pis67 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2009 Kiełbasa ziemniaczana - przepis Surowiec na 10 kg 1.wieprzowina kl.I - 2,5kg 2.wieprzowina kl.II - 3kg 3.wieprzowina kl.III - 2kg 4.tłuszcz drobny - 1kg 5.ziemniaki ugotowane-1,5kg Razem -------- 10kg Przyprawy a. użyte do peklowania 1.peklosól - 143g 2.sól - 18g b.dodane w trakcie wyrobu 1.pieprz mielony - 25g 2.czosnek - 40g 3.kminek - 40g 4.mleko w proszku -200g Materiały pomocnicze Kiełbaśnice o średnicy do 32mmm Do wyrobu użyłem mięsa z szynki, boczku i słoniny. Wykonanie 1. mięso kl.I i kl.II kroimy w kostkę 4x4 i razem mieszamy dokładnie z 105g peklosoli i wstawiamy na 2 dni do lodówki(4-5stopni) 2. mięso kl.III mieszamy z 38g peklosoli i na 2 dwa dni do lodówki 3. słoninę mieszamy z 18g soli i też do lodówki jak wyżej. Po zapeklowaniu wp.kl.III mieszamy z gniecionym czosnkiem i pieprzem, wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Wp. kl.I i kl.II oraz słoninę mieszamy razem dodając kminek, mleko w proszku i wcześniej ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, pokrojone w kostkę. Wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, po wyjęciu mielimy na sitku 13mm, po czym znów wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.Po wyjęciu mielimy ponownie na sitku 13mm. Zmrożoną wp. kl.III mielimy dwukrotnie na sitku 4mm w trakcie dodając 100ml zimnej wody lub lodu, po czym dokładnie wyrabiamy do dobrej kleistości. Łączymy obie masy i dokładnie mieszamy ok. 15 min. Nadziewamy we wcześniej namoczone (4godz., letnia woda) jelita, dosyć ściśle i odkręcamy w odcinki 25-30cm. Powietrze wykłuwamy. Osadzamy około godziny w temp. do 20 stopni. Wędzimy ciepłym dymem przez 1,5 godziny, po czym parzymy przez 25 min w temp. 72 stopni mieszając co chwilę. Schładzamy w zimnej wodzie przez 10 min, zawieszamy na kijach i osuszone ponownie wędzimy ciepłym dymem przez 30 min. Schładzamy do temp. poniżej 10 stopni . Kiełbasa jest dość krucha,ale zwięzła-nie rozpada się, wyczuwalny kminek, nikt z konsumujących nie wyczuł zawartości ziemniaków. Korzystałem ze szwedzkiego przepisu, wprowadziłem sporo modyfikacji dotyczących przypraw i składu mięsa. Można też dodać 5g zmiażdżonego ziela angielskiego. Smacznego :grin: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beza Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2009 Kiełbaska wygląda pięknie i na pewno jest smaczna i tak się zastanawiam czy przypadkiem przemysł nie korzysta z podobnej receptury dodając masę ziemniaczaną jako wypełniacz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-74285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2009 pis67, miałeś podać przepis "Szwedzki" z wołowiną i cebulą :rolleyes: Może jeszcze podasz Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-74286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lipca 2009 że miałeś podać przepis "Szwedzki" z wołowiną i cebuląZamiast wołowiny na klej jest wp.kl.III, a cebulę zastąpiłem czosnkiem. Teraz latem cebula mogłaby powodować szybkie psucie wędliny, dlatego zaniechałem tego przysmaku. Zrobię wersję jesienną z cebulą. Przepis oryginalny jest dość ogólnikowy, więcej kartofli,nie byłby chyba rarytasem kulinarnym. Chodzi w nim o dostarczenie energii i białka dla spożywających kiełbaskę na północy Szwecji. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-74287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Kiełbaska wygląda pięknie i na pewno jest smaczna Juz wiem, jaką będziemy robili nastepna kiełbaske :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-75675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Juz wiem, jaką będziemy robili nastepna kiełbaskeTylko z mięsem nie przesadzajcie :tongue: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2735-kie%C5%82basa-ziemniaczana-na-spos%C3%B3b-szwedzki/#findComment-75680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.