Skocz do zawartości

Leniwa sucha - moj eksperyment wędzarniczy


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przygotowując mięso do wędzenia, a konkretnie karkówkę, pomyślałem że w ramach eksperymentu włożę jeden kawałek w osłonkę białkową. Próba się nie powiodła bo nie miałem osłonki o tak dużej średnicy. Postanowiłem wówczas inaczej przystąpić do eksperymentu. Pokroiłem mięso w słupki 2x2 cm, i wtedy nabiłem osłonki tak przygotowanym surowcem. Przygotowane w ten sposób batony wędziłem dwa dni po 6 h, w temperaturze 40stopni. Po wędzeniu batony zostały sparzone a następnie zostały poddane próbie czasu w chłodnym miejscu. Po 4 tygodniach powstała kiełbasa sucha-leniwa ( jest znacznie mniej roboty niż z przygotowaniem wsadu do krakowskiej). Struktura jest zwarta, nic się nie rozpada. Dzisiaj wędzę kolejne batony przygotowane w ten sposób, tzn lekko zmodyfikowałem przepis, pokrojone mięso dodatkowo przyprawiłem kolendrą i pieprzem i przez chwilę urabiałem/mieszałem aby jednak było trochę kleiste.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6374-leniwa-sucha-moj-eksperyment-w%C4%99dzarniczy/
Udostępnij na innych stronach

Wyglada super tymbardziej ze parzona :thumbsup: Jak peklowales karkowke na mokro czy na sucho juz pokrojona\\

Pozdrawiam serdecznie

peklowana na mokro w jednym kawalku, kawalek mial okolo 800g, bez nastrzyku, roztwór 12% peklosoli, peklowane 2 tygodnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6374-leniwa-sucha-moj-eksperyment-w%C4%99dzarniczy/#findComment-187542
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.