Viszna Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2011 Witam Koleżanki i Kolegów!Jestem na etapie projektowania wędzarni tzn. już jestem w sumie w trakcie budowy, gdyż w zeszłym roku wykonałem fundament pod wędzarnię. Ale do rzeczy.Na początku w planach miałem budowę wędzarni, ale po dyskusjach z żoną doszliśmy do wniosku, że ze względu na częste "spędy rodzinne" i grilowanie na ogrodzie dobrze by było mieć GRILO-wędzarnię.Ze względu na to iż zostało mi "trochę" bloczków YTONG po budowie planowałem wykonać wędzarnię właśnie z tego materiału (łatwy w obróbce, dość duże elementy, itp), palenisko wyłożone cegłą szamotową, a przewód dymny z gotowych wkładów z komina systemowego.Komorę wędzenia chciałem "wyłożyć" kaflami (tzn. jakimś rodzajem płytek np. glazurą) ze względu na łatwość czyszczenia, no i czymś trzeba obłożyć Ytong.I tak jak sądzę, że przy wędzeniu nie było by żadnego problemu, to jeżeli w komorze wędzenia będzie też umieszczone palenisko grila to zastanawiam się czy płytki po prostu nie popękają od temperatury.Palenisko grila planuję zrobić jako wsuwaną "szufladę" z odpowiednio grubej blachy, lub z gotowego paleniska żeliwnego od kupnego grila.Zastanawiam się jeszcze, czy np. dolnej części komory wędzenia, gdzie byłby umieszczany wkład na węgiel do grilowania nie wykończyć cegłami szamotowymi.Jeżeli Ktoś z Was ma jakieś pomysły, a najlepiej własne doświadczenia w budowie GRILO-wędzarni to bardzo proszę o jakieś info, bo nie chciałbym zrobić wędzarni, która się rozleci po pierwszym grilowaniu pozdrawiamPiotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5296-wyko%C5%84czenie-wn%C4%99trza-w%C4%99dzarni-gresterakota-da-si%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2011 Jeżeli Ktoś z Was ma jakieś pomysły, a najlepiej własne doświadczenia w budowie GRILO-wędzarni Jeśli chodzi o ytong to skontaktuj się z i-tech, On miał zamiar postawić z z tego materiału. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3951&highlight=ytong i z romeks http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5522&highlight=ytong Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5296-wyko%C5%84czenie-wn%C4%99trza-w%C4%99dzarni-gresterakota-da-si%C4%99/#findComment-149733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2011 Spód wędzarni bym tylko wyłożył kaflami (tak zresztą mam) natomiast ytong w ściankach pozostawiłbym "goły", i tak się okopci. pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5296-wyko%C5%84czenie-wn%C4%99trza-w%C4%99dzarni-gresterakota-da-si%C4%99/#findComment-149744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2011 Komorę wędzenia chciałem "wyłożyć" kaflami (tzn. jakimś rodzajem płytek np. glazurą) ze względu na łatwość czyszczenia, no i czymś trzeba obłożyć Ytong.Tylko na zewnątrz,jeżeli dał byś do środka-powstanie łażnia parowa ,a to nie służy wędzeniu.Środek wyłóż blachą,dach zrób drewniany uchylny,albo z kominem o dużym przekroju-dla swobodnego ujścia dymu. Poczytaj na forum o budowie wędzarni ,a wnioski nasuną się same,i napewno wybierzesz dobry plan, dla wybudowania swojej wędzarni. Jeżeli nie będziesz czegoś pewny ,to pytaj,napewno ktoś udzieli dobrej rady. Powodzenia w budowie :clap: w stawiaj fotki z etapów budowy,napewno sporo zadymiaczy podzieli się z Tobą swoimi uwagami :idea: Lepiej dwa razy spytać ,niż raz zroboć żle :shock: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5296-wyko%C5%84czenie-wn%C4%99trza-w%C4%99dzarni-gresterakota-da-si%C4%99/#findComment-149857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.