Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa aromatyczna

 

Przepis jest na ostatnim skanie w

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3849

 

Eksperyment zaczął się 12.02.2010 od nastawienia nalewki arakowej, wykorzystałem do tego 200 ml Wódki Wyborowej – została z robienia pączków (wypić nie ma co, a wylać szkoda).

06.03.2010 zrobiłem kiełbasę siekaną z:

1.0 kg szynki ( klasa I )

0.3 kg tłustej karkówki ( coś koło kl. II a)

0.3 kg chudej wołowiny zrazowej

przyprawy:

soli (peklosoli) wychodziło że ma być 25 g/kg mięsa, dałem 20g/kg myśląc ze za słone będzie ale nie wziąłem pod uwagę utratę soli do zalewy. Reszta przypraw zgodna z recepturą i moją fantazją.

Jelita jakie miałem nie pozwalały na mocne nabijanie – pękały a innych nie miałem, więc nabiłem luźno (lepiej się układało w naczyniu).

Okazało się ze nalewki jest za mało i dodałem 100 ml spirytusu mając nadzieje że takie wysokie stężenie alkoholu zabezpieczy przed psuciem się. I wszystko powędrowało na miesiąc do lodówki.

Po miesiącu suszenie w temp pokojowej przez 12 h i wędzenie 3 dni zimnym dymem po 7 godzin (jeszcze sąsiedzi się nie skarżą – aby jak najdłużej).

Efekt końcowy jest fajny kiełbasa zaczęła podsychać pachnie dymem a po przekrojeniu wyczuwalny jest lekki zapach araku. Smak na razie nieznany, czeka do Wielkanocnego Śniadania.

 

Po tygodniu zlewa zrobila sie lekko mętna

 

Koniec peklowania

 

Po uwędzeniu :)

 

pozdrawiam Jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No dobra, mamy tydzień po wielkanocnym śniadaniu, a tu żadnych podpowiedzi co do smaku :P

Wygląda świetnie. Jak wyszła?

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-108943
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu suszenia w domu kiełbasa schudła o połowę

 

 

Z zewnątrz stała sie mniej twarda niż po wędzeniu, a w środku bardziej zwięzła.

Można ją było kroić an prześwitujące plasterki. Stracila trochę ostrości anyżu, i zyskała

fajny smak z lekką nutą anyżową. I cała w sobotę poszła na stół, wg mojej Żonki kiełbaska byla super.

Jezeli ktos będzie próbował to jednak 25g soli na 1kg miesa i raczej jelita wołowe no i wędzenie raczej tydzień.

Eksperyment został uznany przez komisję degustacyjną za bardzo udany.

pozdrawiam i szukam kolejnego wyzwania

jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109025
Udostępnij na innych stronach

No to pozostaje tylko pogratulować i życzyć dalszych sukcesów :)
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109044
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu suszenia w domu kiełbasa schudła o połowę

To dużo wody w mięsie było. :mellow:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109047
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.