kszafran Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2009 Często korzystam z szynkowarki, jednak kiedy mam ochotę poeksperymentować to szkoda próbować na pełnym wkładzie. Radzę sobie w ten sposób, że robię małą ilość a do pełna do podwójnego woreczka (tu już może być śniadaniowy) sypię miałką sól aby zapewnić docisk sprężyny. Generalnie wszystko co jest do zrobienia w osłonce barierowej wyjdzie w szynkowarze jednak jesteśmy skazani na jego średnicę. Czy to wada? Dzieląc wkład na 3 części otrzymamy 3 porcje wielkości konserwy "turystycznej". Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2009 Ja mam inny patent w takich przypadkach ; mam przyciętą na wymiar szynkowaru deseczkę ,którą kładę na wierzch i dopiero dociskam "wiekiem" i wtedy nie mam problemu z dociskiem .Tylko po parzeniu nie należy zapomnieć aby deseczkę dobrze wysuszyć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2009 Owszem, widziałem tu takie rozwiązania. Sól (lub np. piasek) ma tą zaletę, że można jej nasypać na dowolną grubość a deseczka czy inna wkładka ma ją określoną. Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2009 Można mieć kilka wariantów deseczek :grin: to już kwestia co komu pasuje i co w ramach prób zda egzamin. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam.Każdy ma jakiś swój patent, tylko się zastanawiam po co w szynkowarce robić "placki" albo po co robić ogromniaste szynkowarki, żeby później robić "placki" Osobiście mam 4 rodzaje szynkowarek różnej wielkości w tym jedna fabryczną.Ma ona ogranicznik, że poniżej danego poziomu część dociskowa nie zejdzie.Mało eksperymentuję z szynkowarkami i tak się zastanawiam czy smak "placka" będzie taki sam jak całego wsadu do szynkowarki ?No tak, ale ja jak wspomniałem mam 4 szynkowarki różnej wielkości i problem z ewentualnymi eksperymentami mam rozwiązany, biorę najmniejszą :???: Pozdrawiam :wink: P.S. A jak sól się rozsypie to ponoć kłótnia :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2009 po co w szynkowarce robić "placki"Ja mam dwie szynkowarki różnej wielkości ale obydwie prostokątne typu "keksówka" i zwykle też nie muszę stosować "swojej deseczki" . Ale zaręczam Ci ,że nie robią się placki bo jeżeli wsad jest w osłonce o mniejszym przekroju to wymiar góra dół jest ograniczony dnem szynkowara i tą deską a wymiar boczny jest ograniczony po prostu tą osłonką i poprzez odpowiednie dobranie wielkości osłonek unika się efektu "placka". Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2009 No cóż, ja mam okrągłą "fabryczną" co wynika z postu i do takiej się odnoszę. Zrobiłem też z małej keksówki której używam głównie do prasowanego boczku. A wtedy jest pełna. Do prostokątnych własnej konstrukcji czy keksówek wkładki jak najbardziej, ponieważ tylko one zapewnią ładny płaski kształt. Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam. No tak, okrągła wiele wyjaśnia :smile: A ja głupi się zastanawiałem jak w prostokątnej szynkowarce ułożyć tą sól w woreczku :blush: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3272-szynkowarka/#findComment-88754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.