Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa ziemniaczana - przepis

 

Surowiec na 10 kg

 

1.wieprzowina kl.I - 2,5kg

2.wieprzowina kl.II - 3kg

3.wieprzowina kl.III - 2kg

4.tłuszcz drobny - 1kg

5.ziemniaki ugotowane-1,5kg

Razem -------- 10kg

 

Przyprawy

a. użyte do peklowania

1.peklosól - 143g

2.sól - 18g

 

b.dodane w trakcie wyrobu

1.pieprz mielony - 25g

2.czosnek - 40g

3.kminek - 40g

4.mleko w proszku -200g

 

Materiały pomocnicze

Kiełbaśnice o średnicy do 32mmm

 

 

Do wyrobu użyłem mięsa z szynki, boczku i słoniny.

 

Wykonanie

 

1. mięso kl.I i kl.II kroimy w kostkę 4x4 i razem mieszamy dokładnie z 105g peklosoli i wstawiamy na 2 dni do lodówki(4-5stopni)

2. mięso kl.III mieszamy z 38g peklosoli i na 2 dwa dni do lodówki

3. słoninę mieszamy z 18g soli i też do lodówki jak wyżej.

 

Po zapeklowaniu wp.kl.III mieszamy z gniecionym czosnkiem i pieprzem, wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Wp. kl.I i kl.II oraz słoninę mieszamy razem dodając kminek, mleko w proszku i wcześniej ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, pokrojone w kostkę.

Wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, po wyjęciu mielimy na sitku 13mm, po czym znów wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.Po wyjęciu mielimy ponownie na sitku 13mm.

Zmrożoną wp. kl.III mielimy dwukrotnie na sitku 4mm w trakcie dodając 100ml zimnej wody lub lodu, po czym dokładnie wyrabiamy do dobrej kleistości.

Łączymy obie masy i dokładnie mieszamy ok. 15 min.

 

Nadziewamy we wcześniej namoczone (4godz., letnia woda) jelita, dosyć ściśle i odkręcamy w odcinki 25-30cm. Powietrze wykłuwamy.

Osadzamy około godziny w temp. do 20 stopni.

Wędzimy ciepłym dymem przez 1,5 godziny, po czym parzymy przez 25 min w temp. 72 stopni mieszając co chwilę.

Schładzamy w zimnej wodzie przez 10 min, zawieszamy na kijach i osuszone ponownie wędzimy ciepłym dymem przez 30 min.

Schładzamy do temp. poniżej 10 stopni .

 

Kiełbasa jest dość krucha,ale zwięzła-nie rozpada się, wyczuwalny kminek, nikt z konsumujących nie wyczuł zawartości ziemniaków. Korzystałem ze szwedzkiego przepisu, wprowadziłem sporo modyfikacji dotyczących przypraw i składu mięsa. Można też dodać 5g zmiażdżonego ziela angielskiego.

 

 

Smacznego :grin: :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wygląda pięknie i na pewno jest smaczna i tak się zastanawiam czy przypadkiem przemysł nie korzysta z podobnej receptury dodając masę ziemniaczaną jako wypełniacz :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-74285
Udostępnij na innych stronach

że miałeś podać przepis "Szwedzki" z wołowiną i cebulą

Zamiast wołowiny na klej jest wp.kl.III, a cebulę zastąpiłem czosnkiem. Teraz latem cebula mogłaby powodować szybkie psucie wędliny, dlatego zaniechałem tego przysmaku.

Zrobię wersję jesienną z cebulą. Przepis oryginalny jest dość ogólnikowy, więcej kartofli,nie byłby chyba rarytasem kulinarnym. Chodzi w nim o dostarczenie energii i białka dla spożywających kiełbaskę na północy Szwecji. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-74287
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.