KMY Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 na to dziś drugie moje wędzenie, ale tym razem proces osuszania zdecydowanie dłuższy, wczoraj popołudniu wędzonki powisiłem w wędzarni na całą noc (oczywiście bez ognia) http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20002.jpg a dziś wczasie rozpalania i wygrzewania jeszcze się suszyły przed wędzarnią http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20012.jpg w między czasie sparzyłem udka według przepisu na weekendowego kurczaka http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20014.jpg a teraz już zaczynam zadymiać, powierzchnia już sucha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 po 3 godzinach http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20022.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-170905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 wszystko wygląda naprawdę ekstra...to jedno mięso tam...takie pomarańczowe przyprawy ma, jakie to? Na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-170919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 no to jestem już po degustacji caraz bardziej zyskuję u mojej rodziny, bo tym razem nie dość, że dobre to jeszcze wygląd bardzo ładny, a muszę przyznać, że w tym to tylko dzięki poradom i opisom z tego forum. a wygląda to tak: http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20023.jpg http://kmyfocus.w.interii.pl/wedzarnia/drugie%20wedzenie%20033.jpg kolego niedobry78 to o co pytasz, to schab, peklowany tradycyjnie (metoda mieszana, pierwsza doba na sucho a następnie zalany solanką i nastrzykiwany), po osuszeniu, nacieram mieszanką: na 2 kg schabu 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki łyżaczka granulowanego czosnku łyżeczka pieprzu ziołowego i na koniec papryka słodka i pieprz cayenne w sumie 3 łyżeczki, proporcje zależą od preferencji, ja biorę 2 łyżeczki papryki słodkiej i łyżeczkę cayenne, ale można dać sam cayenne jak ktoś lubi bardzo ostre, trzeba dobrać doświadczalnie na swój smak. wędzenie dłuższe w nizszej temp. max 55 st. przez 5 godzin, bez parzenia, jak masz termometr, to ja wądzę aż osiągnę 48 st. wewnątrz schabu. Polecam, bo naprawdę smak jest niepowtarzalny, robiłem to dopiero 2 razy, ale wszyscy, którzy próbowali wskazywali własnie ten schab jako najlepsza wędzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 KMY, ładne te wędzonki i napewno zasługują na pochwałe u rodziny :clap: :clap: Za każdym następnym razem wyjdą jeszcze ładniejsze. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 KMY.Bardzo ładne są wprost piękne Twoje wędzonki. :clap: :clap: :clap: A jaki musi być ich smak?, aż ślinka cieknie. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Nie dziw się że rodzinka chwali bo jest co. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5932-w%C4%99dzonki-z-p%C5%82ocka/#findComment-171109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.