Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od drzwiczek i zawiasów ( z ramą lub bez) powinno się zaczynać i obudować to wędzarnią :wink: Teraz kombinuj, a co do malowania - nic nie piszę . Robisz dla siebie.
  • Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

tadzikmal, a gdybyś zrobił z deski 25 mm taką "ościeżnicę" na całe drzwiczki? Coś podobnego do tego, co zrobił sylwek_57 ale dookoła drzwiczek. Nie musisz jechać do stolarza, przykręć listwy wokół drzwiczek do muru. Potem wpasuj w to drzwiczki. Płaszczyzna się wyrówna i będziesz miał do czego przykręcić zawiasy. Tylko musisz się zdecydować czym to wszystko przymocować!

Jest to jakieś wyjście, ale zupełnie nie wiem jak to będzie wyglądać.

Pozdrawiam Tadzik

tadzikmal ja swoje zawiasy giąłem i dopasowałem do grubości desek, aby nie było prześwitu ale również aby nie sprężynowały. Możesz również regulować odległość grubością deseczek do mocowania zawiasów.

Jestem obecnie na działce i jutro w dzień postaram się trochę ci podesłać fotek.

Wtedy będziesz miał większe rezeznanie.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Od drzwiczek i zawiasów ( z ramą lub bez) powinno się zaczynać i obudować to wędzarnią :wink: Teraz kombinuj, a co do malowania - nic nie piszę . Robisz dla siebie.

Henio, to nie o to chodzi. Gdyby była kasa to można by zamówić drzwiczki u stolarza dopasowane jakbym chciał (koszt ok 400 zł) . Zawiasy szukałem cały tydzień i znalazłem hurtownie we Wrocławiu (i nie tylko, mają sklep internetowy i oddziały w różnych miastach) : http://www.delmet.pl/. I tu zapłaciłem za zawias 11 zł a w castoramie ponad 30 zł , a przy 8 to już jest różnica prawda. :smile:

Fakt że zrobiłem błąd bo mogłem zamurować zaczepy i nie byłoby problemu, ale nie pomyślałem o tym.

P.S. Może komuś się przyda ta hurtownia, bo ceny są rzeczywiście w porównaniu z castoramą bardzo konkurencyjne.

Pozdrawiam Tadzik

Jest to jakieś wyjście, ale zupełnie nie wiem jak to będzie wyglądać.

A mnie skąd to wiedzieć? Mam taka swoją, małą "burzę mózgów"! Według mnie, to zupełnie dobrze. Zakryjesz w ten sposób wszystkie niedociągnięcia, krzywizny i wszystko to, co Ci nie wyszło!

Pozdrawiam... Piotrek.

[

Zakryjesz w ten sposób wszystkie niedociągnięcia, krzywizny i wszystko to, co Ci nie wyszło!

No wiem, tylko również zakryję klinkier. Muszę pogadać z małżonką.

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 23:07 ]

tadzikmal ja swoje zawiasy giąłem i dopasowałem do grubości desek, aby nie było prześwitu ale również aby nie sprężynowały. Możesz również regulować odległość grubością deseczek do mocowania zawiasów.

Jestem obecnie na działce i jutro w dzień postaram się trochę ci podesłać fotek.

Wtedy będziesz miał większe rezeznanie.

Dzięki bardzo. Gięcie może by nie było złe, tym bardziej, że pracuje w fabryce więc jakieś imadło by się znalazło. Zresztą takie rozwiązanie polecił mi mój kolega z pracy. Tylko tam za bardzo nie co giąć tzn. mało wolnego miejsca.
Pozdrawiam Tadzik
To u Ciebie we Wrocku stolarze się cenią. Są teraz sklepy dla majsterkowiczów i za stówkę kupisz wszystko (deski , zawiasy, wkręty + piła) i w dwie godz. robisz to sam.Są też tam gotowe drzwiczki liściaste w surowym stanie do zabudowy np. przedpokoju.

To u Ciebie we Wrocku stolarze się cenią. Są teraz sklepy dla majsterkowiczów i za stówkę kupisz wszystko (deski , zawiasy, wkręty + piła) i w dwie godz. robisz to sam.Są też tam gotowe drzwiczki liściaste w surowym stanie do zabudowy np. przedpokoju.

No to rzeczywiście we Wrocku jest jakoś drogo, bo dałem 89 za deski sosnowe i 100 za zawiasy nie licząc śrub, kleju, drewnochronu.

Pozdrawiam Tadzik
tadzikmal ja mam tak i jest ok. Nic się nie dzieje. Wędzarnia chodzi jak "ta lala" Są to najzwyklejsze kołki rozporowe.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Tadzio, zrób tak jak ma Zibi tylko nie musisz robić ramki bo masz ładnie przód wymurowany z klinkieru, jeśli chcesz żeby drzwiczki częściowo nachodziły na cegłę to najlepiej było by je zmontować i podjechać do stolarza taki frez to zrobi w 5 min i pewnie więcej nie weźmie niż z 10 zł, albo jesli masz gdzieś w okolicy wypożyczalnię elektronarzędzi to pożycz frezarkę górnowrzecionową z prostym frezem i zrobisz samemu na działce, a zawiasy przymocuj do cegły takimi kołkami jak pisałem wcześniej, na pewno wytrzyma i będzie ładnie wyglądać.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

tadzikmal zgodnie z obietnicą przedstawiam zdjęcia ze sposobu montażu drzwiczek u mnie w tym poście https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=106121#106121

tadzikmal zgodnie z obietnicą przedstawiam zdjęcia ze sposobu montażu drzwiczek u mnie w tym poście https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=106121#106121

Sylwek, dzięki bardzo. Mam takie same zawiasy. ile za nie dałeś, tak z ciekawości :smile:

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 12:48 ]

tadzikmal ja mam tak i jest ok. Nic się nie dzieje. Wędzarnia chodzi jak "ta lala" Są to najzwyklejsze kołki rozporowe.

