zbyszek17 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2009 witam dziś u pieklem grubą Kiełbasę w wędzarni wszystko byłoby ok wygląd zapach ale smak mocno przesolona. i pytanie czy da się coś z tym zrobić jak odsolić? część pewnie poleci do grochówki jedna moczy się w mleku , jeśli macie jakiś sposób na odsolenie to piszcie .Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2009 Obawiam się ,że na tym etapie osolić się nie da i pozostaje Ci tylko zużycie tej kiełbasy jako wsad do bigosu ,fasolki po bretońsku itp :???: P.S To jaką ilość peklosoli użyłeś na kilogram mięsa? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zależy czy parzona czy nie.Ja tak raz kiełbaskę popsułem (4 razy więcej soli niż miało być), parzyłem ją ze dwa razy w dużej ilości wody (niższa temperatura, dłuższy czas) i dało radę. Tyle że potem dowędziłem jeszcze odrobinę przyjmując, że takie moczenie pozbawiło wędlinę odpowiednich "walorów" .Moczenie również pozbawi wyrób części wartości odżywczych, ale z tym się już nic nie da zrobić, a zjeść się da mimo takiego błędu. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2009 tak myślałem ze będzie jako dodatek do innych potraw dzięki za odpowiedźile peklosoli nie wiem żona robiła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2009 ile peklosoli nie wiem żona robiła To się dopytaj by następnym razem uniknąć takiej wpadki bo niebardzo zjadliwy wyrób może odebrać ochotę na podjęcie kolejnej próby. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2009 ile peklosoli nie wiem żona robiła Podpowiedz małżonce że w takim przypadku nie powinna przekraczać 18g peklosoli na kg mięsa , tak dla próby . Zawsze można dołożyć przy nowej produkcji i do grochówki nie będziesz musiał prawdopodobnie kiełbaski z powodu dużej słoności dokładać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2009 nie to ona robi i pozostałe były super a dziś wyszła słona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2009 Się zdarza.Jak ja przesoliłem (razy 4 to błąd wyniknął z tego, że robiłem 1/4 porcji wg. przepisu i podzieliłem wszystko oprócz peklosoli. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2009 pewnie ze się zdarza i zdarzy się nie raz ale zawsze jest jakieś wyjście no u mnie z dodatkiem słonej kiełbaski będzie smaczna grochówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2009 Najlepszym rozwiazaniem na przaszlosc jest ladny prezet dla zony w postaci wagi takiej z dokladnoscia do 1=g i karteczka ze dajemy w zaleznosci od wyrobu srednio 18 g peklosoli na 1 kg miesa .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3289-przesolona-kie%C5%82basa/#findComment-89191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.