Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Ubrania jednorazowe (rękawiczki, fartuchy, czapeczki, narękawniki) otrzymacie na miejscu. Jeśli będzie zimno zabierzcie ze sobą cieplejsze ciuszki i buty. Najlepiej jakieś robocze.Jeśli ktoś chce, może zabrać np. swój ulubiony nóż, a na pewno musicie - wiarę w siebie, humor i jakieś tomiska do czytania. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-156500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Końcowa lista przedstawia się następująco: Lista chętnych do uczestnictwa w kwietniowym kursie: 1. Marek Niziałek - Zigo 2. Andrzej Szych - AndrzejKTM72 3. Adam Kamiński 4. Krzysztof Kamiński 5. Adam Stosik 6. Szymon Jędrusik 7. Maria Wisińska-Kurz 8. Jacek Jędrzejewski 9. Jerzy Struzik 10. Pawel Teodorski 11. Bernard Gajewski 12. Mirosław Szmyt 13 i 14. Pawel Milewski x 2 15. Andrzej Konopka 16. Krzysztof Grzybczyk 17. Artur Wiśniewski 18. Władysław Borucki 19. Jerzy Czubiński 20. Robert Radko 21. Tomasz Karaś 22. Sebastian Stępień 23. Mirosław Kwaśniak 24. Karol Zięba 25. Tomasz Pawlak 26. Andrzej 27. Wojtek 28. Zbyszek Bakota (mieszka na miejscu) Kolor czerwony oznacza zgodę na podwojenie produkcji Kolor zielony oznacza dokonaną wpłatę Przypominam, iż w zwiazku ze zwiększeniem produkcji przedświatecznej na kursie, składka wynosi 510,00 zł od uczestnika szkolenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-156713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewkon Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witajcie. Już jestem w domu i pozdrawiam wszystkich uczestników. żona wszystkiego spróbowała i powiedziała, że może jeszcze się na coś przydam. Oglądam zdjęcia. Są rewela jak trochę wypocznę to spróbuję kilka wrzucić. Ponieważ mam już dyplom to żegnam się CZUJ DYM. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam po kursie Wrażenia znakomite. Okolica przepiękna. Pogoda i humory dopisały :grin: Przerobiliśmy 2 blondynki :lol: Nawet zabraliśmy do domu kości dla naszych czworonożnych - też im coś się należy na Święta. Bardzo dobrze, że zdecydowaliśmy się na podwojenie produkcji, inaczej nie za wiele by zostało po kursie - spałaszowaliśmy też sporo na miejscu :thumbsup: a było nas 23 chłopa i Marysia :grin: Przerobiliśmy zakres wędzonek, kiełbas, kaszanki i salcesonu. Jedyna moja uwaga co do ilości mięsa (a potem też związana z jego podziałem). Oprócz półtusz (wiadomo, że trzeba zaznajomić się i z podziałem i z klasyfikacją mięsa) przydały by się także w większej ilości same schaby i szynki, tak żeby dla każdego pozostał na koniec słuszny kawałek :mellow: Samo pomieszczenie technologiczne trochę za małe, naczynia i sprzęty poukładane gdziekolwiek (np. na parapecie), przydały by się też haki do wieszania wędlin. Wiem, że Zbyszek (gospodarz) planuje wybudowanie nowego obiektu - warto by podrzucić mu cenne uwagi od kolegów technologów jak je wyposażyć żeby było w pełni higienicznie i ergonomicznie. Jeszcze raz dziękuję prowadzącym Andrzejowi i Wojtkowi.Pozdrawiam też wszystkich uczestników kursu. Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Otrzymałem kilka wiadomości od kursantów, głównie w kwestii remontu sali technologicznej, a właściwie porządków po remoncie.Wyjaśniam. Nikt z nami nie uzgadniał terminu prac remontowych na terenie przeznaczonym do zajęć SDM. Jestem zaskoczony bałaganem pozostawionym przez grupę remontową, która nie pofatygowała sie nawet, by nasz sprzęt zabezpieczyć choćby folią.W związku z tym, iż robimy wszystko by organizacyjnie kursy były dopięte na przysłowiowy ostatni guzik, a ktoś po prostu nasz trud olewa, wystosuję dzisiaj odpowiednie pisemko do właściciela obiektu w tej sprawie.Co do ilości wyrobów gotowych, które dzieliliście między siebie, informuję:1. Zakupiłem art. mięsnych w ilości o 150% większej niż dla potrzeb normalnego kursu. 