Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz właśnie nabyłem 2 kg. łopatki :lol: czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy opisu

jak grubo pokroiłeś mięso?

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146833
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam oskp sól morska gruba lub drobna, jest dostępna w marketach TESCO widziałem też w sklepach LIDL pozdrawiam :lol:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146837
Udostępnij na innych stronach

Piter :grin:koniec pracy,mozemy bawić się dalej.Pokroj mięso na 4-5cm i oczysc z blon i ściegien.1kg soli jaką masz,ze 2 garście peklosoli,1\2paczki rozmzrynu,1\2 paczki kolędry,1 pacz.gorczycy,1\2 pacz.pieprz czarny ziarnisty,1\2pacz jalowca,pieprz i jalowiec grubo zmiel lub potlucz,kilka ząbków czosnku rozgnieć,kilka liści laurowych,jak lubisz kminek,i może jeszcze jakieś zioła CI smakują.Po zrobieniu mieszanki i odważeniu pokrojonego mięsa,zważ 22g mieszanki na kg mięsa.Dobrze wymieszaj mięso z mieszanką i ścislo wkladaj do garka.Wstaw do lodówki na kilka dni.Z kilka dni zrobisz to co JA dzisiaj.Kiełbasa zrobiona i chlebek rośnie :grin:

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 13:24 ]

cd.

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 13:26 ]

cd.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146840
Udostępnij na innych stronach

Oj widzę Grzegorzu, że nie nudzisz się na emeryturce. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146843
Udostępnij na innych stronach

Teraz robię to co lubię :grin:jutro wiązanie szynek,czwartek wedzenie.Takie to jest życie kowboja na emeryturce.Serdwczne pozdrowienia ZIOMAL. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146845
Udostępnij na innych stronach

Pozdrowienia dla Całej Rodzinki. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146848
Udostępnij na innych stronach

Plastikowa okładka od skoroszytu :grin: to co mialem w domu pod ręką.Bardzo dobry i prosty pomysł.Tylko trzeba dobrze masować mięso i igłą usuwać powietrze. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146850
Udostępnij na innych stronach

Witam grzegorz565 jakich osłonek używałeś do tej kiełbasy białkowych czy fibrusowych

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146884
Udostępnij na innych stronach

Białkowych 65mm i 100mm.W tej 100 zrobiłem takiego kindziuka,mialem robić w żoładku,ale postanowiłem inaczej.Teraz jest zcisnięty w deseczkach sciskiem stolarskim.Tak będzie z 10 dni,nastepnie będzie wedzony.Chcę go po kilku miesiącach,przedstawić do konkursu,,wedliny dojrzewające,,Jestem ciekawy czy już ktoś tak robił kindziuka. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146889
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze będzie leżakował w tych dybach,rozumiem że pozostałe te 65 będą wisieć również 10 dni do wędzenia :question:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146893
Udostępnij na innych stronach

,Jestem ciekawy czy już ktoś tak robił kindziuka. :grin:

Bez ścisku stolarskiego ale robił. :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&postdays=0&postorder=asc&start=15
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146896
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz , szynka zakupiona , dokładnie wtarłem pektosól z solą / zwiedziłem Biedronkę , Spar , Netto - morskiej nie znalazłem / , na dnie nasypana warstwa soli , teraz siedzi w lodówce ............... co dalej ?

 

http://img714.imageshack.us/img714/497/p1060160m.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146912
Udostępnij na innych stronach

Ta 100 leży w garażu,dzisiaj tem 4*C,jak nie bylo takich mrozów to bylo 6-8*C.65 wedze w czwartek.Ta kielbasę robiłem już wielokrotnie,jak chcesz to poczytaj w temacie ,,kiełbasy siekane,,.

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 19:49 ]

Oskap :shock: z ta solą przegioleś :!: Umyj szynkę i zaczniemu od poczatku :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146914
Udostępnij na innych stronach

Oskp :grin: od poczatku.Trzeba zrobić mieszankę soli,peklosoli i przypraw jak pisałem na st.3 rano.Tą mieszanką trzeba tylko szynkę natrzeć,ile sie soli przyklei to wystarczy.tak będziesz Miał ŚLEDZIA :sad: Trzeba to mięso przykryć i wstawić do lodówki.Dlaczego tak mocno posolileś :shock:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146919
Udostępnij na innych stronach

Po prostu to jest taka mała szyneczka. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146922
Udostępnij na innych stronach

Oskap,prościej :grin: wez 30g tej mieszanki na 1kg mięsa i ja natrzyj.Te 30g będziesz Mial jako gramaturę wyjsciowa na przyszlość,jak będzie za slonne to Będziesz zmniejszał .Ja sypię juz tyl lat to Mam wprawe.Od czegoś trzeba zacząć.

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 20:15 ]

Zle się zrozumieliśmy :grin: Ja robię taką mieszankę z 2 kg soli i starcz na kilka wedzen.Będzie dobrze,zacznij jak pisałem. :lol:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146923
Udostępnij na innych stronach

:clap: :grin: tylko przykryj,codziennie ja przekrecaj.Poczatek juz mamy,Twoja szynka będzie śledzona przez kolegów,a efekt-zobaczymy jaki będzie.Za tydzien wedzisz :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146928
Udostępnij na innych stronach

...tak będziesz Miał ŚLEDZIA

Twoja szynka będzie śledzona...

:mellow:

 

 

Grzesiu gratuluję Tobie ucznia, a uczniowi życzę pilnego uczenia się u mistrza.

 

PS. A dlaczego do kindziuka literatury nie dodałeś :question:

Może się nie udać... taki nie chrzczony.

A tu moja praktyka eksperymentalna :cool:

 

 

 

 

 

Pozdrawiam serdecznie

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146936
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu gratuluję Tobie ucznia, a uczniowi życzę pilnego uczenia się u mistrza.

 

Życzyć nie trzeba ,bo uczyć się chcę , miały być rozważania teoretyczne, a zeszło na praktykę i wcale nie musi się udać . To jest eksperyment i porażka o wartości 20 zł. nie powali mnie na kolana . Ale chcę , to mój wybór i bardzo dziękuję Grzegorzowi , że zechciał mi pomagać i uczyć .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5201-rozwa%C5%BCania-teoretyczne/page/2/#findComment-146978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.