Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam dziś u pieklem grubą Kiełbasę w wędzarni wszystko byłoby ok wygląd zapach ale smak mocno przesolona. i pytanie czy da się coś z tym zrobić jak odsolić?

część pewnie poleci do grochówki jedna moczy się w mleku , jeśli macie jakiś sposób na odsolenie to piszcie .

Dzięki pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się ,że na tym etapie osolić się nie da i pozostaje Ci tylko zużycie tej kiełbasy jako wsad do bigosu ,fasolki po bretońsku itp :???:

 

P.S To jaką ilość peklosoli użyłeś na kilogram mięsa?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89168
Udostępnij na innych stronach

Zależy czy parzona czy nie.

Ja tak raz kiełbaskę popsułem (4 razy więcej soli niż miało być), parzyłem ją ze dwa razy w dużej ilości wody (niższa temperatura, dłuższy czas) i dało radę.

Tyle że potem dowędziłem jeszcze odrobinę przyjmując, że takie moczenie pozbawiło wędlinę odpowiednich "walorów" .

Moczenie również pozbawi wyrób części wartości odżywczych, ale z tym się już nic nie da zrobić, a zjeść się da mimo takiego błędu.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89171
Udostępnij na innych stronach

ile peklosoli nie wiem żona robiła

To się dopytaj by następnym razem uniknąć takiej wpadki bo niebardzo zjadliwy wyrób może odebrać ochotę na podjęcie kolejnej próby.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89173
Udostępnij na innych stronach

ile peklosoli nie wiem żona robiła

Podpowiedz małżonce że w takim przypadku nie powinna przekraczać 18g peklosoli na kg mięsa , tak dla próby . Zawsze można dołożyć przy nowej produkcji i do grochówki nie będziesz musiał prawdopodobnie kiełbaski z powodu dużej słoności dokładać .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89175
Udostępnij na innych stronach

Się zdarza.

Jak ja przesoliłem (razy 4 :) to błąd wyniknął z tego, że robiłem 1/4 porcji wg. przepisu i podzieliłem wszystko oprócz peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89179
Udostępnij na innych stronach

Najlepszym rozwiazaniem na przaszlosc jest ladny prezet dla zony w postaci wagi takiej z dokladnoscia do 1=g i karteczka ze dajemy w zaleznosci od wyrobu srednio 18 g peklosoli na 1 kg miesa .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89191
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.