No i właśnie to chciałem wiedzieć. Już miałem kołki fishera w koszyku ale odłożyłem. Bo spieszyć się nie ma co. Ale dzięki za tą informację.

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 12:53 ]

Tadzio, zrób tak jak ma Zibi tylko nie musisz robić ramki bo masz ładnie przód wymurowany z klinkieru, jeśli chcesz żeby drzwiczki częściowo nachodziły na cegłę to najlepiej było by je zmontować i podjechać do stolarza taki frez to zrobi w 5 min i pewnie więcej nie weźmie niż z 10 zł, albo jesli masz gdzieś w okolicy wypożyczalnię elektronarzędzi to pożycz frezarkę górnowrzecionową z prostym frezem i zrobisz samemu na działce, a zawiasy przymocuj do cegły takimi kołkami jak pisałem wcześniej, na pewno wytrzyma i będzie ładnie wyglądać.

Przemo dzięki bardzo. Czyli potwierdzasz, żeby zamontować na normalne kołki fishera. Z tą ładnością to może być różnie, górne nadporoże niestety jest troszkę krzywo, tak więc dobrze by było to zasłonić. Co do stolarza, to heblowałem u niego drewno na więźbę i wziął 1 zł od metra (jedna strona), co wyszło 50 zł :sad:

Ale rzeczywiście zrobię rozeznanie, kto mógłby mieć frezarkę.

Pozdrawiam Tadzik

Mam takie same zawiasy. ile za nie dałeś, tak z ciekawości :smile:

Płaciłem chyba w Castoramie lub Praktiker po 28zł/ komplet(4kpl)

Ostrą, ręczną, drobnoząbkową ,jeśli mechaniczną to pilarką tarczową o dużych obrotach :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ostrą, ręczną, drobnoząbkową ,jeśli mechaniczną to pilarką tarczową o dużych obrotach :grin:

mam taką ręczną, ale nie wiem ile ma obrotów, ale pamiętam, że zawsze coś odchodziło jak ciąłem

Pozdrawiam Tadzik
Niepostrzępiona krawędź deski jest od spodu pilarki tzn. to co ma iść na lico ma być podczas cięcia na dole w stosunku do pilarki.

Kalidasa V w n.e.

No właśnie ,może być taki sprzęt ale pamiętaj ,gdzie ma być lico.

Kalidasa V w n.e.

Niepostrzępiona krawędź deski jest od spodu pilarki tzn. to co ma iść na lico ma być podczas cięcia na dole w stosunku do pilarki.

Postrzępiona krawedź deski jest wlaśnie na dole, piła wyrywa włókna (czy jakoś tam) drewna uderzając od góry w dolną płaszczyznę.Z góry zawsze będzie równo i ładnie.Np. pilarka do cięcia płyt meblowych, z przodu głównej piły ma mniejszą, z drobnymi ząbkami tarczę o szybkich obrotach, która robi nacięcie od spodu płyty aby po przejściu głównej piły nie było tzw.sejpów.

Pozdrawiam :wink:

P.s.Jak już chcesz idealnie uciąć, trzeba się pobawić nożówką.

Carpe diem - raz kozie death

W pilarkach mechanicznych ,ręcznych natarcie zębów jest od spodu i wtedy powierzchnia licowa ;powinna być od spodu pilarki bo właśnie wtedy włókna wyrywane są od strony pilarki.Istotne jest by ciąć powoli to zmniejsza wyrywanie włókien ,rzaz jest gładszy.

Kalidasa V w n.e.

W pilarkach mechanicznych ,ręcznych natarcie zębów jest od spodu i wtedy powierzchnia licowa ;powinna być od spodu pilarki bo właśnie wtedy włókna wyrywane są od strony pilarki.Istotne jest by ciąć powoli to zmniejsza wyrywanie włókien ,rzaz jest gładszy.

hmm, mi zawsze wychodziło, że jak były drzazgi to właśnie od spodu. Ale sprawdzę. Dzięki za pomoc

[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 00:20 ]

P.s.Jak już chcesz idealnie uciąć, trzeba się pobawić nożówką.

a co to nożówka?
Pozdrawiam Tadzik
Mówimy o normalnie dostępnej pilarce jak na obrazku a nie o jakiejś meblowej z podwójnymi tarczami dla profesjonalistów

Kalidasa V w n.e.

U mnie bardziej dostępna jest pilarka w tym stylu.

Jest dobrze ustawić piłę tak aby ta część pracującej tarczy była niewiele grubsza od elementu ciętego.Wtedy zęby tarczy będą atakowały drewno pod innym kątem.

Nożówka jest to piłka do cięcia metalu, ale to już naprawdę musisz mieć zacięcie żeby chcieć się bawić.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death