powinno być wszystko ok. Gdyby były problemy, to szukaj puszek do kawy, herbaty, ciastek itp. Chyba, że znajdziesz te z nierdzewki o grubszej ściance.W końcu, mając takie urządzenie, to możesz nawet wykorzystywać jednorazowo puszki np. po ogórkach konserwowych itp., które po wykorzystaniu po prostu przetniesz.Proponowałbym dopasowanie kawałka metalowej rury o płaskich ściankach (najlepiej nierdzewka) i włożenie jej do Twojej puszki. Usztywni konstrukcję i przy gładkich ściankach, zapewni łatwe wyjmowanie wyrobu gotowego. Rurkę dostaniesz prędzej niż puszkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Przecież pomysł takiego docisku jest uniwersalny można wykorzystać nawet garnek 1l, 1,5l itp kwestia dopasowania wielkością jakiegoś krążka na górę, może pokrywka o średnicy mniejszej od garnczka tak aby luźno wpadała do środka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki_s Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Czerwca 2009 No musze sie Wam pochwalić moim pierwszym wyrobem z "szynkowaru". Był to schab, i nawet nie przypuszczalem ze jedzenie moze w takim tępie znikać. http://img25.imageshack.us/img25/5691/p1060112.jpg parzyłem w temp. 75-77 st C 2,5h bo gdzieś taki czas znalazłem wydaje mi sie troszeczke za dlugo. dodam ze mieso mialo mase ok 1,3 kg. A tak w ogóle to jaki czas powinno sie parzyć? Można jakos okreslic czas pazenia na kilogram wsadu?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Czerwca 2009 No niezły, prosty patent na docisk kolego. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Pomysłowy Dobromir z ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Można jakos okreslic czas pazenia na kilogram wsadu??Na przykład tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Czerwca 2009 ...Na forum też, temat wyrobów z szynkowara/ki przewijał się ,kilka razy... :grin: :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28 ... myślę ,że czas parzenia może się trochę różnić w zależności od rodzaju mięsa,(ale niewiele)... ale, zasada jest mniej-więcej taka jaką podała EAnna... Wysłany: Nie Lut 10, 2008 01:11 ...chcę dodać wypróbowany przeze mnie czas parzenia wyrobów drobiowych w powyższej temperaturze w zależności od grubości wsadu. Otóż na jeden centymetr średnicy wyrobu parzę 10 minut. Czyli dla szyneczki w czeskim szynkowarze o średnicy 10cm wystarczy 100min. Szynkowar wkładam do wody o temp. 85st i następnie stabilizuję temperaturę na poziomie 75 st. przez dolanie zimnej wody. Temperatura kontrolowana jest termometrem z sondą i alarmem akustycznym w przypadku odchyłek. Dość często zdarza mi sie niestety, że mięsko nie mieści sie w szynkowarce wiec resztę pakuję do osłonki, jaką mam. Jeżeli ma średnicę 5,5cm to wyciagam ją z garnka po 55 min. Ostatnio zrobiłam pomiary poprzez nakłucie sondą (wyciekło trochę soku ale czego nie robi się dla wiedzy ) i w środku była temperatura 69 st. _________________ Pozdrawiam, EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2661-jak-zrobi%C5%82em-szynkowar-z-niczego/#findComment-71850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.