gemsi Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Listopada 2011 Ostatnio przygotowując mięso do wędzenia, a konkretnie karkówkę, pomyślałem że w ramach eksperymentu włożę jeden kawałek w osłonkę białkową. Próba się nie powiodła bo nie miałem osłonki o tak dużej średnicy. Postanowiłem wówczas inaczej przystąpić do eksperymentu. Pokroiłem mięso w słupki 2x2 cm, i wtedy nabiłem osłonki tak przygotowanym surowcem. Przygotowane w ten sposób batony wędziłem dwa dni po 6 h, w temperaturze 40stopni. Po wędzeniu batony zostały sparzone a następnie zostały poddane próbie czasu w chłodnym miejscu. Po 4 tygodniach powstała kiełbasa sucha-leniwa ( jest znacznie mniej roboty niż z przygotowaniem wsadu do krakowskiej). Struktura jest zwarta, nic się nie rozpada. Dzisiaj wędzę kolejne batony przygotowane w ten sposób, tzn lekko zmodyfikowałem przepis, pokrojone mięso dodatkowo przyprawiłem kolendrą i pieprzem i przez chwilę urabiałem/mieszałem aby jednak było trochę kleiste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6374-leniwa-sucha-moj-eksperyment-w%C4%99dzarniczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakanazva Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Listopada 2011 Wyglada super tymbardziej ze parzona :thumbsup: Jak peklowales karkowke na mokro czy na sucho juz pokrojona\\Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6374-leniwa-sucha-moj-eksperyment-w%C4%99dzarniczy/#findComment-187535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemsi Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Listopada 2011 Wyglada super tymbardziej ze parzona :thumbsup: Jak peklowales karkowke na mokro czy na sucho juz pokrojona\\ Pozdrawiam serdeczniepeklowana na mokro w jednym kawalku, kawalek mial okolo 800g, bez nastrzyku, roztwór 12% peklosoli, peklowane 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6374-leniwa-sucha-moj-eksperyment-w%C4%99dzarniczy/#findComment-187542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.