Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM, ZACZĄŁEM BUDOWĘ WĘDZARNI I PPOTRZEBUJE KILKA WSKAZÓWEK OD WAS - OSÓB KTÓRE JUŻ POBUDOWAŁY I WĘDZĄ , PIERWSZA ŻECZ JAKA MNIE INTERESUJE TO CZY ODLEGŁOŚĆ PALENISKA 2 M JEST WYSTACZAJĄCA, NASTĘPNIE BĘDE MIAŁ PALENISKO O WYMIARACH 33SZERX33DŁX50WYS CZY TEŻ MOŻE BYC CZY POWINNO BYC MNIEJSZE CZY WIĘKSZE, POSIADAM RURE CERAMICZNĄ KTÓRA MA ŚREDNICĘ 15 CM CZY ONA WYSTARCZA , NO I KOLEJNE PYTANIE TO CZY BEZPOŚREDNI WLOT DO KOMORY WĘDZARNICZEJ JAK ZROBIĘ TO WYSTARCZY CZY ZROBIC GO PONIŻEJ DO KOMORY KTÓRA BĘDZE PUSTA A NASTĘPNIE Z NIEJ DO KOMORY WEDZARNICZEJ NO I OCZYWISCIE W TAKIM PRZYPADKU MUSIALBYM W TEJ KOMORZE ZROBIĆ DRZWICZKI , GDZIE ZASTOSOWAC NAJLEPIEJ SZYBRY BO JA POMYSLALEM ZE DAM ZARAZ ZA PALENISKIEM A NASTEPNY NA WYLOCIE Z KOMORY DO KOMINA??

PROSZE O WSKAZOWKI - Z GÓRY DZIEKI

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4131-buduj%C4%99-grilo-w%C4%99dzarni%C4%99-i-prosz%C4%99-o-wskaz%C3%B3wki/

Drogi kolego, na początek trochę ciszej. Nie musisz krzyczeć - wyłącz caps lock :grin:

Odległość wystarczająca, wymiary paleniska ok, rura OK. Wrzuć jakieś rysunki, czy to odręczne za pomocą telefonu, czy z painta. Bo czasami odpowiedzi na pytania są dobre, ale pytania źle zadane (lub odwrotnie). Wlot dymu równiez ważny, jak jego rozprowadzenie w komorze. Potrzebujemy więcej info, a w międzyczasie podpatrz poprzedników, którzy zadawali te same pytania.

PZDR

Nie wiem czy zdjęcie się pokaże poniewaz robie to pierwszy raz,no ale widac udalo sie, na tym zdjeciu widać z lewej strony komore w ktorej bedzie wlot rury i dalej ona bedzie poprowadzona do (czyli w góre) do komory wedzarniczej i tutaj własnie chodzilo by mi o podpowiedz czy w niej zrobic wlot dymu i dalej z niej nie przez rure ale juz przez otwor zeby wchodzilo powietrze i zrobic dodatkowo drzwiczki tak aby dostarczac zimne powietrze. tutaj wlasnie mam dylemat czy bezposrednio czy prez dolna komore???

[ Dodano: Czw 13 Maj, 2010 07:38 ]

powyżej zdjęcia paleniska wczoraj zacząlem murowac ale deszc mnie zastal i tyle z tego bylo no ale i tak dobrze wedzarnia to moj pierwszy jaki kolwiek wyczyn murarski-kielnia pierwszy raz w reku :) no ale przedstawiam zdjecia wlasnie z kad bedzie szlo palenisko..tak jak kolega prosil wiec moze teraz uda sie mi pomoc

pzdr