SZAMOT Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2010 Cześć, W piątek zacząłem a w sobotę skończyłem wędzenie na zimno. metka luksusowa/polędwiczka/boczek/ciut szynki i schabu/ łosoś Metka wędzona 30godzin tym do 26C jest bardzo OK ale chciałbym spróbować ja zostawić by "dojrzała". Do mięsa dałem 23g peklosoli na kg wiec chyba dość dużo. Poradźcie proszę: -sparzyć ja w 70C przed dojrzewaniem (tak pisał Ligawa w przepisie na Tyniecką) ? czy - zostawić surową ? Jeśli chodzi o warunki dojrzewania to mam dwa warianty: - nieogrzewana weranda ok 14-17C- raczej nie przewiewna - mogę tez powiesić ja w murowanej wędzarni w nienasłonecznionym miejscu wtedy temp od 5- 16C, przewiew, mogę wstawić naczynie z wodą więc podniosę też wilgotność -jest jeszcze lodówka -5-6C -ale to chyba bezsensu ? W czasie dojrzewania - owinę chyba 1-2 warstwami gazy. Mam tez kawałek schabu peklowany na sucho w soli przez tydzień i podwędzony na zimno. (miał być schab ala wedliny parmeńskie ale fantazja mnie poniosła i uwędziłem ) Kilka zdjęć: Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2010 Ja bym zostawił surową,w gazę bym nie owijał,brak kontroli organoleptycznej.U Mnie wędliny dojrzewają 2 tygodnie w garażu,potem w lodówce radzieckiej MIŃSK.SZAMOT,wędliny zrobiłeś bardzo ładne i apetyczne :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2010 W piątek zacząłem a w sobotę skończyłem wędzenie na zimno. Tylko pogratulować :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2010 złośliwiec :tongue: Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2010 złośliwiec :tongue: Dobrze myślałem , źle zaznaczyłem :blush: . Gratuluję wyrobów :!: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.