Belzebub Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Maja 2012 też się obawiam, że może za dużo serwatki uwięzione jest w ziarnie. Dogrzewałem w temperaturze 36-37 stopni. Gdy zakończyłem ziarno było sprężyste, dało się zlepić w garści w kulkę. Niestety nie znam rasy krów i sposobu karmienia, w każdym razie mleczko było bardzo słodkie :thumbsup: A być może błędem było to, że wykorzystałem mleko niezbierane. Przywiozłem je wieczorem jednego dnia a warzenie rozpocząłem popołudniem dnia następnego. Śmietany nie zbierałem, rozpuściła się w trakcie pasteryzacji. Cytuj Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3219-pierwsze-kroki-w-serowarstwie/page/2/#findComment-220644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lipca 2012 ponownie pozwolę sobie zadać kilka pytań. Przy dojrzewaniu kolejnego sera typu gouda, z zamiarem uzyskania suchej skórki spotkałem się z problemem pojawiającej się pleśni. Zmierzyłem w piwnicy wilgotność i okazało się, że kształtuje sie ona na poziomie 65 %. Zamierzałem ją zwiększyć przykrywając ser durszlakiem. Co prawda widocznie zwiększyła się wilgotność ale i pojawiła się pleśń. Na amerykańskim forum wyczytałem, że do przemywania skórki używają octu, a także natamycyny lub sorbinianu potasu. Czy ktoś ma może doświadczenia ze stosowaniem tych środków ? Cytuj Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3219-pierwsze-kroki-w-serowarstwie/page/2/#findComment-226086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lipca 2012 Ser przemywam wodą z sola i wycieram papierowym ręcznikiem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3219-pierwsze-kroki-w-serowarstwie/page/2/#findComment-226088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.