Skocz do zawartości

Kiełbaski drobiowo-wieprzowe w jelicie baranim.


Rekomendowane odpowiedzi

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=100 tym przepisem zainspirowana zrobiłam kiełbaski. Niestety niezupełnie wg tej receptury, ponieważ po klasyfikacji mięsa jakie miałam uzyskałam 2 kg mięsa z kurczaka i prawie tyle samo mięsa wieprzowego z tłuszczem/łopatka/.Jeszcze jedna różnica to to, że 12 godzin było w lodówce a nie w temp. pokojowej/ciepło/. Reszta bez zmian. Może na zdjęciu nie wyglądają tak, jak smakują ale naprawdę są pyszne.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4368-kie%C5%82baski-drobiowo-wieprzowe-w-jelicie-baranim/
Udostępnij na innych stronach

ponieważ po klasyfikacji mięsa jakie miałam uzyskałam 2 kg mięsa z kurczaka

anerka z ilu kurczaków otrzymałaś 2 kg mięsa (bo chyba nie z jednego tak można sądzić z postu). Czy skóry też dodałaś czy czyste mięso.? I jaką wagę miały te kurczaki, tak "mniej więcej"?

Tak jak pisze Zbój Madej wyglądają na "zróbcie mnie" :thumbsup:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4368-kie%C5%82baski-drobiowo-wieprzowe-w-jelicie-baranim/#findComment-118558
Udostępnij na innych stronach

z_bychu, Z dwóch kurczaków /dosyć dużych/ uzyskałam 2,18 kg mięsa, reszta przyda się na zupę. Skórki /nie ważyłam ich/ zmieliłam z dość "otłuszczoną" łopatką, razem 1,99 kg. Cukier 0,02 kg/prawie/, pieprz 0,0025kg, kardamon 0,001kg. Napisałam wcześniej, że reszta bez zmian ale zapomniałam, że dodałam jeszcze płaską łyżkę roztartrego majeranku i mały ząbek czosnku /co zrobię, że tak mam :smile: /lubię te przyprawy.Kiełbasa jest mniamuśna, je się ją jak słonecznik.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4368-kie%C5%82baski-drobiowo-wieprzowe-w-jelicie-baranim/#findComment-118562
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki. Tylko chyba wezmę z 3 kurczaków - śląskich może tyle dam rady pozyskać mięsa. ( oczywiście tych całkiem dużych :wink: )
POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4368-kie%C5%82baski-drobiowo-wieprzowe-w-jelicie-baranim/#findComment-118610
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzisiejsze kiełbaski w jelicie baranim i trochę sera.

 

[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 23:04 ]

Skład: mięso z łopatki wp. - 2.66 kg

gulaszowe z indyka - 1,95 kg

słonina - 0,35 kg /po zmieleniu mięsa skład wydawał się zbyt chudy/

 

 

Przyprawy:

mieszanka peklująca/peklosól i sól warzonka 50/50 - 90g

cukier - 20g

pieprz czarny zmielony - 10g

gałka muszkatołowa /nie ważyłam/ - 1/2 łyżeczki

majeranek - 3g

czosnek świeży - 3 średnie ząbki

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4368-kie%C5%82baski-drobiowo-wieprzowe-w-jelicie-baranim/#findComment-241109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.