gasmil Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2011 W recepturze czytam:............pkt 5 osadzaniepkt 6 wędzenie i pieczenieCzy osuszanie mam pominąć? Czy potraktować jako rutynę? Jeżeli tak to ile mam je osuszać?PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2011 Czy osuszanie mam pominąć?nie Osuszanie dotyczy wędzenia... Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-176864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2011 W recepturze czytam: ... ... ... ... pkt 5 osadzanie pkt 6 wędzenie i pieczenie Czy osuszanie mam pominąć? Czy potraktować jako rutynę? Jeżeli tak to ile mam je osuszać? Pozdrawiam Rafał Witam , Cytuję - czytam : Nadmuch powietrzem o temp 40-60 st. C do osuszenia powierzchni batonów. Wędzenie gorącym dymem w temp 45-80 st. C przez ok 50 min do barwy brązowej. ( ja muszę wędzić ok 110min ) aby kolor był odpowiedni. Piecze się w temp 85 st przez ok 20 min do , osiągnięcia wewnątrz batonu temp 68-72 st. C Pewnikiem dotyczy to atmosów i innych komór wędzarniczych używanych w przemyśle mięsnym. Jednak w naszych komorach też można przyjąć to za zasadę. oryginał tu: http://img190.imageshack.us/img190/6363/8ce9a46e5be25ab5.jpg Ps. właśnie wczoraj zapeklowałem 11kg na kabanoski.... wg. tej receptury. W stosunku do oryginału , zmianie ulegnie tylko ilość pieprzu 1,8g/kg , gałka 0,6g/kg , kminek 0,8g/kg i dodam czocha w ilości 2,0g/kg. Dla mnie i rodziny to najbardziej optymalna receptura. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-176867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2011 W dniu dzisiejszym wykonałem po raz pierwszy kabanosy wg. 16-tki. Oczekują na włożenie do osuszania Po 30 minutach osuszania, wędzenie akacją w ok. 55 stopni, a następnie po godzinie podpiekanie do 72 stopni. Drugi kij nie znikł, jest jeszcze w wędzarni. :wink: Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi. Jest tego tylko 5kg i mam pewne obawy, że nie będzie mi dane popróbować prawdziwych osuszonych kabanosów. Na degustację już oczywiście czeka mój domowy tester widoczny na drugiej fotografii. W tej chwili są w smaku rewelacyjne. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-177990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2011 Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi.Odwiedzić Darino... :rolleyes: :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-177991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2011 Darku ale swoimi :wink: Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-177992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Października 2011 W dniu dzisiejszym wykonałem po raz pierwszy kabanosy wg. 16-tki. Mam następujące pytanie co należy uczynić aby można było degustować się kabanosami osuszonymi. Jest tego tylko 5kg i mam pewne obawy, że nie będzie mi dane popróbować prawdziwych osuszonych kabanosów. Na degustację już oczywiście czeka mój domowy tester widoczny na drugiej fotografii. W tej chwili są w smaku rewelacyjne. Witam , w linku powyżej masz proces suszenia , jednak trwa to od 3-5 dni. Aby spróbować wcześniej , zrób dodatkowe wędzenie w rzadkim dymie i następnego dnia już się możesz delektować. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6081-kabanosy-z-16-ki/#findComment-178094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.