mikami Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zaznaczam, nie jestem ekspertem, ale googlowanie dało takie efekty: - Chciałem cię zmartwić gotowanie (a więc i pasteryzacja) nie zmniejszają zawartości solaniny. Blanszowanie tak, bo solanina jako łatwo rozpuszczalna, przechodzi łatwo do roztworu. - Na szczęście Amerykanie rozróżniają :wink: solaninę w ziemniakach (absolutne zalecenie nie spożywania takich, które są pozieleniałe) od solaniny w owocach pomidorów (zwą ją tomatiną). A ta tomatina jest uważana za nieszkodliwą m. in. w Naturally Occurring Food Toxins piszą (4.2.18. Tomatine in tomatoes): Na chwilę obecną, nie ma żadnego świadectwa wskazującego na to, aby dieta bogata w zielone pomidory była szkodliwa dla zdrowia. Tomatina tworzy silne, nierozpuszczalne kompleksy z cholesterolem u chomików [...], co sugeruje, że może mieć pozytywny wpływ na skład tłuszczów we krwi u ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-171626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 ale, że cię lubię bracie mój, to posiedzę jeszcze w tę noc Dobrze,że posiedziałeś, przepis już skopiowany, wkrótce ruszam. Dziękuję. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-171632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mikami,ja mam wiadomości z okresu studiów/a to dawno było/.Ale jak wynika z Twojego cytatu sałatkę z zielonych pomidorów spokojnie możemy spożywać.Dzięki za sprostowanie. :smile: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-171633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Madlinko ! Zalewę podałaś na 1 kg 'wsadu' czy na całośćprzepraszam, nie doczytałam wcześniej, zalewę podałam proporcję na litr, ale szczerze przyznam nie pamiętam ile jej się robi na ta porcję, robię na oko, układam sałatkę w słoikach i zalewam zalewą. solaninę w ziemniakach (absolutne zalecenie nie spożywania takich, które są pozieleniałe)no własnie mama mi ostatnio mówiła, że jak ziemniak ma zielone pod skórką to jest niezdrowe rakotwórcze czy coś, pomyślałam sobie że to jakieś niesprawdzone pogłoski przekazywane pokoleniowo, ale jednak zawsze coś w tym prawdy musi być. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-171796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Ja też zrobiłem ogórki według tego przepisu Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli 1/4 kg marchwi 4 ząbki czosnku 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 20 dkg natki pietruszki 3 łyżki soli 10 łyżek cukru gorczyca 15g pieprz czarny świeżo zmielony (ilość wg. gustu) + koper kwitnący (taki jak do kiszenia ogórków) Przygotowanie: 30-60 min. Ogórki umyć i pokroić w plasterki (można zetrzeć na tarce), cebulę pokroić w plasterki i na pół, marchew zetrzeć na tarce warzywnej. Przepis suuper. :clap: Przerobiony dokładnie z 4 kg ogórków. Co zmienię następnym razem oleju dam o połowę mniej. A tak ogólnie to dobrze że wynaleziono szatkownicę do Zelmera. Bez tego 4kg na tarce było by masakrycznie a tak 10 min. Pozdrawiam. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-171937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Września 2011 A tutaj pomidorki koktajlowe :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-174843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Września 2011 Czas na paprykę http://img225.imageshack.us/img225/8308/dscf1023wm.jpg Zrobiłem wczoraj 16 słoików... wg przepisu naszej halusi :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-176470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Września 2011 A tutaj pomidorki koktajloweZrobiłem wczoraj 16 słoików... wg przepisu naszej halusi :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-176471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Września 2011 Czas na paprykę Jeszcze możesz paprykę ukisić . Jest super , przepis jest na forum . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-176476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Października 2011 Moja sałatka z zielonych pomidorów Przepis zaczerpnięty z tej strony http://nastole.pl/2010/08/salatka-z-zielonych-pomidorow-na-zime.html Zamiast słodkiej papryki użyłem papryczek chili własnego chowu :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-179745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Października 2011 Dziś bedąc na rynku nie mogłem się oprzeć zakupu fasolki,która tak się do mnie usmiechała Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Października 2011 Dziś bedąc na rynku nie mogłem się oprzeć zakupu fasolki, Właśnie wczoraj i dzisiaj miałem na obiadek ale zaprawioną latem :thumbsup: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Października 2011 nie mogłem się oprzeć zakupu fasolki,która tak się do mnie usmiechałaWłaśnie wczoraj i dzisiaj miałem na obiadek ale zaprawioną latemEch, chyba zaraz polecę po słoiczek... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 18 Października 2011 Dziś bedąc na rynku nie mogłem się oprzeć zakupu fasolki,która tak się do mnie usmiechałaa jak ją robiłeś? Bo ja w zeszłym roku robiłam taką sałatkę do słoików z fasolki, ale za bardzo mi nie smakowała i w tym roku odpuściłam. Jutro będe walczyć z zielonymi pomidorami. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 18 Października 2011 madlinka, przepis masz w pierwszym poście tego tematu.Dla mnie jest rewelacyjna.Pozdrawiam. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Października 2011 aha, to ta No w tym roku już nie mam fasoli, ale w przyszłym zrobię. Wczoraj skończyłam sałatkę z zielonych pomidorów Pokemona, muszę przyznać że bardzo ładnie pachnie. Mam już tak załadowaną piwnicę, ze w tym roku kończę robienie przetworów, no może jeszcze tylko sos spaghetti... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-180879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Listopada 2011 Otworzyłam kilka dni temu sałatkę z zielonych pomidorów Pokemona i jest fantastyczna, taka kwaśno- słodka, no normalnie najbardziej mi smakuje ze wszystkich tegorocznych przetworów, tą wodę wypijam sobie prosto ze słoiczka. Polecam przepis, jest super. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-183901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zachęcony przez kolegę z pracy postanowiłem ukisić troche kapusty... nigdy tego nie robiłem wczesniej... Zakupiłem 10kg kapusty, 2kg marchwi, no i do beczki, soli dałem 200g, do tego ziele, listki i kminek. miałem tylko duza kamienną beczkę 30l, wyszło trochę mniej niż pół. I teraz pytanie, może kapusta być przyciśnieta talerzem ? Bo nic nie mam innego. I ile ma stać w temp pokojowej? 4 dni ? i do zimnego ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 15 Listopada 2011 :wink: pokemon tego się nie spodziewałem,że nie wspomnisz o tak zacnym pomocniku.To widać jak by nie pomoc Bartka to robota by stała w miejscu :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 15 Listopada 2011 I ile ma stać w temp pokojowej? 4 dni ? i do zimnego ?Ja trzymam ok 5-7 dni w temp pokojowej, następnie do zimnego pomieszczenia przy garażu. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 15 Listopada 2011 tego się nie spodziewałem,że nie wspomnisz o tak zacnym pomocniku.No fakt, Bartek przez cały czas pomagał, nawet myślałem żeby go "zatrudnić" do ubijania kapusty, no ale jednak jeszcze za mały jest... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 15 Listopada 2011 może kapusta być przyciśnieta talerzem ?Może, ważne żeby nie wysychała z wierzchu. Dobrze jest talerz przycisnąć, np. kamieniem lub słojem napełnionym wodą. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 15 Listopada 2011 Artek, naprawdę podziwiam to co robisz :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Jak tylko znajdę czas to zrobię ten pasztecik z króla ( królika już mam od dwóch tygodni ) według Twojego przepisu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-185173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Listopada 2011 No w końcu... 7 dni mineło... przekłuwałem patykiem tąmoja kapustę co by odgazowywała... i dzisiaj juz wyniosłem do garażu... opatuliłem i niech "dojrzewa" w smaku jeszcze jak by delikatna, tzn jesli chodzi o kwasowośc, tak akurat... co do przypraw... mniam... super ten kminek nadał aromatu, oj pychotka... co kiszona to kiszona a nie zakwaszona za sklepu Zostałymi jeszcze jakies buraki na ogrodzie... szt ... 10 ? he he musze wykopać i jakąś sałatke zrobic... moze jeszcze nie zmarzły... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-186728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Listopada 2011 Ja jak co roku w sobotę też kisiłem kapustę tylko, że 60 kilo. Pomocników miałem dwóch. Wnuczkę, która razem z synem ubijali kapustę. :smile: :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/4/#findComment-186757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.