Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się kolejny raz do zrobienia kiełbas dojrzewających domowego wyrobu.

 

Mam już za sobą kilka udanych prób samego procesu dojrzewania głównie dzięki odpowiednim warunkom w pomieszczeniu. Kiełbaski ładnie pokrywały się śnieżnobiałą pleśnią, nie psują się, mają ładny wygląd na przekroju, smakują bardzo dobrze ale... no właśnie jest to ale. Jestem nadal daleko od pożądanego smaku choć odrobinę podobnego do kiełbasy Auvergne.

 

Proszę o pomoc w doborze przypraw i ilości soli. Zaczynam gubić się w przepisach i technologii procesu dojrzewania. Poradźcie coś abym mógł być jak najbliżej ideału.

 

Moje kolejne pytanie jest odnośnie wzrostu pleśni na kiełbasie.

Zdarza się, że w trakcie procesu dojrzewania na kiełbasie wyrasta śnieżnobiała pleśń o nikłym zapachu swoistym i pleśń szaroniebieska o intensywnym zapachu pod którą po starciu jest lekko wilgotny flak kiełbasy. Która z nich jest tak naprawdę dobra i pożądana?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5367-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-kie%C5%82basa-auvergne/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.