Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

też się obawiam, że może za dużo serwatki uwięzione jest w ziarnie. Dogrzewałem w temperaturze 36-37 stopni. Gdy zakończyłem ziarno było sprężyste, dało się zlepić w garści w kulkę.

 

Niestety nie znam rasy krów i sposobu karmienia, w każdym razie mleczko było bardzo słodkie :thumbsup:

 

A być może błędem było to, że wykorzystałem mleko niezbierane. Przywiozłem je wieczorem jednego dnia a warzenie rozpocząłem popołudniem dnia następnego. Śmietany nie zbierałem, rozpuściła się w trakcie pasteryzacji.

Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3219-pierwsze-kroki-w-serowarstwie/page/2/#findComment-220644
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

ponownie pozwolę sobie zadać kilka pytań.

 

Przy dojrzewaniu kolejnego sera typu gouda, z zamiarem uzyskania suchej skórki spotkałem się z problemem pojawiającej się pleśni. Zmierzyłem w piwnicy wilgotność i okazało się, że kształtuje sie ona na poziomie 65 %. Zamierzałem ją zwiększyć przykrywając ser durszlakiem. Co prawda widocznie zwiększyła się wilgotność ale i pojawiła się pleśń.

 

Na amerykańskim forum wyczytałem, że do przemywania skórki używają octu, a także natamycyny lub sorbinianu potasu. Czy ktoś ma może doświadczenia ze stosowaniem tych środków ?

Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3219-pierwsze-kroki-w-serowarstwie/page/2/#findComment-226086
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.