Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądam różne fora kulinarne (pewnie Wy też) i na jednym z nich, jakiś czas temu znalazłem taki przepis (jeżeli był już tu podawany to przepraszam, wyszukiwarka nie znalazła, autor Gargamel :

"Przepis nie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście

lat.

Kawałek schabu bez kości nacieram warzywkiem i majerankiem. Wkładam do worka

foliowego (może być rękaw do pieczenia) zawijam raz, zakładam boki do wewnątrz i

ściśle zawijam w worku (aby nie było powietrza).Następnie owijam sznurkiem

(lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto.

Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz. Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm)

gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut, grubszy do 10 minut. Wyłączam gaz i w tym

ma wystygnąć. Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki.

W przypadku jeżeli do worka dostanie się woda schab stwardnieje."

Postanowiłem wypróbować, około 0,9 kg polędwicy wieprzowej natarłem solą peklową, czosnkiem, majerankiem i obsypałem pieprzem, tak przygotowane mięso peklowało się trzy dni w lodówce. Następnie mięso ściśle zawinąłem w folię spożywczą, włożyłem w dwa woreczki foliowe i mocno osznurowałem. Włożyłem do garnka z zimną wodą i włączyłem gaz, od momentu zagotowania się wody, gotowałem 15 min., wyłączyłem gaz i zostawiłem na noc do ostygnięcia. W rezultacie wyszła miękka, krucha i soczysta wędlina.

Ciekaw jestem czy ktoś z Was robił coś takiego i jak to się ma do ogólnych zasad parzenia mięsa. Mnie i mojej rodzinie smakuje i gorąco polecam.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/
Udostępnij na innych stronach

Ja tam mięsko wcinam na surowo z czochem, solą i pieprzem. Doprawiam ile chę, kiedy i gdzie chcę. Jaka oszczędność na robocie i maszynach. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88094
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się Maxell, że mamy podobne upodobania i smaki. Wklejam link do oryginalnego przepisu i wypowiedzi wielu zadowolonych z niego osób. Okazuje się, że nie tylko my mamy takie upodobania.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31459534&a=31531976

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88103
Udostępnij na innych stronach

Znam to Marko, znam. To tam wisi już pare latek. :grin: Jakoś jednak nie zdobyło rynku mimo tych ochów i achów. Nie pamiętam, czy i ja się tam nie wpisałem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88104
Udostępnij na innych stronach

Ja tam mięsko wcinam na surowo z czochem, solą i pieprzem. Doprawiam ile chę, kiedy i gdzie chcę. Jaka oszczędność na robocie i maszynach. :grin:

Oj to od dzis ide w twoje slady i juz nierobie niczego pochlaniajacego czas (wedzenie) :wink:

Wszystko na sorowo :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88105
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem z ciekawości i jestem zadowolony, mięso napewno nie jest surowe, jemy to z rodziną od przeszło tygodnia i żyjemy. Przy najbliższym wędzeniu postanowiłem zrobić jeszcze raz i uwędzić, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zdam relację.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3240-szybka-w%C4%99dlina/#findComment-88107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.