krzysiek-krze Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Postanowiłem po raz pierwszy zrobić sobie kiełbasę kanapkową grubą. Chciałem odwzorować się na przepisach Krakowskiej i Żywieckiej - zrobiłem mały mix i nazwałem ją Galicyjska ( myślę że nikt nie ma nic za złe :rolleyes: ) Przepis na 5 kg 3 kg I kat. ( u mnie była to szynka tzw kulka) 1 kg Tłustej ( dałem słoninę i skrawki wycięte z I ) 1 kg golonki chudej 3 łyżeczki pieprzu ( lubie ostre) 3 główki czosnku Peklosoli w zależności od tego jak się lubi ja daje 20g / kg Golonkę kroiłem na małe kosteczki, szynkę na większe. Słonina zmielona na fi 6.Peklowanie 48h wszystko na raz. Osadzałem całą noc w pomieszczeniu o temp. 18 st C.Osłonkę użyłę fi 55. Wędziłem ciepłym dymem ok 2,5 h. Potem delikatnie przypiekłem ( ok 20 min) a dla pewności sparzyłem do temp. w środku 70 stopni. Smakuje wszystkim http://i55.tinypic.com/21jveh1.jpg http://i55.tinypic.com/jal8vd.jpg Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5940-galicyjska-gruba-krzy%C5%9Bka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Cieszy oko oraz napewno podniebienie. :thumbsup: :thumbsup: :clap: 1 Kg. golonki ze skórkami czy bez ? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5940-galicyjska-gruba-krzy%C5%9Bka/#findComment-171254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Oczywiście bez. Pozdrawiam Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5940-galicyjska-gruba-krzy%C5%9Bka/#findComment-171258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.