Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich i jednocześnie dziękuję za Forum!

Zastanawiałem się, czy nie podłączyć się pod odpowiedni istniejący temat, ale ponieważ opisana niżej konstrukcja jest znacząco inna od typowych, założyłem nowy.

Jeśli moderatorzy widzą to inaczej – proszę o przerzucenie do odpowiedniego, istniejącego już tematu.

Wędzę sporadycznie od jakiegoś czasu, ale raczej proste wędliny bez większego wkładu pracy (polędwicę, pierś indyka itp.) w zwykłej beczce.

Kiedy trafiłem na Forum i zobaczyłem przeróżne, własnoręcznie wybudowane, cudeńka wędzarnicze tutaj zaprezentowane, postanowiłem wreszcie zbudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia – do diabła, koniec z zardzewiałą beczką!

Ślęcząc nad konstrukcją grillowędzarni umożliwiającej wędzenie z pieczeniem, wędzenie gorącym dymem, wędzenie zimnym dymem i grillowanie doszedłem do rozwiązania, które chciałem tu Wam przedstawić i poprosić o ocenę.

Co o tym myślicie - wszelkie uwagi będą dla mnie cenne.

Jeden z moderatorów Forum (abratek, dziękuję tu jeszcze raz za kilka cennych rad) zwrócił moją uwagę na uniwersalną konstrukcję podobną w działaniu, również przełączaną szybrem, czyli wędzarnię projektu Andyandy’ego.

Jednak jego konstrukcja ma w oryginale bardzo duże wymiary komory i jej prostopadłościenny kształt (wygląd) nie bardzo mi odpowiadał, więc pozostałem przy swoim projekcie.

Podstawą mojej konstrukcji jest „sarkofag” z załamanym o 180° kanałem dymowym z rur kwasoodpornych Φ250mm. Wolne przestrzenie będą wypełnione keramzytem.

Tu dygresja: najpierw chciałem kanały wykonać z ostro wytargowanych kamionek kominowych 140x140mm (tylko 30zł/szt/700mm), ale doszedłem do wniosku, że tak długi i prawie poziomy kanał (ok. 12°) może mieć zbyt mały przekrój.

Następnym (naprawdę głupim) pomysłem było wymurowanie go z szamotowej cegły połówkowej, bo koszty materiału byłyby niebotyczne, a i roboty od (kilo)metra.

 

Na koniec, ponieważ kilkanaście lat temu wykonałem sobie gazowy kanał kominowy fi 130mm, o długości 13mb – właśnie z powodu ceny gotowych rur, nagle wpadło mi do głowy, że mogę to wykonać z blachy KO – koszt, biorąc pod uwagę przekrój, jest bardzo niski: 3,1mb własnoręcznie ciętej, zwijanej i zgrzewanej punktowo rury fi 250mm to ok. 150zł (arkusz blachy KO gat. 304, 2000x1000x0,5mm kosztuje brutto 106zł (ITALINOX, HECO).

To okazało się w tym przypadku bezsprzecznie najtańszym rozwiązaniem.

Tu, jeśli mogę radzić: takie rury do wędzarni można na upartego wykonać bez zgrzewania, najlepiej łącząc kwasoodpornymi blachowkrętami, lub ostatecznie nitami zrywalnymi. Arkusz blachy 0,5mm przycięty na rurę o określonej średnicy powinien mieć z jednej strony zakład większy o 3,5-4mm – to zapewni różnicę średnic końców rury 1-1,3mm. To z kolei pozwala wcisnąć jedną (metrową) rurę w drugą i wykonać kanał dymowy o dowolnej długości. Do wykonania rury fi 250mm nie jest konieczna zwijarka – jak się człowiek postara, zwinie tak cienką blachę i bez niej.

Pociąć blachę 0,5mm można bez problemu nożycami ręcznymi, nie jest konieczna do tego gilotyna mechaniczna.

Ciekawostka - taka rura kominowa fi 250mm, co prawda spawana, kupowana u wytwórcy jest min. po 230zł/mb (!, przy kosztach materiału ok. 45zł – i to detalicznych).

 

Wracając do meritum, czyli wędzarni – w miejscu nawrotu kanału dymowego, w komorze pośredniej, jest wyczystka do ew. czyszczenia (można jej też użyć do „dodania” chłodnego powietrza do dymu i schłodzenia go, jeśli coś takiego się praktykuje).

Szyber suwliwy (mogłem kupić odpowiednio duży żeliwny, jednak sam go wykonałem) służy do przełączania kanałów dymowych – dym do komory dociera prawie bezpośrednio z paleniska lub przez długi kanał (licząc wzdłuż jego osi, jest to ponad 3,3mb).

Szyber obrotowy we wlocie komina (240x240mm), nad komorą, będzie służył do zmniejszania przekroju wylotu i dławienia ciągu.

Pręty do wieszania wędlin mają wystawać z tylnej ściany komory, jako „otwarte” – w zamyśle ma to zapewnić wygodne zawieszanie, ale może to nie jest najszczęśliwszy pomysł, nie jest to postanowione na 100%, zresztą zawsze mogę to zmienić.

Być może zrobię dodatkowy obrotowy szyber na wylocie kanału dymowego, tuż przed samą komorą wędzarniczą, nad szybrem suwliwym – zaplanowałem taką możliwość, a decyzja nastąpi po pierwszych próbach.

Na rysunku nie są zaznaczone różne szczegóły, typu rozpraszacz dymu na wylocie kanału, osłona przeciw skroplinom pod wlotem komina, spływ skroplin na zewnątrz z komory – chodziło mi o przekazanie Wam ogólnego pomysłu mojej „kopciłki”.

Spróbuję zamieścić zdjęcie rur, ale nie wiem, czy „wejdzie”.

