Marko Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam, Przeglądam różne fora kulinarne (pewnie Wy też) i na jednym z nich, jakiś czas temu znalazłem taki przepis (jeżeli był już tu podawany to przepraszam, wyszukiwarka nie znalazła, autor Gargamel : "Przepis nie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście lat. Kawałek schabu bez kości nacieram warzywkiem i majerankiem. Wkładam do worka foliowego (może być rękaw do pieczenia) zawijam raz, zakładam boki do wewnątrz i ściśle zawijam w worku (aby nie było powietrza).Następnie owijam sznurkiem (lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto. Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz. Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm) gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut, grubszy do 10 minut. Wyłączam gaz i w tym ma wystygnąć. Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki. W przypadku jeżeli do worka dostanie się woda schab stwardnieje." Postanowiłem wypróbować, około 0,9 kg polędwicy wieprzowej natarłem solą peklową, czosnkiem, majerankiem i obsypałem pieprzem, tak przygotowane mięso peklowało się trzy dni w lodówce. Następnie mięso ściśle zawinąłem w folię spożywczą, włożyłem w dwa woreczki foliowe i mocno osznurowałem. Włożyłem do garnka z zimną wodą i włączyłem gaz, od momentu zagotowania się wody, gotowałem 15 min., wyłączyłem gaz i zostawiłem na noc do ostygnięcia. W rezultacie wyszła miękka, krucha i soczysta wędlina. Ciekaw jestem czy ktoś z Was robił coś takiego i jak to się ma do ogólnych zasad parzenia mięsa. Mnie i mojej rodzinie smakuje i gorąco polecam. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2009 Ja tam mięsko wcinam na surowo z czochem, solą i pieprzem. Doprawiam ile chę, kiedy i gdzie chcę. Jaka oszczędność na robocie i maszynach. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2009 Cieszę się Maxell, że mamy podobne upodobania i smaki. Wklejam link do oryginalnego przepisu i wypowiedzi wielu zadowolonych z niego osób. Okazuje się, że nie tylko my mamy takie upodobania.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31459534&a=31531976 Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2009 Znam to Marko, znam. To tam wisi już pare latek. :grin: Jakoś jednak nie zdobyło rynku mimo tych ochów i achów. Nie pamiętam, czy i ja się tam nie wpisałem. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2009 Ja tam mięsko wcinam na surowo z czochem, solą i pieprzem. Doprawiam ile chę, kiedy i gdzie chcę. Jaka oszczędność na robocie i maszynach. :grin: Oj to od dzis ide w twoje slady i juz nierobie niczego pochlaniajacego czas (wedzenie) :wink: Wszystko na sorowo :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zrobiłem z ciekawości i jestem zadowolony, mięso napewno nie jest surowe, jemy to z rodziną od przeszło tygodnia i żyjemy. Przy najbliższym wędzeniu postanowiłem zrobić jeszcze raz i uwędzić, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zdam relację. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.