Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę. Chcę mieć wędzarnię zautomatyzowaną - coś jak Borniak, ale chcę to zrobić mniejszymi nakładami. Mam zamiar kupić dymogenerator Borniak ( dużo pozytywów o pracy tego dymogeneratora przeczytałem ), a do tego planuję zbudować komorę drewnianą ocieploną bez komina ( zdejmowany, przesuwany dach ). Chciałbym, żeby grzałka w tej komorze miała około 1Kw oraz żeby była sterowana elektronicznie ( termostat ). Proszę o rady jak najlepiej to zrobić i jak zainstalować w takiej komorze zarówno grzałkę jak i sterownik itd. Po prostu stwierdziłem, że dobrze jest mieć te minimum 200-250L komorę, ale próbuję poszukać kompromisu: jakość + cena.

Z góry dzięki za ewentualne (po)rady.

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/

Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę. Chcę mieć wędzarnię zautomatyzowaną - coś jak Borniak, ale chcę to zrobić mniejszymi nakładami. Mam zamiar kupić dymogenerator Borniak ( dużo pozytywów o pracy tego dymogeneratora przeczytałem ), a do tego planuję zbudować komorę drewnianą ocieploną bez komina ( zdejmowany, przesuwany dach ). Chciałbym, żeby grzałka w tej komorze miała około 1Kw oraz żeby była sterowana elektronicznie ( termostat ). Proszę o rady jak najlepiej to zrobić i jak zainstalować w takiej komorze zarówno grzałkę jak i sterownik itd. Po prostu stwierdziłem, że dobrze jest mieć te minimum 200-250L komorę, ale próbuję poszukać kompromisu: jakość + cena.

Z góry dzięki za ewentualne (po)rady.

Michał

Kitesurf ,

Napiszę Ci jak ja dokonałem wyboru.

- dymogenerator z tematu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6464&postdays=0&postorder=asc&start=30 cena materiału ok - 40zł + pompka ok 50 zł

- komora drewniana z desek świerkowych ( tzw. podbitka ) o grubości 25 mm o wymiarach

850x680x1100mm ( szer,głęb, wys ) + listwy i kantówki do połączenia w całość - ok 90zł

- bloczki betonowe o wym. 38x25x14cm w ilości 6szt - ok 20zł ( 3,20zł szt )

- cegła klinkierowa o wym 25x12x6,5cm w ilości 4szt - ok 20zł ( 4,87zł szt )

- grill elektryczny 2000W z allegro typ Alaska - ok 50zł

- rura spiro 100mm + 2 rozety + przepustnica powietrza - ok 35zł ( cena może być inna w zależności od źródła zakupu i rodzaju materiału z którego te elementy zostały wykonane)

- zrębki wędzarnicze o zróżnicowanej granulacji ceny nie podaję bo są różne ( od ,80zł za kg do 5zł za kg )

- robocizna przy zmontowaniu dymogeneratora oraz komory własna

całość zamyka się w kwocie ok 280,00zł.

Obligatoryjnie możesz zakupić termometr elektr. do pomiaru temp. w wędzarni oraz w środku wędzonek , lub ( i ) sterownik np. ES 10.

A tu masz zdjęcie jak to u mnie wygląda..

Ponieważ obligował mnie czas wędzenia szynek z indyczych "cycków" , nie ma na zdjęciu jeszcze zmontowanej rury spiro oraz przepustnicy

powietrza do regulacji gęstości dymu

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142962

@ jpionka mam pytanie po wędzeniu jak wygląda ten grill.

Chodzi mi o to czy jest okopcony , czy nie przeszkadza że co niektóre części są z plastiku.

A może masz to jakoś osłonięte.

POZDRAWIAM
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142963

@ jpionka mam pytanie po wędzeniu jak wygląda ten grill.

Chodzi mi o to czy jest okopcony , czy nie przeszkadza że co niektóre części są z plastiku.

A może masz to jakoś osłonięte.

Ta budowla ma dopiero jedno wędzenie za sobą i do tego zimne , więc nie jestem w stanie dać Ci rzetelnej odpowiedzi. Jednak , z informacji na forum podawanych przez użytkowników podobnych rozwiązań nie wynika , aby mieli jakieś problemy.

Oczywiście do wędzenia dymem ciepłym a w szczególności gorącym, trzeba dać pomiędzy grillem a wędzonkami jakąś tacę wypełnioną piaskiem , chroniącą przed skapującym tłuszczem.

Co do wytrzymałości części nie metalowych na temperaturę , podany przeze mnie grill ma tą właściwość , że można go rozebrać i umieścić w wędzarni jedynie grzałkę. Regulator temp. oraz jego obudowa mieści się w niszy podstawy pod komorę i poprzez nieszczelności jest chłodzona powietrzem z zewnątrz. Dym na pewno będzie się jednak osadzał zarówno na grzałce jak i pozostałych elementach. Dlatego od czasu do czasu trzeba zaplanować czyszczenie , albo uznamy ,że to nam nie przeszkadza ( podobnie jak wnętrze komory wędzarni )

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5076-dymogenerator-borniak-komora-drewniana-oko%C5%82o-200-250l/#findComment-142966