marcomm Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2007 Witaj Papcio!Widzę w Twojej galerii, że robiłeś "Utopieńce" Może podrzucisz proporcje?Oczywiście serdelki też własne, prawda?Pozdrawiam Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2007 WitajOryginalny przepis: M N O Ž S T V Í (Ilość) do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków) S U R O V I N Y (Składniki) 2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych serdelek - brak naszego odpowiednika)1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)600 ml octa (600 ml octu)1250 ml vody (1250 ml wody)5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)3 bobkové listy (3 liście laurowe)na špičku nože chilli (na końcu noża chili) P O S T U P (Wykonanie) Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička Moje tłumaczenieNajpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić. Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką. Ja robiłem według tego przepisu. Czeskie Špekáčky to nie jest odpowiednik naszych parówek, raczej serdelków. Ja nie jestem aż takim detalistą, i parówki też są dobre jak ktoś lubi. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2007 dzięki za szybką reakcję!Kiedyś w audycji telewizyjnej Leszka Mazana z Pragi widziałem takie cuda i próbowałem zrobić po swojemu. Wyszły nie powiem, że złe, ale w smaku brakowało tego "czegoś"tego "akordeonu" smaków. Sensacji w domu nie wzbudziły. A ja czuję przez skórę, że "to jet to" na imprezkę pod chmurką i nie tylko.Czytałem co sądzisz o rzucaniu palenia i czuję bratnią duszę.Pozdrawiam. :wink: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2007 Człowiek z czasem mądrzeje, a ja już mam ten czas i o paleniu dawno zapomniałem. A utopeńce to często robię, mojej ślubnej smakują a i ja nie gardzę. Robię dwa słoiki 0,7l. Robiłem z różnym octem, winnym, jabłkowym jakimś ziołami i który jest najlepszy to nie umiem powiedzieć. Polecam, zawsze to coś innego. Na pierwszym zlocie miałem orginalne kupione e czechach i nie wiem kiedy ślad po nich zaginoł. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2007 Zloty maja to do siebie, a na zdjęciu wygląda wszystko apetycznie więc się nie dziwię.pzdr. :tongue: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/781-przepis-na-utopie%C5%84ce-papcia/#findComment-12793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.