Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Oryginalny przepis:

 

M N O Ž S T V Í (Ilość)

 

do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków)

 

S U R O V I N Y (Składniki)

 

2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych serdelek - brak naszego odpowiednika)

1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)

600 ml octa (600 ml octu)

1250 ml vody (1250 ml wody)

5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)

1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )

3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)

1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)

3 bobkové listy (3 liście laurowe)

na špičku nože chilli (na końcu noża chili)

 

P O S T U P (Wykonanie)

 

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.

Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička

 

Moje tłumaczenie

Najpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.

Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką.

 

Ja robiłem według tego przepisu. Czeskie Špekáčky to nie jest odpowiednik naszych parówek, raczej serdelków. Ja nie jestem aż takim detalistą, i parówki też są dobre jak ktoś lubi.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12779
Udostępnij na innych stronach

dzięki za szybką reakcję!

Kiedyś w audycji telewizyjnej Leszka Mazana z Pragi widziałem takie cuda i próbowałem zrobić po swojemu. Wyszły nie powiem, że złe, ale w smaku brakowało tego "czegoś"

tego "akordeonu" smaków. Sensacji w domu nie wzbudziły. A ja czuję przez skórę, że "to jet to" na imprezkę pod chmurką i nie tylko.

Czytałem co sądzisz o rzucaniu palenia i czuję bratnią duszę.Pozdrawiam. :wink:

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12781
Udostępnij na innych stronach

Człowiek z czasem mądrzeje, a ja już mam ten czas i o paleniu dawno zapomniałem. A utopeńce to często robię, mojej ślubnej smakują a i ja nie gardzę. Robię dwa słoiki 0,7l. Robiłem z różnym octem, winnym, jabłkowym jakimś ziołami i który jest najlepszy to nie umiem powiedzieć. Polecam, zawsze to coś innego. Na pierwszym zlocie miałem orginalne kupione e czechach i nie wiem kiedy ślad po nich zaginoł.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.