piter-2 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Lutego 2011 Grzegorz właśnie nabyłem 2 kg. łopatki :lol: czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy opisujak grubo pokroiłeś mięso? Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam oskp sól morska gruba lub drobna, jest dostępna w marketach TESCO widziałem też w sklepach LIDL pozdrawiam :lol: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Lutego 2011 Po obiedzie wyruszę na polowanie , teraz skończyłem wymieniać klocki hamulcowe szanownej małżonce / taki prezent na walentynki , he he :grin: / Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Lutego 2011 Piter :grin:koniec pracy,mozemy bawić się dalej.Pokroj mięso na 4-5cm i oczysc z blon i ściegien.1kg soli jaką masz,ze 2 garście peklosoli,1\2paczki rozmzrynu,1\2 paczki kolędry,1 pacz.gorczycy,1\2 pacz.pieprz czarny ziarnisty,1\2pacz jalowca,pieprz i jalowiec grubo zmiel lub potlucz,kilka ząbków czosnku rozgnieć,kilka liści laurowych,jak lubisz kminek,i może jeszcze jakieś zioła CI smakują.Po zrobieniu mieszanki i odważeniu pokrojonego mięsa,zważ 22g mieszanki na kg mięsa.Dobrze wymieszaj mięso z mieszanką i ścislo wkladaj do garka.Wstaw do lodówki na kilka dni.Z kilka dni zrobisz to co JA dzisiaj.Kiełbasa zrobiona i chlebek rośnie :grin: [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 13:24 ] cd. [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 13:26 ] cd. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Lutego 2011 Oj widzę Grzegorzu, że nie nudzisz się na emeryturce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Lutego 2011 grzegorz565 Pieknie to opisales i zilustrowales. znowu sie czegos nauczylem.to rözowe to papier czy plastik? Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Lutego 2011 Teraz robię to co lubię :grin:jutro wiązanie szynek,czwartek wedzenie.Takie to jest życie kowboja na emeryturce.Serdwczne pozdrowienia ZIOMAL. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Lutego 2011 to rözowe to papier czy plastik? Stawiam na okładkę ze skoroszytu/teczki na dokumenty itp. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Lutego 2011 Pozdrowienia dla Całej Rodzinki. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Lutego 2011 Plastikowa okładka od skoroszytu :grin: to co mialem w domu pod ręką.Bardzo dobry i prosty pomysł.Tylko trzeba dobrze masować mięso i igłą usuwać powietrze. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam grzegorz565 jakich osłonek używałeś do tej kiełbasy białkowych czy fibrusowych Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Lutego 2011 Białkowych 65mm i 100mm.W tej 100 zrobiłem takiego kindziuka,mialem robić w żoładku,ale postanowiłem inaczej.Teraz jest zcisnięty w deseczkach sciskiem stolarskim.Tak będzie z 10 dni,nastepnie będzie wedzony.Chcę go po kilku miesiącach,przedstawić do konkursu,,wedliny dojrzewające,,Jestem ciekawy czy już ktoś tak robił kindziuka. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Lutego 2011 W jakiej temperaturze będzie leżakował w tych dybach,rozumiem że pozostałe te 65 będą wisieć również 10 dni do wędzenia :question: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Lutego 2011 ,Jestem ciekawy czy już ktoś tak robił kindziuka. :grin:Bez ścisku stolarskiego ale robił. :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Lutego 2011 Grzegorz , szynka zakupiona , dokładnie wtarłem pektosól z solą / zwiedziłem Biedronkę , Spar , Netto - morskiej nie znalazłem / , na dnie nasypana warstwa soli , teraz siedzi w lodówce ............... co dalej ? http://img714.imageshack.us/img714/497/p1060160m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Lutego 2011 Ta 100 leży w garażu,dzisiaj tem 4*C,jak nie bylo takich mrozów to bylo 6-8*C.65 wedze w czwartek.Ta kielbasę robiłem już wielokrotnie,jak chcesz to poczytaj w temacie ,,kiełbasy siekane,,. [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 19:49 ] Oskap :shock: z ta solą przegioleś :!: Umyj szynkę i zaczniemu od poczatku :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Lutego 2011 Grzegorz , no dobrze , idę myć , ale napisz krok do przodu , bo przecież bez soli do lodówki wkładał jej nie będę ...... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Lutego 2011 Oskp :grin: od poczatku.Trzeba zrobić mieszankę soli,peklosoli i przypraw jak pisałem na st.3 rano.Tą mieszanką trzeba tylko szynkę natrzeć,ile sie soli przyklei to wystarczy.tak będziesz Miał ŚLEDZIA :sad: Trzeba to mięso przykryć i wstawić do lodówki.Dlaczego tak mocno posolileś :shock: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Lutego 2011 Dlaczego tak mocno posolileś :shock: Napisałeś : sól morską drobną 1kg i daj 2 garście peklosoli To ja i tak dałem 1/10 tego co napisałeś :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Lutego 2011 Po prostu to jest taka mała szyneczka. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Lutego 2011 Oskap,prościej :grin: wez 30g tej mieszanki na 1kg mięsa i ja natrzyj.Te 30g będziesz Mial jako gramaturę wyjsciowa na przyszlość,jak będzie za slonne to Będziesz zmniejszał .Ja sypię juz tyl lat to Mam wprawe.Od czegoś trzeba zacząć. [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 20:15 ] Zle się zrozumieliśmy :grin: Ja robię taką mieszankę z 2 kg soli i starcz na kilka wedzen.Będzie dobrze,zacznij jak pisałem. :lol: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Lutego 2011 Dobra , ładny falstart zaliczyłem , ale co się źle zaczyna , to się dobrze kończy :grin: http://img11.imageshack.us/img11/5855/p1060161pu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Lutego 2011 :clap: :grin: tylko przykryj,codziennie ja przekrecaj.Poczatek juz mamy,Twoja szynka będzie śledzona przez kolegów,a efekt-zobaczymy jaki będzie.Za tydzien wedzisz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Lutego 2011 ...tak będziesz Miał ŚLEDZIA Twoja szynka będzie śledzona... :mellow: Grzesiu gratuluję Tobie ucznia, a uczniowi życzę pilnego uczenia się u mistrza. PS. A dlaczego do kindziuka literatury nie dodałeś :question: Może się nie udać... taki nie chrzczony. A tu moja praktyka eksperymentalna Pozdrawiam serdecznie Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Lutego 2011 Grzesiu gratuluję Tobie ucznia, a uczniowi życzę pilnego uczenia się u mistrza. Życzyć nie trzeba ,bo uczyć się chcę , miały być rozważania teoretyczne, a zeszło na praktykę i wcale nie musi się udać . To jest eksperyment i porażka o wartości 20 zł. nie powali mnie na kolana . Ale chcę , to mój wybór i bardzo dziękuję Grzegorzowi , że zechciał mi pomagać i uczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.