Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Niedawno trafiłem do Waszego serwisu gdyż nosiłem się z zamiarem wybudowania wieloczynnościowego "postumętu". Strona ta pomogła mi w stworzeniu projektu.

Jestem na etapie murowania z cegły rozbiórkowej + szamotowej konturu.

Palenisko jest z cegły szamotowej tak samo piec chlebowy pod komorą wędzarni.

Udokumentuje to fotkami jak zrobi się pogoda bo mnie troche przyblokowała.

 

Mam pytanie odnośnie rożna. Myslę że na podłodze komory wędzarniczej możnaby rozpalić ogień i powyżej coś na rożnie smażyć. Na jakiej wysokości zamontować rożno?

 

Proszę o poradę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/
Udostępnij na innych stronach

Witaj Idragon,myślę że możesz zamontować rożno na wysokości około 1,2 m. Powinno być dobrze a w razie dużego ognia zamontuj dwa pręty poniżej rożna na ,których będzie można położyć blachę. W ten sposób ochronisz "prosiaka" przed ogniem.To tylko moje spostrzeżenia i sugestie. Powodzenia przy budowie. Nie zapomnij zrobić biblioteczki na "książki" :lol:
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-133386
Udostępnij na innych stronach

Mam taką starą kuchnie gazową z piekarnikiem. Piekarnik jest z funkcją rożna z napędem jest nieużywany więc myślę o adaptacji do mojej budowli. Tylko czy da radę ukręcić coś większego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-133391
Udostępnij na innych stronach

czasami na allegro mają siliki do rozna zębatki itd...typowo a silnik z kuchenki obróci kurczka moze dwa ale świniaka a bank nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-133413
Udostępnij na innych stronach

Świniaka, i to nawet największego, obróci zwykły silnik od wycieraczek samochodowych. Bardziej dokładnie, pod względem technicznycm, wyjaśni Ci to zapewne Kolega MirekB. On zaprojektował rożen z takim silnikiem w Napoleońskiej Zagrodzie, a my na nim piekliśmy kilka razy sztuki po 100 kg.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-133428
Udostępnij na innych stronach

...aha...no to praktyka góra..ja gdzieś czytałem ze paliły sie słabsze po jednym prosiaku albo blokowały ale to też pewnie madrale tacy jak ja pisali albo mieli doswiadczenia z jakoś żle umocowanym...o nie wiem...ale to w takim razie ułatwia sprawę i sprawia bardziej realnym budowę czegoś takiego u mnie ha!! niech któś zaoferuje sie z planem takiego kombajnu hm?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-133541
Udostępnij na innych stronach

Murowanie zakończone wczoraj wieczorem. Troche chłodno na dworku ale przepalam zeby mróz nie rozsadził. Trzeba jeszcze powykańczać. Coś więcej na ten temat niebawem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-134322
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam!

Ostatnio udao mi się zakupić termometr, zrobiłem drzwi i szyberek na kominie.

Zrobiłem fotkę

Wędzarnia

Pozostaje jeszcze uzbroić w rożno, zrobić podłogę wędzarni a stroppieca chlebowego i drzwiczki do niego. Potem po bokach trzymaki na siatkę grilową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-137675
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
niedobry78, masz zdjęcie pod linkiem "wedzarnia" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a30d75acea120ceb.html

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-169900
Udostępnij na innych stronach

daj jakieś fotki to ci coś sie podpowie ja mam na działce takie coś tylko bez pieca do chleba !!!
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-169902
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jestem tu nowy a przywiała mnie tu woda.

Wiem że raczej ogniowo tu ;ale...

Widzę że ktoś wpadł na podobne rozwiązanie , więc podłączę się do tematu aby nie zaśmiecać.

 

Kopiąc oczko wodne w celu obsuszenia terenu wokół domu natrafiłem na warstwy ilaste z gliną.

Nie wiedząc co zrobić z fantem pomyślałem o piecu chlebowym na zewnątrz.

Parę lat piekłem chleb ,stąd pomysł.

Naprędce , bo woda szybko napływała ,przygotowałem szkielet z cegieł i wierzby .

