Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na Salami.

Podam go z Niemiecka klasyfikacja miesa tak jak w oryginale.

Litera R oznacza sie mieso wolowe a S wieprzowe niestety cyfra za literka nieodpowiada polskiej klasyfikacji miesa .

 

Material na 100kg

30 kg R2 mieso wolowe bez sciegien z max 5 % widocznego tluszczu

10 kg S2 mieso wieprzowe bez sciegien z max 5% widocznego tluszczu

30 kg S1 mieso wieprzowe bez tluszczu i sciegien

30 kg S8 slonina bez sköry

 

Przyprawy na 1 kg

30 g peklosol

1,0 g kultury starterowe

3,0 g pieprz

0,5 g koledra

2,0 g alkoholu z wyciagiem czosnkowym 96%

4,0 g czerwonego wina

 

Na 48-72 godziny przed produkcja mieso mrozimy do -25 stopni C.

Material do prodykcji musi byc dostosowany do pojemnosci kutra.

Mieso kutrujemy zamrozone dzielone na kawalki wielkosci piesci tak zeby noze kutra mogly z latwoscia je rozdrobnic.

1)Wolowina R2 i wieprzowina S2 kutrowana na powolnym biegu az do uzyskania odpowiedniej konsystecji (drobnych ziarenek)

2)Nastepnie dokladamy slonine i wieprzowine S1 i kutrujemy do uzyskania wlasciwego rozdrobnienia (ziarenek)

Peklosol i przyprawy powinny byc dodane w odpowiednim czasie by mogly dobrze rozprowadzic sie w calej masie.

Kutrujemy do czasu az masa zacznie robic sie lekko brylowata.Tak przygotowana masa nadziewamy odrazu oslonki.

Oslonki sztuczne kaliber 75/50 60 sztuk

Dojzewanie 4-6 dni w 18-20°C i 95-85 % wilgotnosci powietrza.

Wedzenie dymem zimnym 24 godziny w max 22°C

 

Pozdrawiam i zycze udanych salami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3206-salami-1a/
Udostępnij na innych stronach

Tak przygotowana masa nadziewamy odrazu oslonki

W warunkach domowych niesłychanie trudno jest przepychać zamrożony farsz przez małe lejki nadziewarki..

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3206-salami-1a/#findComment-87158
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.