marcus Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2009 Przepis na Salami.Podam go z Niemiecka klasyfikacja miesa tak jak w oryginale.Litera R oznacza sie mieso wolowe a S wieprzowe niestety cyfra za literka nieodpowiada polskiej klasyfikacji miesa . Material na 100kg30 kg R2 mieso wolowe bez sciegien z max 5 % widocznego tluszczu10 kg S2 mieso wieprzowe bez sciegien z max 5% widocznego tluszczu30 kg S1 mieso wieprzowe bez tluszczu i sciegien30 kg S8 slonina bez sköry Przyprawy na 1 kg30 g peklosol1,0 g kultury starterowe3,0 g pieprz0,5 g koledra2,0 g alkoholu z wyciagiem czosnkowym 96%4,0 g czerwonego wina Na 48-72 godziny przed produkcja mieso mrozimy do -25 stopni C.Material do prodykcji musi byc dostosowany do pojemnosci kutra.Mieso kutrujemy zamrozone dzielone na kawalki wielkosci piesci tak zeby noze kutra mogly z latwoscia je rozdrobnic.1)Wolowina R2 i wieprzowina S2 kutrowana na powolnym biegu az do uzyskania odpowiedniej konsystecji (drobnych ziarenek)2)Nastepnie dokladamy slonine i wieprzowine S1 i kutrujemy do uzyskania wlasciwego rozdrobnienia (ziarenek)Peklosol i przyprawy powinny byc dodane w odpowiednim czasie by mogly dobrze rozprowadzic sie w calej masie. Kutrujemy do czasu az masa zacznie robic sie lekko brylowata.Tak przygotowana masa nadziewamy odrazu oslonki.Oslonki sztuczne kaliber 75/50 60 sztuk Dojzewanie 4-6 dni w 18-20°C i 95-85 % wilgotnosci powietrza.Wedzenie dymem zimnym 24 godziny w max 22°C Pozdrawiam i zycze udanych salami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3206-salami-1a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2009 Tak przygotowana masa nadziewamy odrazu oslonki W warunkach domowych niesłychanie trudno jest przepychać zamrożony farsz przez małe lejki nadziewarki.. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3206-salami-1a/#findComment-87158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.