Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przecież w domu nie wędze :grin: ( chociaż parę razy próbowałam dwa dni "pachniało" ale nie tak okropnie :tongue: , mam spory balkon w najszerszym miejscu dwa metry, mieszkanko szczytowe cały bok bloku mój do nastepnego bloku bezpieczna odległość , teraz zimą sąsiedzi krzywdy nie mają, a na wiosną jak pisałam wynoszę się z tą skrzynka na działkę , a najpewniej na działce wybudujemy coś bardziej sensownego :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6066
Udostępnij na innych stronach

Miro, przeciez my nie mówimy o wedzeniu w pokoju.

Chodzi nam o wedzenie w pomieszczeniach domowych jak np. komórka, piwnica, strych, balkon, niewykorzystywane pomieszczenie domowe (nasz kolega, który wywołał temat), pomieszczenie gospodarcze itp.

Należy wykorzystac kominy i miec frajde z wedzenia przy np. braku działki.

Jesli potwierdza sie badania Seminole i innych, do pomieszczń tych doliczam także kuchnię.

Wędzarnia traktowana będzie jako palenisko zamkniete, co każe jej spełniać wymogi obowiazujące przy uzytkowaniu pieców kaflowych, i innych podgrzewaczy na paliwo stałe, dopuszczonch w danym budynku.

Mówimy także o budowie szczelnych urządzeń z np. nadbudowanymi okapami - pochłaniaczmi dymu wydostającego sie podczas kontrolnego otwarcia drzwiczek. Okap podłączony do innego przewodu kominowego z wentylatorem wyciągowym, załączającym się samoczynnie, pracującym na stałe lub zblokowanym z zamkiem drzwi wedzarni.

A, ze takie urządzenia szczelne mozna wykonać - popatrz na stronce, o choćby wedzarnia Abratka i wiele innych.

I to jest cała nasza filozofia. :lol:

Pozdrowionka

PS. Informacje z zagranicy juz spływają (Niemcy, Kanada, USA, Francja i beda Włochy)

Potwierdzają sie nasze przypuszczenia. Nasze przepisy, nalezy jedynie nieznacznie zmienić.

A jesli chodzi o dopuszczenia do uzytkowania, to nie ma z tym wiekszego problemu.

Obszerny art. napiszę po otrzymaniu wszystkich materiałów, porównując go z naszymi, uważam dośc rygorytycznymi przepisami. Nie łamcie się. Nie powinno byc problemów od strony prawnej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6067
Udostępnij na innych stronach

Pomózcie prosze znowu mam problem , jutro rano mam wędzić wędzonki :grin: na tym "nieszczęsnym balkonie"i już zgłupiałam wg instrukcji od wędzarki grzegorza I etap następuje pieczenie a potem wędzenie, tzn że potem mam już nie parzyć szynki :question: :question: ale jak wędziłam kiełbasę to najpierw trzymałam bez wiórków w temp 50-60 - 1,5 godziny a potem wsypałam wiórki i i do zbrązowienia to było ok tez 1,5 ale potem parzyłam 20 min i chyba niepotrzebnie bo wyszło dobre ale ciut za suche czy to przez to parzenie. To napiszcie jak ja mam teraz postępować w tej wędzarce z szynkami , żeby nie było klapy na świeta :blush:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6158
Udostępnij na innych stronach

Najpierw osusz produkty przy otwartej zasuwie i bez zrębek czy trocin (sam palnik) przez ok. 30 min do 1 godz. (zobaczysz jak będzie to wygladało. Nastepnie wstawiasz pojemnik z trocinami czy zrebkami i wędzisz w temperaturze ok. 50 st.C (więcej przy tym palniku nie uzyskasz) przez ok. 2,5-3 godz. Jak kolorek bedzie Ci odpowiadał, to wyjmujesz i wkładasz wedzonki do wrzącej wody i parzysz tak jak w przepisach na szynke (ok. 83-85 st.C przez ok. 50 min na 1 kg surowca). Wewnatrz szynki ma być 68-70 st.C. Przez pierwsze 15 min. gotujesz, a dopiero po tym czasie obniżasz temperature wody (poprzez dolanie zimnej) do podanej wczesniej.

Jesli chcesz wedzonki upiec. To pierwsze dwa etapy rób jak pisałem na początku, a w ostatnim, zrób wg instrukcji Grzegorza (pkt 1 - pieczenie). W tej kolejności.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6159
Udostępnij na innych stronach

Maxell wielka ulaga może dalej nie skopie i będzie ok a tak wogóle dało się uzyskać większą tempetarurę jak ustawiłam w rogu i ociepliłam między innymi tez twoja rada :grin: i troszkę rady Papcia i dało więcej niz 60 i rosło i musiałam przykręcic płomień także przy tych temp. narazie ok.

Wielkie dzięki co ja bym biedna bez tych rad sama zrobiła a tak idzie do przodu i może będzie lepiej :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6160
Udostępnij na innych stronach

Anetko

Ja dlatego też zrobiłem tę dziurę i grzeje puszkę by nie dawać dużej temperatury, a to dlatego bo nie chce mi się potem sprzątać. :) Dymię zimnym dymem trochę dłużej a i tak potem parzę kiełbasy lub szynki. Przy rybkach to więcej ciepła i jest spokuj. Na początku to różnie bywał :) Po jakimś czasie sama będziesz widziała co jest dobre. Za wysoka temperatura uświni tak wędzarkę, że aż przykro! a i dym wali niepotrzebnie na wszystkie strony bezproduktywnie! Efekt wędzenia to widzisz na moich zdjęciach, przy niskiej temperaturze to i dymu nie ma tak dużo a efekt taki sam, a ja mam czas.

Powodzenia!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/page/2/#findComment-6164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.