Obrzuciłem to wyrobkiem i niestety woda była szybsza,doszła na 1m poniżej gruntu do kolan.

Odczekałem tydzień aż poziom się wyzerował i ponowiłem pogłębianie .

I znowu zonk .

Postanowiłem dostawić do pieca wędzarnie .

Czy jest szansa że obydwie funkcje będą działać ?.

Jakie warunki musi spełnić pieco-wędzarnia ?.

Jestem w trakcie dostawiania.

Wygląda podobnie ino trochę inaczej... :wink:

Jak się sprawdza konstrukcja ?.

Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.

 

Autor: Konfucjusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-174206
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam teraz gdyż wczoraj było dość późno.

Jestem na etapie komina ,zacząłem konstrukcję przeplatać wierzbą.

Próbne palenie wykazało iż część dymu ucieka piecem.

Mam nadzieję że stan ten się zmieni po ukończeniu komory i uszczelnieniu przewodu ciekłą gliną.

 

 

Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.

 

Autor: Konfucjusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-174236
Udostępnij na innych stronach

Kurcze specjalistą nie jestem...ale wygląda to super...rozumiem, że palenisko jest zarazem piecem chlebowym...tylko czy kominowa klapa nie jest za wielka i czy ten szyber, który nie jest gliniany tylko metalowy i dopuści czasem zimne powietrze z drugiej strony nie sprawi że chleb nie będzie "opatulony" z każdej strony...czy Ci nie będzie klapał hm???...bo jeśli to ma działać to jest chyba najprostsza konstrukcją i fajną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-174248
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wam wielkie za otuchę :clap: .

 

Kurcze specjalistą nie jestem...ale wygląda to super...rozumiem, że palenisko jest zarazem piecem chlebowym...tylko czy kominowa klapa nie jest za wielka i czy ten szyber, który nie jest gliniany tylko metalowy i dopuści czasem zimne powietrze z drugiej strony nie sprawi że chleb nie będzie "opatulony" z każdej strony...czy Ci nie będzie klapał hm???...bo jeśli to ma działać to jest chyba najprostsza konstrukcją i fajną.

Palenisko jest jednocześnie piecem.Zgadza się.

Od niego się zaczęło.

Szyber wykombinowałem ze znalezionego arkusza żeliwnego ,więc mam nadzieję że temperaturę jako tako utrzyma w systemie zamkniętym.

Tak właśnie myślę piec chleb.

 

U górnej krawędzi jest wykonany otwór ok 3 cm2 ,co by trochę dymu szło do komina.

Pomyślałem właśnie ,że dobrze by było też wstawić tam regulację do trybu pełne zamknięcie ,aby po nagrzaniu wnętrza skumulowana temperatura nie uciekała w komin.

Żar pozostały po nagrzaniu pieca myślę przerzucić szufelką bezpośrednio na dół komina ,aby nie przerywać potencjalnie jednoczesnego wędzenia lub suszenia.(uwielbiam jerky)

 

Jeżeli piec będzie dostatecznie nagrzany to chleb nie padnie ,co najwyżej trochę się podsuszy jeżeli szyber będzie "nieszczelny".

Zawsze będzie można go przerzucić i obrócić w cieplejszy kąt.

Nie podejrzewam aby przez komin zahulał mi wiatr aż do paleniska...

No i po to też jest klapa.

Może i za duża ,ale z większej mniejszą zawsze da się zrobić w każdej chwili .

Myślę że większa klapa da mi możliwość lepszej regulacji przy wietrznej i deszczowej pogodzie ,a po za tym będzie spełniała dodatkową rolę zadaszenia ścianki na którą będę wieszał wydobywane wędzonki :tongue:

Zastanawiam się jeszcze ,czy warto dodatkowo docieplić całość mieszaniną gliny ze słomą?.

"niedobry 78" podsunąłeś mi pomysł aby szyber zrobić z wypalanej dachówki .

Rozejrzę się jeszcze.

Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.

 

Autor: Konfucjusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4801-budowa-kompleksu-w%C4%99dzarnia-gril-piec-chlebowy-ro%C5%BCno/#findComment-174308
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.