Skocz do zawartości

Kiełbasa typu Metka - dojrzewanie / suszenie


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

W piątek zacząłem a w sobotę skończyłem wędzenie na zimno.

metka luksusowa/polędwiczka/boczek/ciut szynki i schabu/ łosoś

 

Metka wędzona 30godzin tym do 26C jest bardzo OK ale chciałbym spróbować ja zostawić by "dojrzała". Do mięsa dałem 23g peklosoli na kg wiec chyba dość dużo.

Poradźcie proszę:

 

-sparzyć ja w 70C przed dojrzewaniem (tak pisał Ligawa w przepisie na Tyniecką) ?

czy

- zostawić surową ?

 

Jeśli chodzi o warunki dojrzewania to mam dwa warianty:

- nieogrzewana weranda ok 14-17C- raczej nie przewiewna

- mogę tez powiesić ja w murowanej wędzarni w nienasłonecznionym miejscu wtedy temp od 5- 16C, przewiew, mogę wstawić naczynie z wodą więc podniosę też wilgotność

-jest jeszcze lodówka -5-6C -ale to chyba bezsensu ?

 

W czasie dojrzewania - owinę chyba 1-2 warstwami gazy.

Mam tez kawałek schabu peklowany na sucho w soli przez tydzień i podwędzony na zimno.

(miał być schab ala wedliny parmeńskie ale fantazja mnie poniosła i uwędziłem )

 

Kilka zdjęć:

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zostawił surową,w gazę bym nie owijał,brak kontroli organoleptycznej.U Mnie wędliny dojrzewają 2 tygodnie w garażu,potem w lodówce radzieckiej MIŃSK.SZAMOT,wędliny zrobiłeś bardzo ładne i apetyczne :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107375
Udostępnij na innych stronach

W piątek zacząłem a w sobotę skończyłem wędzenie na zimno.

 

Tylko pogratulować :thumbsup: :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107383
Udostępnij na innych stronach

złośliwiec :tongue:

 

Dobrze myślałem , źle zaznaczyłem :blush: . Gratuluję wyrobów :!: :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3969-kie%C5%82basa-typu-metka-dojrzewanie-suszenie/#findComment-107419
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.