Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na to dziś drugie moje wędzenie, ale tym razem proces osuszania zdecydowanie dłuższy, wczoraj popołudniu wędzonki powisiłem w wędzarni na całą noc (oczywiście bez ognia)

http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20002.jpg

 

a dziś wczasie rozpalania i wygrzewania jeszcze się suszyły przed wędzarnią

 

http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20012.jpg

 

w między czasie sparzyłem udka według przepisu na weekendowego kurczaka

 

http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20014.jpg

 

a teraz już zaczynam zadymiać, powierzchnia już sucha

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/
Udostępnij na innych stronach

no to jestem już po degustacji

caraz bardziej zyskuję u mojej rodziny, bo tym razem nie dość, że dobre to jeszcze wygląd bardzo ładny, a muszę przyznać, że w tym to tylko dzięki poradom i opisom z tego forum.

a wygląda to tak:

http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20023.jpg

 

http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20033.jpg

 

kolego niedobry78

to o co pytasz, to schab, peklowany tradycyjnie (metoda mieszana, pierwsza doba na sucho a następnie zalany solanką i nastrzykiwany), po osuszeniu, nacieram mieszanką:

na 2 kg schabu

1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

łyżaczka granulowanego czosnku

łyżeczka pieprzu ziołowego

i na koniec papryka słodka i pieprz cayenne w sumie 3 łyżeczki, proporcje zależą od preferencji, ja biorę 2 łyżeczki papryki słodkiej i łyżeczkę cayenne, ale można dać sam cayenne jak ktoś lubi bardzo ostre, trzeba dobrać doświadczalnie na swój smak.

wędzenie dłuższe w nizszej temp. max 55 st. przez 5 godzin, bez parzenia, jak masz termometr, to ja wądzę aż osiągnę 48 st. wewnątrz schabu.

Polecam, bo naprawdę smak jest niepowtarzalny, robiłem to dopiero 2 razy, ale wszyscy, którzy próbowali wskazywali własnie ten schab jako najlepsza wędzonka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171092
Udostępnij na innych stronach

KMY, ładne te wędzonki i napewno zasługują na pochwałe u rodziny :clap: :clap: Za każdym następnym razem wyjdą jeszcze ładniejsze.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171094
Udostępnij na innych stronach

KMY.

Bardzo ładne są wprost piękne Twoje wędzonki. :clap: :clap: :clap:

A jaki musi być ich smak?, aż ślinka cieknie. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Nie dziw się że rodzinka chwali bo jest co. :thumbsup:

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.