Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dla Państwa propozycję przeprowadzenia w miesiącu lipcu (dokładna datę poda Kolega Bagno) kursu grillowania mięs i ryb oraz kursu wędzenia.

Proponowany kurs odbyłby się w SDM Łazy, a poprowadzi go Kolega Leszek Kosarzecki producent grillowędzarni SMOKER wraz grillmanem kadry Polski w grillowaniu.

Temat zakładam celem zorientowania się w poziomie zainteresowania takim szkoleniem.

Proszę zatem, by wszystkie osoby chętne do uczestnictwa w kursie dokonały wstępnychn zapisów na poniższej liście:

 

Lista osób chętnych we wzięciu udziału w szkoleniu "Grillowanie i wędzenie":

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25. Leszek Kosarzecki

26. grillman z reprezentacji Polski w grillowaniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie nasze kursy łączy jednakowa opłata. Opłata ta, z uwagi na kroczący wzrost cen mięsa i innych półproduktów, może niebawem zwiekszyc sie nieco.

Korzustamy z jedynego wolnego terminu w SDM Łazy. Może istaniałaby możliwość znacznie wcześniejszej realizacji szkolenia w SDM Bukowina T., ale nie wiem jak z ilością chętnych w tym przypadku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-202456
Udostępnij na innych stronach

jaki planowany koszt, jak długo i czy przed sezonem grilowym nie da się tego zrobić tego kursu

:grin: Pozdrawiam Szanowne Koleżeństwo.

Jestem już na chodzie :!: :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-202501
Udostępnij na innych stronach

Lista osób chętnych we wzięciu udziału w szkoleniu "Grillowanie i wędzenie":

 

1 i 2. Batiar + Eliza

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25. Leszek Kosarzecki

26. grillman z reprezentacji Polski w grillowaniu.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-202631
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Czyżby nie było chętnych na ten ciekawy kurs?

Jeśli zdecydujecie się jednak w nim uczestniczyć :D , proszę o podawanie propozycji terminu jego realizacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-221289
Udostępnij na innych stronach

Chętni pewnie się znajdą tylko ramy kursu trzeba określić bardziej szczegółowo ;)

Moja propozycja do wersja 0.1 alfa

 

Grilowanie:

Prawidłowy dobór miesa na grillowanie z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, drobiowe i dziczyzna.

Przygotowanie mies

Marynowanie – czasy i przygotowanie marynat

Rodzaje marynat i ch wpływ na mięso.

Przygotowanie sosów i dipów. Dobór przypraw.

Grillowanie – dobór temperatur, na co uważać by miesko było soczyste i smaczne.

Szaszłyki dobór i przygotowanie mies i warzyw

 

Oprawa i przygotowanie ryb do grillowania.

Grillowanie ryb.

 

Grillowanie owoców i warzyw

Wpływa polewania piwem olejem etc grilowanych wyrobów ...

Wpływ tacek i innych sreberek na walory smakowe/zdrowotne miesa.

Rozwiązanie problemu jaki grill lepszy: na wegiel drzewny, gazowy, elektryczny? Grill z otwartą lub zamkniętą komorą?

Substancje szkodliwe w grillowaniu. Jak sobie z nimi radzić?

 

Wędzenie:

Dobór drewna do wedzenia.

Osuszanie wyrobów, ryb etc.

Wpływ osuszania na jakość wedzonych produktów

 

Wedzenie gorące

Wedzenie zimne

Wedzenie wielokrotne

Parzenie po wedzeniu.

Kiedy parzyc ? Kiedy dopiekać ?

Różnice w procesach zachodzących w miesie przy wedzeniu na zimno i na gorąco.

Wpływ wedzenia zimnego/gorącego, parzenia na trwałość produktu.

 

[ Dodano: Pon 04 Cze, 2012 17:11 ]

1 i 2. Batiar + Eliza

3. Mazurzak

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25. Leszek Kosarzecki

26. grillman z reprezentacji Polski w grillowaniu.

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-221319
Udostępnij na innych stronach

Nie zrozumieliśmy się. Kurs bedzie dotyczył nauki grillowania i wędzenia na urządzeniach do grillowania i grillowędzarniach. ;)

Na tematykę podaną wyżej, należałoby poświęcieć kilka tygodni. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6696-kurs-grillowania-i-w%C4%99dzenia/#findComment-221432
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.