Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy osuszanie mam pominąć?

nie

Osuszanie dotyczy wędzenia...

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-176864
Udostępnij na innych stronach

W recepturze czytam:

...

...

...

...

pkt 5 osadzanie

pkt 6 wędzenie i pieczenie

Czy osuszanie mam pominąć? Czy potraktować jako rutynę? Jeżeli tak to ile mam je osuszać?

Pozdrawiam

Rafał

Witam ,

 

Cytuję - czytam :

Nadmuch powietrzem o temp 40-60 st. C do osuszenia powierzchni batonów.

Wędzenie gorącym dymem w temp 45-80 st. C przez ok 50 min do barwy brązowej. ( ja muszę wędzić ok 110min ) aby kolor był odpowiedni.

Piecze się w temp 85 st przez ok 20 min do , osiągnięcia wewnątrz batonu temp 68-72 st. C

 

 

Pewnikiem dotyczy to atmosów i innych komór wędzarniczych używanych w przemyśle mięsnym. Jednak w naszych komorach też można przyjąć to za zasadę.

oryginał tu: http://img190.imageshack.us/img190/6363/8ce9a46e5be25ab5.jpg

 

Ps. właśnie wczoraj zapeklowałem 11kg na kabanoski.... wg. tej receptury.

W stosunku do oryginału , zmianie ulegnie tylko ilość pieprzu 1,8g/kg , gałka 0,6g/kg , kminek 0,8g/kg i dodam czocha w ilości 2,0g/kg. Dla mnie i rodziny to najbardziej optymalna receptura.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-176867
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym wykonałem po raz pierwszy kabanosy wg. 16-tki.

 

Oczekują na włożenie do osuszania

Po 30 minutach osuszania, wędzenie akacją w ok. 55 stopni, a następnie po godzinie podpiekanie do 72 stopni. Drugi kij nie znikł, jest jeszcze w wędzarni. :wink:

Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi. Jest tego tylko 5kg :cry: i mam pewne obawy, że nie będzie mi dane popróbować prawdziwych osuszonych kabanosów. Na degustację już oczywiście czeka mój domowy tester widoczny na drugiej fotografii. W tej chwili są w smaku rewelacyjne.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-177990
Udostępnij na innych stronach

Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi.

Odwiedzić Darino... :rolleyes:

 

:thumbsup: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-177991
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym wykonałem po raz pierwszy kabanosy wg. 16-tki.

 

 

Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi. Jest tego tylko 5kg :cry: i mam pewne obawy, że nie będzie mi dane popróbować prawdziwych osuszonych kabanosów. Na degustację już oczywiście czeka mój domowy tester widoczny na drugiej fotografii. W tej chwili są w smaku rewelacyjne.

Witam ,

 

w linku powyżej masz proces suszenia , jednak trwa to od 3-5 dni.

Aby spróbować wcześniej , zrób dodatkowe wędzenie w rzadkim dymie i następnego dnia już się możesz delektować.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-178094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.