zemat Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dotarłem do informacji sanepidu dotyczącej.Najczęściej kwestionowane środki spożywcze w województwie lubelskim w 2006r. przez SANEPID to: (w tym zatrucia w gospodarstwach rolnych gdzie materiał pochodził z produkcji własnej)- napoje bezalkoholowe – 16,6 %, - używki – 9,5 %, - wyroby garmażeryjne – 4,5 %, - ryby i przetwory (bez konserw) – 4,4 %, - mięso i przetwory (bez konserw) – 4,0 %, - przetwory zbożowe mączne – 4,0 % - tłuszcze roślinne – 3,7 %, - lody – 2,8 %, - owoce, warzywa i przetwory (bez konserw) – 2,6 %, - mleko spożywcze płynne – 2,4 %, - przetwory mleczne (bez masła i lodów) – 2,2 %. Opracowując ogniska zbiorowych zatruć pokarmowych (były to głównie zatrucia na weselach i innych przyjęciach okolicznościowych) zbadano 271 próbek celem wykrycia czynnika chorobotwórczego, który wywołał zatrucie. Zakwestionowano 32 próbki stwierdzając w nich głównie obecność bakterii z grupy Salmonella. Więc wiecie że mięsko nie zawsze jest bezpieczne, ale głównie zależy to głównie od nas.A te dane należy pomnożyć razy dwa lub trzy to wszystkich przypadków nie zgłasza się sanepidowi :wink: :???: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/739-w-lubelskim-jest-w-miar%C4%99-dobrze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.