Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie wczoraj wypróbowałem nowy przepis na kiełbasę który znalazłem w książce o "Przepisach i tradycjach szlacheckich".Jest całkiem niezła w smaku.

Jeśli ktoś chciałby spróbować podaję przepis.

 

KIEŁBASA ŻMUDZKA:

 

8 kg chudej wieprzowiny(łopatka,od szynki)-ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude)

2 kg wołowiny bez kości (antrykot,zrazówka)

300 g soli

100 g cukru

pół szklanki spirytusu

6-12 ząbków czosnku

40 g mielonego pieprzu

30 g mielonego ziela angielskiego

30-40 g suszonego majeranku

jelita kiełbaśnice

 

Umyte mięso kroimy w kostkę.

Na patelni uprużamy sól i gorącą posypujemu mięso.Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i wynosimy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Przepuszczamy przez maszynkę z kiełbasianym sitkiem(ja użyłem 5 do wołowiny, a 13 do wieprzowego).Dodajemy cukier, przyprawy, spirytus i posiekany czosnek.Wyrabiamy około godziny (masakra :wink: ).

Nadziewamy jelita i wieszamy w przewiewnym miejscu na 24 godziny.

Wędzenie:

2 dni w chłodnym dymie

2 dni w gorącym.

Następnie rozwieszamy na drążku i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Tak przygotowaną kiełbasę(bez gotowania)można przechowywać około 10 miesięcy.

 

Smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/
Udostępnij na innych stronach

Wspaniały przepis..mam nadzieję,ze skorzystam w najbliższym czasie z niego..Pozdrówka dla żony..ode mnie i Mareczka :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-3975
Udostępnij na innych stronach

Kiebacha fajna - skład - spirytus też mi się podoba, ale wyrabiać to rączką przez godzinę, hmm no nie wiem. :lol: :lol: :lol:

Ale sprawdzę przy jakieś okazji, na razie załącz jakieś fotki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-3980
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No i cot to za rarytas? ;) I co to znaczy 2 dni? 1x dziennie po 8h, czy ciegiem 2dni???

I zostawiac na noc w wedzarni? 2 dni w goracym dymie, to jakis suchy gnat mi sie widzi? ;):D

 

--

Ssssmoczyscie i pieczyscie bedzie na Swieta :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-6150
Udostępnij na innych stronach

Biję się w piersi - miałem przedstawić wyniki konsumpcji i ten post mi o tym przypomniał :blush: . Chciałem zrobić zdjęcia, ale zanim wrócił do mnie aparat było już po kiełbasie. Po uwędzeniu b. ciemna ostry smak przyprawowo-miesny ( jak to opisać ? ), czuć dodatek spirytusu. Ładnie obsycha. POLECAM !!! Jest to kiełbasa typu czym starsza tym lepsza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/330-kie%C5%82basa-%C5%BCmudzka/#findComment-6161
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.