Jałek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Kiełbasa aromatyczna Przepis jest na ostatnim skanie w https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3849 Eksperyment zaczął się 12.02.2010 od nastawienia nalewki arakowej, wykorzystałem do tego 200 ml Wódki Wyborowej – została z robienia pączków (wypić nie ma co, a wylać szkoda). 06.03.2010 zrobiłem kiełbasę siekaną z: 1.0 kg szynki ( klasa I ) 0.3 kg tłustej karkówki ( coś koło kl. II a) 0.3 kg chudej wołowiny zrazowej przyprawy: soli (peklosoli) wychodziło że ma być 25 g/kg mięsa, dałem 20g/kg myśląc ze za słone będzie ale nie wziąłem pod uwagę utratę soli do zalewy. Reszta przypraw zgodna z recepturą i moją fantazją. Jelita jakie miałem nie pozwalały na mocne nabijanie – pękały a innych nie miałem, więc nabiłem luźno (lepiej się układało w naczyniu). Okazało się ze nalewki jest za mało i dodałem 100 ml spirytusu mając nadzieje że takie wysokie stężenie alkoholu zabezpieczy przed psuciem się. I wszystko powędrowało na miesiąc do lodówki. Po miesiącu suszenie w temp pokojowej przez 12 h i wędzenie 3 dni zimnym dymem po 7 godzin (jeszcze sąsiedzi się nie skarżą – aby jak najdłużej). Efekt końcowy jest fajny kiełbasa zaczęła podsychać pachnie dymem a po przekrojeniu wyczuwalny jest lekki zapach araku. Smak na razie nieznany, czeka do Wielkanocnego Śniadania. Po tygodniu zlewa zrobila sie lekko mętna Koniec peklowania Po uwędzeniu pozdrawiam Jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 No dobra, mamy tydzień po wielkanocnym śniadaniu, a tu żadnych podpowiedzi co do smaku :PWygląda świetnie. Jak wyszła? Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-108943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Po tygodniu suszenia w domu kiełbasa schudła o połowę Z zewnątrz stała sie mniej twarda niż po wędzeniu, a w środku bardziej zwięzła. Można ją było kroić an prześwitujące plasterki. Stracila trochę ostrości anyżu, i zyskała fajny smak z lekką nutą anyżową. I cała w sobotę poszła na stół, wg mojej Żonki kiełbaska byla super. Jezeli ktos będzie próbował to jednak 25g soli na 1kg miesa i raczej jelita wołowe no i wędzenie raczej tydzień. Eksperyment został uznany przez komisję degustacyjną za bardzo udany. pozdrawiam i szukam kolejnego wyzwania jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No to pozostaje tylko pogratulować i życzyć dalszych sukcesów Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Po tygodniu suszenia w domu kiełbasa schudła o połowę To dużo wody w mięsie było. :mellow: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 nie było dodatku wody tyko, moim zdaniem, silnie stężony alkohol (ok. 60%) zastąpił wodę znajdującą sie w mięsie, a przy suszeniu bardzo szybko odparował. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3995-kie%C5%82basa-aromatyczna/#findComment-109048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.