wratchild Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2006 Witam!Właśnie wczoraj wypróbowałem nowy przepis na kiełbasę który znalazłem w książce o "Przepisach i tradycjach szlacheckich".Jest całkiem niezła w smaku.Jeśli ktoś chciałby spróbować podaję przepis. KIEŁBASA ŻMUDZKA: 8 kg chudej wieprzowiny(łopatka,od szynki)-ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude)2 kg wołowiny bez kości (antrykot,zrazówka)300 g soli100 g cukrupół szklanki spirytusu6-12 ząbków czosnku40 g mielonego pieprzu30 g mielonego ziela angielskiego30-40 g suszonego majerankujelita kiełbaśnice Umyte mięso kroimy w kostkę.Na patelni uprużamy sól i gorącą posypujemu mięso.Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i wynosimy w chłodne miejsce na 2-3 dni.Przepuszczamy przez maszynkę z kiełbasianym sitkiem(ja użyłem 5 do wołowiny, a 13 do wieprzowego).Dodajemy cukier, przyprawy, spirytus i posiekany czosnek.Wyrabiamy około godziny (masakra :wink: ).Nadziewamy jelita i wieszamy w przewiewnym miejscu na 24 godziny.Wędzenie:2 dni w chłodnym dymie2 dni w gorącym.Następnie rozwieszamy na drążku i przechowujemy w chłodnym miejscu.Tak przygotowaną kiełbasę(bez gotowania)można przechowywać około 10 miesięcy. Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2006 Wspaniały przepis..mam nadzieję,ze skorzystam w najbliższym czasie z niego..Pozdrówka dla żony..ode mnie i Mareczka :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-3975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2006 ... również mnie się podoba :tongue: ... szczególnie ten "spirytus" :tongue: :lol: :lol: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-3979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2006 Kiebacha fajna - skład - spirytus też mi się podoba, ale wyrabiać to rączką przez godzinę, hmm no nie wiem. :lol: :lol: :lol: Ale sprawdzę przy jakieś okazji, na razie załącz jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-3980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2006 No to już wisi i obsycha od wczoraj, dzisiaj pójdzie w dym, jak pójdzie w weekend do paszczy :lol: to dam znać co to za rarytas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-4055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2006 No i cot to za rarytas? I co to znaczy 2 dni? 1x dziennie po 8h, czy ciegiem 2dni???I zostawiac na noc w wedzarni? 2 dni w goracym dymie, to jakis suchy gnat mi sie widzi? -- Ssssmoczyscie i pieczyscie bedzie na Swieta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-6150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Biję się w piersi - miałem przedstawić wyniki konsumpcji i ten post mi o tym przypomniał :blush: . Chciałem zrobić zdjęcia, ale zanim wrócił do mnie aparat było już po kiełbasie. Po uwędzeniu b. ciemna ostry smak przyprawowo-miesny ( jak to opisać ? ), czuć dodatek spirytusu. Ładnie obsycha. POLECAM !!! Jest to kiełbasa typu czym starsza tym lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-6161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Również robiłam tą kiełbasę ,przepis jest zksiążki "Stare przepisy szlacheckie" Hanny Szymanderskiej, ale ja mniej używam ziela angielskiego, dla mnie za ostry smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-11459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.