Nie widzę możliwości zamieszczenia rysunku .pdf, bez niego dużo trudniej sobie wyobrazić moją konstrukcję - czy mogę to jakoś zrobić?

EDIT: Zrobiłem zrzut rysunku i jako .jpg zamieszczam, ale ma słabą rozdzielczość :sad: .

 

Na razie koszty wyniosły („sarkofag”i palenisko prawie gotowe):

Dwa arkusze blachy KO 304 0,5mm (reszta będzie wykorzystana na obróbki, rozpraszacz dymu, osłony): 212zł

Paleta cegły klinkierowej Jopek 420szt: 650zł

Cement na płytę fundamentową i zalanie stropów (nie pamiętam, ile dokładnie worków): 90zł

Zaprawa grafitowa do klinkieru: (14x25kg, pewnie jeszcze dojdzie, na szczelinówce wychodzi 40% więcej, ja muruję 0,55m² muru pojedynczego z 25kg, a na worku napisano, że wychodzi 0,85m². :shock: ): 280zł

Szamot połówkowy: 40x 2,35zł: ok. 90zł

Zaprawa szamotowa 16kg, szkło wodne 1,5l: 45zł

Keramzyt 0,3m sześć.: 70zł

Lakier termoodporny, aerozol: 15zł

Kielnia :grin: – bo to moja pierwsza prawdziwa robota murarska w życiu: 4zł

Drzwiczki paleniska (żeliwne, dwuskrzydłowe, od pieca chlebowego) i wyczystki załatwione za flaszkę spirytusu, transport materiałów ok. kilkudziesięciu złotych.

Do tego dojdą drzwi komory, drewniane i takiż daszek – trudno mi wyliczyć koszt, bo mam z czego i czym sam zrobić. Samo pokrycie trzeba będzie kupić – zastanawiam się co będzie najtańsze, może dachówka bitumiczna? Ładnie wyglądałby drewniany gont, ale z tym jest dużo roboty.

Ciekawy opinii, nowy uczestnik Forum.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/
Udostępnij na innych stronach

Ładny projekt! Patrząc na niego zastanawiam się, czy przy wędzeniu zimnym, temperatura z paleniska nie będzie zbytnio podnosić temperatury w komorze wędzarniczej? Poza tym, przy tak dopracowanych konstrukcjach brakuje mi czegoś w rodzaju pieca chlebowego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/#findComment-74651
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Dziękuję za pochwałę.

Piec chlebowy to już byłoby za dużo (choć przyznam się, że też wpadł mi taki pomysł, jednak to podniosłoby dodatkowo niemałe koszty - a zapewne bardzo rzadko bym go używał).

Rzeczywiście, myślałem trochę o możliwości niepożądanego podgrzewania komory przez blisko znajdujące się palenisko przy zamkniętym szybrze, podczas zimnego wędzenia - to jest chyba możliwe i może trochę praktyka psuć teorię, jak to zwykle bywa.

Mój sposób przeciwdziałania temu zjawisku (na czas wędzenia zimnego) ma polegać na wkładaniu odpowiednio przyciętego kawałka wełny mineralnej do pionowego kanału, nad szyber. To powinno dodatkowo odciąć termicznie komorę od paleniska.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/#findComment-74656
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja bym zrobił większą komorę wędzarniczą, chociaż po 20cm bym dołożył. Dlaczego budujecie takie "klitki" .Na razie może nie potrzebujecie wędzić od razu 20 kg kiełbasy ale w przyszłości kto wie.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. To tak jak z wyborem 30L czy 50L :rolleyes: :cool:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/#findComment-74798
Udostępnij na innych stronach

Cześć Astemio

 

Gonzo dobrze radzi. Zobacz ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3604

W wędzarni w jakiej ja wędzę komora ma wymiary szer 70 cm głęb 70 cm i wysokość 150 cm, i tych 10-20 cm brakuje, jest ciasno. Wg mnie lepiej zrobić jedno piętro a szeroko i głęboko, niż dwa piętra i taką wąską "kiszkę" :-) No chyba że zrobisz boczne drzwiczki jak w/w linku.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/#findComment-74800
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Dzieki za rady, tak właśnie będzie.

Po wymurowaniu "sarkofagu" sam popatrzyłem na to świeżym okiem i doszedłem wczoraj do tego oczywistego wniosku - komora będzie szersza o cegłę. Głębsza nie może już być, będzie ok. 650mm.

Ta wędzarnia miała mieć stosunkowo małą komorę, ale to po prawdzie bez sensu i roboty tyle samo - z większą będzie rozwojowa, a co mi tam...

W moim zamyśle, w komorze wędzarniczej mogłoby być zainstalowane również coś w rodzaju rożna, z tego powodu też szersza będzie lepsza. Myślę, że coś w rodzaju komory piekarniczej też możnaby tam wstawiać i grzać kanałem bezpośrednim (tylko drzwi musiałyby być dla tych zastosowań stalowe :sad: - planowałem ładne i tanie drewniane, może tylko okuć od środka blachą?).

 

@andy:

Jeszcze co do niepożądanego podgrzewania komory przez palenisko podczas zimnego wędzenia - odstęp między dnem komory a górną wymurówką paleniska wynosi około 320mm, z tego 250mm będzie wypełnione keramzytem właśnie w celu izolacji.

Rejonem bez izolacji będzie tylko przekrój pionowego kanału - tam ew. będę wkładał wełnę mineralną, na szyber ≠8mm.

Cholera, mam przestój w pracach - podstawa wędzarni gotowa w 100%, powinienem już zasypać keramzytem, a deszcz mi go zmoczył i muszę teraz suszyć.

Dzięki za link, czytam.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2751-grillow%C4%99dzarnia-uniwersalna/#findComment-74806
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.