2. Ilość gotowych wyrobów uzależniona jest od produkowanego asortymentu, a ten ustalaliście wspólnie.3. Specyfikacja zakupów art. mięsnych na Wasz kurs:- półtusze wieprzowe kl. S 4 szt. o wadze 189,8 kg- szynka wp. surowa z kością 4 szt. o wadze 31,65 kg- boczek łuskany surowy o wadze 9,36 kg (do wędzenia)- wątroba i podroby o wadze 14,62 kg- serca wp. o wadze 5,63 kg- Razem: 251,06 kgoraz:- kasza o wadze 10 kg- niezbędne dodatki (przyprawy, woda, cebula, czosnek itp). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nacieszcie jeszcze raz swoje oczy :lol: :rolleyes: :smile: :tongue: :thumbsup: :shock: Kaszanki i salcesonów niestety nie uwieczniłem :sad: Gdyby ktoś z kolegów kursantów mógł podesłać nasze końcowe wspólne zdjęcie na PW to będę wdzięczny Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewkon Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Berni skontaktuj się z Sebą. Ma mojego maila. Jak podasz mi swojego, prześlę Ci ok 80 zdjęć. Ja nie mam czasu, żeby je umieścić na stonie. Pisałem do Maxella ponieważ chciałm mu przesłać zdjęcia do ekspozycji ale nie odpisał. Ojtam Ojtam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipowa Dolina Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów (szczególnie uczestników kursu w połowie kwietnia)Przepraszam za niedogodności w sali szkoleniowej> Jak wiecie przygotowuję pomieszczenie profesjonalne. Zanim to się stanie trwa remont. Przed kursem 15-17 kwietnia trwał remont całego budynku (nowy strop). Ekipa budowlana obiecała że do 15.04 pomieszczenie zostanie całkowicie przygotowane. Niestety dała ciała i nie zdążyła skończyć prac. Dostali za to solidny opier....l. Nie zmienia to faktu że nie skończyli i nie posprzątali po sobie. Taka sytuacja się nie powtórzy. Na ostatni kurs przed wakacjami strop będzie otynkowany a pomieszczenie dostosowane do potrzeb kursu. Pojawią się także półki na przyprawy i pozostałe wyposażenie SDM . Kursy SDM rozpoczęliśmy dopiero w styczniu i od tego czasu przygotowujemy profesjonalne pomieszczenia (będzie także chłodnia na półtusze). Pech chciał że konstrukcja stropu wypadła na początek kwietnia. Jak Wam powiedziałem w trakcie kursu, buduję 2 oddzielne budynki na wyłączne potrzeby SDM (po 35m2 każdy) - za grillem i wiatą grillową, którą dziś kryją gontem modrzewiowym w stylu kazimierskim - widzieliście już konstrukcję)Jak powstaną oba budynki - profesjonalną wędzarkę będziemy mieć pod nosem. Powstaną także 4 dodatkowe apartamenty 2-3 osobowe, więc będziemy mogli przyjąć więcej osób na kurs.W przyszłym roku powstanie także winiarnia (4 m pod ziemią) i sala imprezowa (oficjalnie konferencyjna).To umożliwi pełną integrację tak aby ci którzy chcą śpiewać do rana nie przeszkadzali tym którzy chcą spać w nocy. Przepraszam za jednorazowe niedogodności.mam nadzieję że wrażenia estetyczne samych pokoi i jadalni oraz posiłki i sernik (Marysia wie :-) rekompensowały Wam niedogodności sali szkoleniowej. Pani Agnieszka (też zresztą absolwentka SDM) wkłada w nie serce i duszę. Pozdrawiam - czuj dym!już mogę jako absolwent SDM :-) Cytuj EkoPark Lipowa Dolina Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewkon Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Maxell ponieważ mój mail na adres maxel11@wp.pl nie dotarł (chciaż nie otrzymałem info o odrzuceniu) zrobimy tak. Tą samą treść wysyłam na Twojego maila. Jeśli ją otrzymasz odpisz na mój, jeśli nie daj znać na forum. Będę myślał co dalej ztym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ok. Jeszcze raz dzisiaj dokładnie sprawdziłem i tu i na poczcie. Nie ma. