Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Kolegów!

Jestem na etapie projektowania wędzarni tzn. już jestem w sumie w trakcie budowy, gdyż w zeszłym roku wykonałem fundament pod wędzarnię. Ale do rzeczy.

Na początku w planach miałem budowę wędzarni, ale po dyskusjach z żoną doszliśmy do wniosku, że ze względu na częste "spędy rodzinne" i grilowanie na ogrodzie dobrze by było mieć GRILO-wędzarnię.

Ze względu na to iż zostało mi "trochę" bloczków YTONG po budowie planowałem wykonać wędzarnię właśnie z tego materiału (łatwy w obróbce, dość duże elementy, itp), palenisko wyłożone cegłą szamotową, a przewód dymny z gotowych wkładów z komina systemowego.

Komorę wędzenia chciałem "wyłożyć" kaflami (tzn. jakimś rodzajem płytek np. glazurą) ze względu na łatwość czyszczenia, no i czymś trzeba obłożyć Ytong.

I tak jak sądzę, że przy wędzeniu nie było by żadnego problemu, to jeżeli w komorze wędzenia będzie też umieszczone palenisko grila to zastanawiam się czy płytki po prostu nie popękają od temperatury.

Palenisko grila planuję zrobić jako wsuwaną "szufladę" z odpowiednio grubej blachy, lub z gotowego paleniska żeliwnego od kupnego grila.

Zastanawiam się jeszcze, czy np. dolnej części komory wędzenia, gdzie byłby umieszczany wkład na węgiel do grilowania nie wykończyć cegłami szamotowymi.

Jeżeli Ktoś z Was ma jakieś pomysły, a najlepiej własne doświadczenia w budowie GRILO-wędzarni to bardzo proszę o jakieś info, bo nie chciałbym zrobić wędzarni, która się rozleci po pierwszym grilowaniu :cry:

 

pozdrawiam

Piotr W.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5296-wyko%C5%84czenie-wn%C4%99trza-w%C4%99dzarni-gresterakota-da-si%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli Ktoś z Was ma jakieś pomysły, a najlepiej własne doświadczenia w budowie GRILO-wędzarni

Jeśli chodzi o ytong to skontaktuj się z i-tech, On miał zamiar postawić z z tego materiału.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3951&highlight=ytong

 

i z romeks

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5522&highlight=ytong

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Spód wędzarni bym tylko wyłożył kaflami (tak zresztą mam) natomiast ytong w ściankach pozostawiłbym "goły", i tak się okopci.

 

pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Komorę wędzenia chciałem "wyłożyć" kaflami (tzn. jakimś rodzajem płytek np. glazurą) ze względu na łatwość czyszczenia, no i czymś trzeba obłożyć Ytong.

Tylko na zewnątrz,jeżeli dał byś do środka-powstanie łażnia parowa ,a to nie służy wędzeniu.Środek wyłóż blachą,dach zrób drewniany uchylny,albo z kominem o dużym przekroju-dla swobodnego ujścia dymu.

Poczytaj na forum o budowie wędzarni ,a wnioski nasuną się same,i napewno wybierzesz dobry plan, dla wybudowania swojej wędzarni.

Jeżeli nie będziesz czegoś pewny ,to pytaj,napewno ktoś udzieli dobrej rady.

 

Powodzenia w budowie :clap: w stawiaj fotki z etapów budowy,napewno sporo zadymiaczy podzieli się z Tobą swoimi uwagami :idea: Lepiej dwa razy spytać ,niż raz zroboć żle :shock:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.