Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj 150 zwyczajnej, 50 krakowskiej suchej, 30 żywieckiej, jakieś żeberka, jakaś słonina. O 5 pobudka i wędzenie, przygotować miód na sklepy, porąbać drzewo do pieca chlebowego bo jarmark, a jeszcze pieprz podrożał.

 

Przerombane.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-189115
Udostępnij na innych stronach

Makrasz, No,no.Pełne uznanie.Teraz wiem , że dzięki takim absolwentom Poznania mój układ pokarmowy nie uległ uszkodzeniu przez 35 lat :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-189125
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Przepraszam że dopiero teraz, ale kamica przed samymi żniwami się odezwała.

Dzisiejsze wędzenie. 220 cienkiej zwyczajnej, 70 krakowskiej, jakaś słonina, w 2 standardowych komorach rozgrzanych, olszyna, wiśnia, grab, co tam było po prostu.

Kiełbasa cienka jelita niebarwione, krakowska normalne kolagenowe.

 

 

 

Druga komora

 

 

Obsadzanie wg NB

Osuszanie spokojne bo materiał powierzony.

 

 

Od 5 do 8-9 z obrotem kijami i wymiana pięter, potem dopiekanie (kiełbasa cienka)

Krakowska wiadomo inaczej. Jakieś 3 myszki się przypętały - więc wiadomo dłużej.

Jeden powierzony kij inny klient (za tłusta myślę - chociaż sama góra od drzwi Dziadku, pomyślałem) - niby najzimniej.

 

Jelenie pracują a pszczółki śpią.

 

 

Nowy budynek od wiosny

 

 

I śmierć frajerom.

 

Pozdrawiam

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-190612
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Piąta rano pobudka, szadź ciśnienie kreci a żyć za coś trzeba, dobrze że porządnie osadzone i drzewo wysezonowane.

 

 

 

Tym razem klient zamowil wedzenie z podpiekaniem

 

180 cienkiej kilka baleronow, 2 syznki miesnie i zeberka

 

Pozdrawiam

 

Makrasy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-191810
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj tylko jakieś 10 pojemników 22-23kg, bez przypraw (zapeklowane) każda.

 

 

To tu w lewym dolnym rogu na pierwszym zdjęciu to oczywiście ciasto na chleb na zakwasie.

A właśnie, wielu z Was drogie koleżanki i koledzy w swoich ogrodowych aranżacjach, oprócz wędzarenek, i grilli umieszcza piec chlebowy. Bez urazy tak się zastanawiam czy to ma sens.

Jeśli oczywiście chce się piec nie tylko chleb to ok. Ale jeśli tylko chleb - to chyba tylko po to by sąsiada w oczy pokłóć. Przecież ciasta chlebowego, zwłaszcza na zakwasie nie powinno się na wiatr wystawiać. Jak mówi ludowe przysłowie - To nie Afryka, drzwi się zamyka.

Babcia ze stron Taty miała piec na 12 dużych blach, Mamie postawiliśmy piec na blach 7, ze Żony strony także też raczej w domu, a tutaj widzę piece chlebowe na zewnątrz.

 

Dlaczego?

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-191921
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam!

Tym razem wszystko w jednym, dwie komory metr na metr dwa i pół wysokie, wsad 200 zwyczajnej,z kij krakowskiej wędzony drugi raz, jakieś 30 tatrzańskiej, 20 żywieckiej, kilka szynek, kilka baleronów, kilka polędwic sopockich i 3 kije słoniny. Walka od piątej rano. A karp poszedł na patyczkach szaszłykowych wędzony, w dzwonki na kijach zawieszane, bo miałem ochotę. Chleb oczywiście swój.

 

Kiełbasy osadzane, wędzonki obsuszane na spokojnie, wymiana kijów piętrami i z obracaniem stronami, najpierw olszyna, następnie grusza, wiśnia, akacja, owoc - jak leciało - co przyniosłem.

 

Sposób wędzenia - typowy dla paleniska bezpośredniego, pod koniec z podpiekaniem dla niektórych wyrobów.

 

Zwyczajna - zgodnie z sugestią jednego z Kolegów - podniesiona aby uniknąć powtórnego zsurowienia 68 - 75 stopni Celsjusza, sprawdzana szprycą na nadgarstku, termometrem w trzech punktach kija przy 15 kółkach, oraz ręką na oko (;-)) - na szelest.

 

Raz jeszcze przepraszam za jakość zdjęć, tym razem kolor bardziej wiśniowy - kwestia ciśnienia i szadzi na polanach, moim zdaniem, ale czekam na opinie Fachowców.

 

 

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-196056
Udostępnij na innych stronach

Według normy branżowej.

 

Wybacz, w tej chwili nie podam, jestem w pracowni pszczelarskiej i jeszcze przez kilka godzin tylko na tablecie.

 

Kiedy tylko usiądę do komputera obiecuję wrzucić.

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-196063
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

 

Kolega Marek z Bielska - Białej pisał na ten temat (Pozdrawiam Marku, wybacz, coś z z internetem było nie halo ostatnio, przepraszam). Podobnie jak DZIADEK, który już w postach z 2006 roku wspominał o innej metodzie kończenia zwyczajnej - podpiekaniu do odpowiedniej temperatury w zwyczajnej zamiast parzenia.

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-196068
Udostępnij na innych stronach

Twoje Pytanie jest jak najbardziej właściwe.

 

Jak kończymy kiełbasę cienką podpiekaną nieparzoną?

 

W komorze - czy na zimno?

 

Z połyskiem, czy bez, hartujemy?

 

Z pykiem, czy też bez bez pyka?

 

Czasami i w śnieg się wkładało.

 

Jak kończymy kiełbasę?

 

Jak trzeba było jak sobie klient zażyczył.

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-196075
Udostępnij na innych stronach

No i popełniłem tłuściejszą galantynę w skórce drobiowej ze śliwką wędzoną, białym pieprzem, muszkatelem (może trochę za słodkie), ale co tam.

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6403-makrasz/#findComment-196250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.