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Przedstawiam zdjęcia z kursu nadesłane przez Kolegę Andrewkon'a: Tak sprzątamy po remoncie: Mundury włóż: Są już nasze "blondynki": ...tylko tyle z nich zostało: Kaszankę czas zacząć: Marysia w akcji: Koncert na cztery ręce: http://images8.fotosik.pl/1735/d287cf3304bc81fd.jpg Krwawy Wojtek: http://images8.fotosik.pl/1735/250ee3ae42fe698fmed.jpg Zręczne ręce: http://images8.fotosik.pl/1735/cb2ac16d0f71e25bmed.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/df96fdc56305f683med.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/2cf2f3bf8b8073e5med.jpg Trochę tego jest: http://images8.fotosik.pl/1735/0c328b289202374bmed.jpg Sztuka wiązania: http://images8.fotosik.pl/1735/2cbc6ebe7c100aba.jpg Pierwszy dym: http://images8.fotosik.pl/1735/e4017fa550cc3212med.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/688b7c2f280ab646med.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/67fb71d26863bff0med.jpg Oczekiwanie: http://images8.fotosik.pl/1735/be6df10f3048451cmed.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/bf28ee12c9547d97med.jpg A w międzyczasie: http://images8.fotosik.pl/1735/d024d00094ba334amed.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/3938ed96ea22dc6amed.jpg Próba salcesonu: http://images8.fotosik.pl/1735/f80102eadcb4a943med.jpg ale pyszny: http://images8.fotosik.pl/1735/9886d990a4869686med.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/c44111d262a6ccfcmed.jpg Firmowe szynki: http://images8.fotosik.pl/1735/b3b54a4215693d7emed.jpg ... i inne wyroby: http://images8.fotosik.pl/1735/2263b27399ef54d2med.jpg Czas spróbować: http://images8.fotosik.pl/1735/2ab59441a058587f.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/2496b060829f7119med.jpg http://images8.fotosik.pl/1735/804849b15e113230med.jpg Najtrudniejszy etap - podział: http://images8.fotosik.pl/1735/75acab6438a79904med.jpg Pożegnanie: http://images8.fotosik.pl/1735/1ec956a944ef0075med.jpg Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marynia Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam wszystkich ZADYMIACZY,cieszę się, że uczestniczyłam w tym kursie i poznałam tylu miłośników domowego wędzenia. Dziękuje kursantom za stworzenie miłej atmosfery :grin: Wędliny, które przywiozłam smakowały, chociaż moja mama stwierdziła, że muszę jeszcze popracować, aby dogonić w smaku mojego tatę i dziadka - wszystko przede mną :blush: Moja ocena:- Wojtek i Andrzej :clap: - kursanci :grin: :devil: - hotel :grin: - sala technologiczna :blush: :!: i nie jest to wina ekipy remontowej tylko kogoś kto wynajmuje salę na szkolenie i ma ona być odpowiednio przygotowana. Mam nadzieję, że spotkamy się za jakiś czas na podobnym kursie i będzie super. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dużo spokoju i radości, smacznej wędzonki i mocno lanego poniedziałku. Buziaki dla wszystkich :wink: Marysia Cytuj marynia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5107-zako%C5%84czony-kurs-nr-04-2011-w-dniach-15-17042011/page/3/#findComment-157705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.