kitesurf Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę. Chcę mieć wędzarnię zautomatyzowaną - coś jak Borniak, ale chcę to zrobić mniejszymi nakładami. Mam zamiar kupić dymogenerator Borniak ( dużo pozytywów o pracy tego dymogeneratora przeczytałem ), a do tego planuję zbudować komorę drewnianą ocieploną bez komina ( zdejmowany, przesuwany dach ). Chciałbym, żeby grzałka w tej komorze miała około 1Kw oraz żeby była sterowana elektronicznie ( termostat ). Proszę o rady jak najlepiej to zrobić i jak zainstalować w takiej komorze zarówno grzałkę jak i sterownik itd. Po prostu stwierdziłem, że dobrze jest mieć te minimum 200-250L komorę, ale próbuję poszukać kompromisu: jakość + cena. Z góry dzięki za ewentualne (po)rady. Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę. Chcę mieć wędzarnię zautomatyzowaną - coś jak Borniak, ale chcę to zrobić mniejszymi nakładami. Mam zamiar kupić dymogenerator Borniak ( dużo pozytywów o pracy tego dymogeneratora przeczytałem ), a do tego planuję zbudować komorę drewnianą ocieploną bez komina ( zdejmowany, przesuwany dach ). Chciałbym, żeby grzałka w tej komorze miała około 1Kw oraz żeby była sterowana elektronicznie ( termostat ). Proszę o rady jak najlepiej to zrobić i jak zainstalować w takiej komorze zarówno grzałkę jak i sterownik itd. Po prostu stwierdziłem, że dobrze jest mieć te minimum 200-250L komorę, ale próbuję poszukać kompromisu: jakość + cena. Z góry dzięki za ewentualne (po)rady. Michał Kitesurf , Napiszę Ci jak ja dokonałem wyboru. - dymogenerator z tematu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6464&postdays=0&postorder=asc&start=30 cena materiału ok - 40zł + pompka ok 50 zł - komora drewniana z desek świerkowych ( tzw. podbitka ) o grubości 25 mm o wymiarach 850x680x1100mm ( szer,głęb, wys ) + listwy i kantówki do połączenia w całość - ok 90zł - bloczki betonowe o wym. 38x25x14cm w ilości 6szt - ok 20zł ( 3,20zł szt ) - cegła klinkierowa o wym 25x12x6,5cm w ilości 4szt - ok 20zł ( 4,87zł szt ) - grill elektryczny 2000W z allegro typ Alaska - ok 50zł - rura spiro 100mm + 2 rozety + przepustnica powietrza - ok 35zł ( cena może być inna w zależności od źródła zakupu i rodzaju materiału z którego te elementy zostały wykonane) - zrębki wędzarnicze o zróżnicowanej granulacji ceny nie podaję bo są różne ( od ,80zł za kg do 5zł za kg ) - robocizna przy zmontowaniu dymogeneratora oraz komory własna całość zamyka się w kwocie ok 280,00zł. Obligatoryjnie możesz zakupić termometr elektr. do pomiaru temp. w wędzarni oraz w środku wędzonek , lub ( i ) sterownik np. ES 10. A tu masz zdjęcie jak to u mnie wygląda.. Ponieważ obligował mnie czas wędzenia szynek z indyczych "cycków" , nie ma na zdjęciu jeszcze zmontowanej rury spiro oraz przepustnicy powietrza do regulacji gęstości dymu pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2011 @ jpionka mam pytanie po wędzeniu jak wygląda ten grill. Chodzi mi o to czy jest okopcony , czy nie przeszkadza że co niektóre części są z plastiku. A może masz to jakoś osłonięte. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2011 @ jpionka mam pytanie po wędzeniu jak wygląda ten grill. Chodzi mi o to czy jest okopcony , czy nie przeszkadza że co niektóre części są z plastiku. A może masz to jakoś osłonięte. Ta budowla ma dopiero jedno wędzenie za sobą i do tego zimne , więc nie jestem w stanie dać Ci rzetelnej odpowiedzi. Jednak , z informacji na forum podawanych przez użytkowników podobnych rozwiązań nie wynika , aby mieli jakieś problemy. Oczywiście do wędzenia dymem ciepłym a w szczególności gorącym, trzeba dać pomiędzy grillem a wędzonkami jakąś tacę wypełnioną piaskiem , chroniącą przed skapującym tłuszczem. Co do wytrzymałości części nie metalowych na temperaturę , podany przeze mnie grill ma tą właściwość , że można go rozebrać i umieścić w wędzarni jedynie grzałkę. Regulator temp. oraz jego obudowa mieści się w niszy podstawy pod komorę i poprzez nieszczelności jest chłodzona powietrzem z zewnątrz. Dym na pewno będzie się jednak osadzał zarówno na grzałce jak i pozostałych elementach. Dlatego od czasu do czasu trzeba zaplanować czyszczenie , albo uznamy ,że to nam nie przeszkadza ( podobnie jak wnętrze komory wędzarni ) pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi