Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Na waszej stronce jestem częstym gościem od około 3 lat i z zazdrością patrze na Waszą pasje. Koniec z przeglądaniem stronki - zaczynam działać.

Jak tylko pogoda pozwoli zabieram się za budowę grillo-wędzarni. Jestem na etapie projektowania. Przeczytałem stronę dokładnie i mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy:

 

1. Czy w wędzarnie trzeba często czyścić ? Mam na myśli tłuszcz, który kapie z wędzonek i tego typu rzeczy. Planuje wymurować wędzarnie w kształcie beczki bez drzwi i o góry zrobić tylko drewniane zadaszenie ( coś na kształt zadaszenia studni tylko, że z kominem). Czy takie rozwiązanie będzie sprawiało jakieś problemu oprócz utrudnienia w czyszczeniu.

 

2. Jeżeli ktoś zbudował już swoją wędzarnie i chciał by służyć pomocą to poproszę o jakiś kontakt, żeby wszystkich pytań nie wrzucać na forum.

 

P.S. Dziękuję tym co postanowią mi pomóc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3785-zaczynam-budow%C4%99-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

utrudnienia w czyszczeniu.

 

Możesz zrobić taki wziernik gdzieś z boku na dole i ładnie zamaskować , do wyczyszczenia dna wędzarni .

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3785-zaczynam-budow%C4%99-w%C4%99dzarni/#findComment-102686
Udostępnij na innych stronach

Czy w wędzarnie trzeba często czyścić ? Mam na myśli tłuszcz, który kapie z wędzonek i tego typu rzeczy

To jest raczej kwestią temperatury wędzenia.

Ja przeważnie staram się wędzić w temperaturach nie przekraczających 50 st. C. i nie mam raczej żadnego wycieku tłuszczu. Jedynie co, to kapie mi solanka podczas osuszania.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3785-zaczynam-budow%C4%99-w%C4%99dzarni/#findComment-102692
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.